Τι συνέβη στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995. Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και έχει συνολική ισχύ 5.700 MW που εξασφαλίζει αρκετή ενέργεια για περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια. Παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στην πόλη Enerhodar που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα από το Κίεβο.
Xτυπήθηκε τα ξημερώματα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού. Προκλήθηκε πυρκαγιά περιμετρικά των εγκαταστάσεων σε κτίριο εκπαίδευσης ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού. Πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά με τους ειδικούς να τονίσουν αρχικά πως είναι «εγγυημένη» η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986–, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. «Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας. «Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε. «Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.
Ωστόσο, ενώ η ουκρανική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αρνείται την εμπλοκή του ρωσικού στρατού μιλώντας για «αποκρουστική προβοκάτσια» και φωτογραφίζοντας Ουκρανούς σαμποτέρ. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο.
Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.
Ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη των δύο ανδρών πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».