ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΕΛΑΥΝΟΝΤΑ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΣΜΟ

γράφει ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος

Το  συνεχιζόμενο ρετρό story, δεξιάς και αριστερής κοπής “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ!”, δεν είναι απλά fakenews, είναι η μπανανόφλουδα που πατάνε “νοικοκυραίοι, απολιτίκ πολίτες “εκτός τόπου και χρόνου “, την ίδια ώρα που η “μηχανή του χρόνου” της ανασυγκροτημένης νεοδεξιάς ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και “συγκοινωνούντων δοχείων” οργανώνει και εκτελεί μεγάλης κλίμακας ρεβανσιστική επίθεση του συστήματος. Αυτό που βλέπουμε είναι στην αρχή. Οι κοινωνικοί αγώνες μας προσκαλούν.

Μερικοί δεν έχουν καταλάβει ότι έχουμε ρεβανσιστική, αυταρχική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ, που επιτίθεται στους εργαζόμενους, θα επιβαρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και συγκροτεί ένα αυταρχικό κράτος καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου στην πολιτική, την δικαιοσύνη και την οικονομία.
Και πριν τις εκλογές αλλά και μετά, επιχειρείται το δόγμα “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”. Μερικοί δεν εννοούν να καταλάβουν ότι αντί για μια φιλολαϊκή κυβέρνηση με -ομολογουμένως- αδυναμίες, που μας έβγαλε από τα μνημόνια όρθιους και με κοινωνική αλληλεγγύη, τώρα έχουμε μια κυβέρνηση της ΝΔ με στήριξη ΚΙΝΑΛ αυταρχική, αντιλαϊκή, με ακροδεξιά ρητορική, με νεοφιλελεύθερες καταιγίδες επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο εισόδημά τους.
Οι μόλις 100 μέρες διακυβέρνησης δεν συνέτριψαν όσους είχαν αυταπάτες για light διακυβέρνηση. Στον ευρύτερο χώρο της πολιτικής και κινηματικής αριστεράς διέλυσαν το αφήγημα ότι όλοι το ίδιο είναι, ότι είναι συνέχεια μιας ίδιας πολιτικής… και τώρα ψάχνονται.
Δυστυχώς, αν ήταν απλά ρητορικός εξωραϊσμός δεν θα ανησυχούσαμε. Αλλά δυστυχώς είναι εναγκαλισμός με ένα αφήγημα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί από όλους, εντός Κοινοβουλίου και εκτός. Που τους μόνους που εξυπηρετεί και τους κάνει να τρίβουν τα χέρια τους είναι το ιδεολογικά και πολιτικά συγκροτημένο μέτωπο ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και των συνοδοιπόρων τους του οικονομικού κεφαλαίου, που πεινασμένο από την έλλειψη αρπαχτής την τετραετία που πέρασε χρειάζεται για αποκούμπι και τέτοιες αφηγήσεις.
Μπροστά μας είναι οι ενωτικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Όλοι θα κριθούν από τους πολίτες, ποιοι κοντόφθαλμα δεν βλέπουν το “ένας είναι ο εχθρός”…
Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να ζούμε με τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες και να συνθέτουμε, να συμπορευόμαστε και να κινητοποιούμαστε μαζί, όποτε χρειάζεται. Και  τώρα χρειάζεται ξανά και ξανά για το συμφέρον των συμπολιτών μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν είναι παρά η αρχή της απάντησης του “δημοκρατικού τόξου” στη λαίλαπα της νεοδεξιάς, των συμφερόντων και της αρπαχτής.
Γιατί όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για εξελισσόμενο πλιάτσικο στις τσέπες των πολλών, στον κοινωνικό μισθό, στο δικαίωμα της εργασίας με δικαιώματα, στο δικαίωμα της σύνταξης με αξιοπρέπεια, στη δωρεάν δημόσια υγεία, στο δικαίωμα  της μόρφωσης για όλους, στο δικαίωμα της παιδείας χωρίς την μέγγενη του στραγγαλισμού της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων, στα δόγματα του νεοφιλελεύθερου ατομικισμού.
Γιατί η ρεβανσιστική επίθεση των αναθεωρητών της ιστορίας της Ελλάδας δυστυχώς μόλις άρχισε.
Γιατί θέλει να χτίσει μια νέα ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ, που να αποπροσανατολίζει μόνιμα και διαρκώς από την αναγκαία συζήτηση του 21ο αιώνα, σε ένα πλαίσιο φτιασιδωμένο με την χρυσόσκονη του 1821, των Βαλκανικών Πολέμων, με λίγο στόρυ από “νέους δρόμους του μεταξιού”, με άρωμα νεοατλαντισμού και ρωσικής νεοορθοδοξίας.