ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Tierra y libertad”, κοινωνικός λαχανόκηπος Χαϊδαρίου

Tierra y libertad ή αλλιώς “Γη και ελευθερία”. Σε ένα χωράφι στο Χαϊδάρι η κοινωνική συμπαράσταση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μια εφαρμοσμένη επιλογή και όχι αφηρημένη επίκληση και λόγια του αέρα. Εδώ ο ιδρώτας τρέχει ποτάμι. Ο αγώνας να μετατρέψεις το σκληρό χώμα σε “γη της αλληλέγγυας επαγγελίας” και η χαρά της παραγωγής, συναρτούν ένα νέο νόημα: “Να μάθουμε να ζούμε με τις δικές μας δυνάμεις”. Όταν λοιπόν βλέπεις αυτή την προσπάθεια ανθρώπων, που δεν είχαν ιδέα από “γη”, να παίρνει σάρκα και οστά σε πλήθος προϊόντα, δεν μπορείς παρά να συμμεριστείς τη χαρά των πρωταγωνιστών της.

"Tierra y libertad", κοινωνικός λαχανόκηπος Χαϊδαρίου 1

Ο Αυτοοργανωμένος Κοινωνικός Λαχανόκηπος Χαϊδαρίου βρήκε πεδίο δράσης σε ένα οικόπεδο στην Αφαία. “Η συγκεκριμένη έκταση γης μπορεί να εξασφαλίσει σε 10 οικογένειες λαχανικά, όσπρια και φρούτα για όλο τον χρόνο”, μάς λέει ο Φώτης Δημήτρουλας. Έχουμε συναντήσει τον Φώτη και τους φίλους του (“Αρχή Διαλόγου”) σε πολλές δράσεις αλληλοβοήθειας στην πόλη μας -υπολογίζουν ότι είναι πια σε επαφή με περισσότερες από 400 οικογένειες που έχουν ανάγκη, “σε ένα κόσμο που μέρα με την μέρα βυθίζεται στο σκοτάδι”.

Το εγχείρημα της “Tierra y libertad” σηματοδοτεί το πέρασμα σε ένα επόμενο στάδιο: Η βοήθεια δεν αρκεί, αναζητούνται τρόποι αυτοσυντήρησης με συλλογική δράση. Μετά την κρίση του 2010 και “καπάκι” αυτή την του 2020, με τα χιλιάδες θύματα στα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αυτό αποκτά ιδιαίτερη “παιδαγωγική” σημασία και μπορεί να επεκταθεί σε διάφορους οικονομικούς τομείς, πιστεύει ο Φώτης Δημήτρουλας. Όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, “Στόχος μας είναι η αυτονομία σε τροφή σε 1.000 οικογένειες μέχρι το καλοκαίρι του 2022”, λέει.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν νεαροί Χαϊδαριώτες, που μαθαίνουν -και απολαμβάνουν- την αγροτική δουλειά. Αλλά έχουν έρθει και άνθρωποι από διαφορετικά μέρη του κόσμου, Αλβανία, Ισπανία, Αφγανιστάν, Αίγυπτο, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία! Σκάβουν, φυτεύουν, εγκαθιστούν ποτιστικά συστήματα, βοτανίζουν, συλλέγουν την παραγωγή. Οι γείτονες δίνουν νερό, ενώ διάφορες συλλογικότητες, όπως η Ευτοπική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω, δίνουν σπόρους και φυτάρια.

Η γη έχει άλλη χάρη… ‘Οσο κι αν κουράζεσαι, φεύγεις από το χωράφι χαρούμενος, γιατί “Tierra y libertad”.

Μ.Χ.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button