Το Πανθεσσαλικό Αντάμωμα βρίσκει φιλόξενη στέγη στο Χαϊδάρι, γι’ αυτό ήρθε στην πόλη μας για δεύτερη φορά. «Δράστης» αυτής της τόσο πετυχημένης εκδήλωσης ήταν ο εθνικοτοπικός σύλλογος της πόλης μας, η «Θεσσαλική Γη». Σε αυτή τη συνάντηση της λαϊκής μας  παράδοσης και του πολιτισμού συμμετείχαν οκτώ θεσσαλικά σωματεία.

Συγκεκριμένα, οι θεσσαλικοί σύλλογοι: Χαϊδαρίου, Νέας Ιωνίας, Αχαρνών, Άνω Λιοσίων και Γαλατσίου, ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης Καρδίτσας, η Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου και ο Σύλλογος Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας. Στη φετινή εκδήλωση τιμήθηκαν δύο πρόσωπα για την προσπάθεια που καταβάλουν εδώ και χρόνια για τη διάδοση και διάσωση των πολιτιστικών αξιών.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Θανάσης Σακκάς, υποσχέθηκε πως κάθε χρόνο θα κάνουν ό,τι καλύτερο θα περνάει από το χέρι τους και ευχήθηκε σε όλους καλή διασκέδαση.

Δημήτρης Κλεισιάρης: “Όλοι μαζί, Βλάχοι, Καραγκούνηδες και Σαρακατσαναίοι”

Ο γραμματέας του συλλόγου, Δημήτρης Κλεισιάρης, τόνισε πως η περυσινή υπόσχεση ότι θα αναδείξουν σε πολιτιστικό κόμβο το Χαϊδάρι, πραγματοποιήθηκε. Ο χαϊδαριώτικος σύλλογος με μικρά και σταθερά βήματα αποδεικνύει τι μπορεί να κάνει και τι επιδιώκει. Έτσι λοιπόν στην Πλατεία Δημαρχείου, την επονομαζόμενη Πλατεία Καραϊσκάκη (σημαντικό ιστορικό πρόσωπο ιδίως για τους Θεσσαλούς), βρέθηκαν όλοι οι ενεργοί θεσσαλικοί σύλλογοι της Αττικής αδελφωμένοι για να περάσουν όμορφα, λιτά και θεσσαλικά. «Άλλοι, όπως εγώ, είμαστε Βλάχοι. Άλλοι Καραγκούνηδες και άλλοι Σαρακατσαναίοι. Θέλουμε να περάσουμε το εξής μήνυμα. Όλοι μαζί και όχι χώρια. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε πως η παράδοση είναι η διατήρηση της φλόγας, ειδικά προς τις νέες γενιές.

Μ. Σελέκος: “Χρειάζονται δράσεις που φέρνουν τον κόσμο στους συλλόγους”

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος αισθάνθηκε ενθουσιασμένος από τις προσπάθειες που καταβάλει ο τοπικός μας σύλλογος. Όπως είπε, πέρυσι ξεκίνησαν την προσπάθεια για ένα Πανθεσσαλικό Αντάμωμα. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα. Περισσότεροι σύλλογοι ανταποκρίθηκαν και θα γίνει ένα γλέντι αντάξιο των παλιών αυθεντικών, που γινόταν στα χωριά τους. Έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όλο το διοικητικό συμβούλιο και έκρινε πως έχει μια πολύ πλούσια δράση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κυρίως όμως έχει καταφέρει να μαζέψει πολύ κόσμο, κάτι που είναι σημαντικό στην εποχή μας, γιατί χρειάζονται τέτοιες δράσεις που να φέρνουν τον κόσμο στους συλλόγους.

“Ελπιδοφόρο το μήνυμα απέναντι σε ό,τι δηλητηριάζει καθημερινά τη ζωή μας”

Ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης, Στέφανος Κούτρας, εντυπωσιασμένος από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους βροντοφώναξε: «Ζήτω η Θεσσαλία». Έκρινε πως η διοργάνωση του Πανθεσαλικού Ανταμώματος στην ιστορική πόλη του Χαϊδαρίου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα απέναντι σε ό,τι δηλητηριάζει καθημερινά τη ζωή μας. Οι Θεσσαλοί με μακρά πολιτιστική ιστορία αντιστέκονται σε όλους εκείνους που αμφισβητούν ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του παγκόσμιου πολιτισμού. Χαρακτήρισε αξιέπαινους όλους εκείνους που σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία καταβάλουν ένα μεγάλο μέρος από τον προσωπικό τους χρόνο και με το ψυχικό τους υστέρημα προσφέρουν στον πολιτισμό.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στον ερμηνευτή των δημοτικών τραγουδιών Παντελή Σούλη και στο χοροδιδάσκαλο του συλλόγου, Σωκράτη Παπά.

Με οκτώ χορευτικά σχήματα και εξαμελή ορχήστρα

Αμέσως ξεκίνησε μια σειρά εμφανίσεων από εναλλασσόμενα χορευτικά συγκροτήματα. Κάθε ένα από αυτά, ντυμένα με ομοιόμορφες παραδοσιακές στολές, μας ταξίδεψαν σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας. Τα χορευτικά σχήματα πλαισίωναν ερασιτέχνες χορευτές ηλικίας από 5-95 ετών. Ο κόσμος μετά από κάθε τους εμφάνιση τους έδινε ένα ασταμάτητο χειροκρότημα για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στους συλλόγους τους. Στη συνέχεια ο χώρος δόθηκε στο κοινό, όπου μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν σε ένα ατελείωτο πανηγύρι, που δεν διέφερε από αυτά που γίνονται κυρίως το καλοκαίρι στα μέρη τους.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μιχάλης Δαλαμάγκας (βιολί), Κώστας Μαγγιώρος (λαούτο), Βάσω Βρατσίστα (τραγούδι), Παναγιώτης Χρέλιας (τραγούδι), Σταύρος Νικολάου (κλαρίνο) και Σωκράτης Παπάς (Κρουστά). Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πάντα τέτοια…

Με το δικό τους σπίτι

Το όνειρο για το μοναδικό άστεγο εθνικοτοπικό σύλλογο της πόλης μας έγινε πραγματικότητα. Όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια της εκδήλωσης η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, Ελπίδα Βούτσινου, από τη νέα χρονιά θα στεγαστούν σε ένα κτήριο επί της Οδού Αιγίνης 15, στο Χαϊδάρι, σε χώρο που τους παραχώρησε ο Δήμος.  Σε αυτή τη γωνιά θα συναντιώνται τα μέλη τους. Θα τη διαμορφώσουν έτσι ώστε να τους θυμίζει κάτι από τα χωριά τους.

 

Αγόρασαν αμαξίδιο για ΑΜΕΑ

Σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία προχώρησαν τα μέλη του συλλόγου. Μαζεύοντας καπάκια από πλαστικά μπουκάλια κατάφεραν και έχουν ήδη στην κατοχή τους ένα αναπηρικό καροτσάκι. Οι προσπάθειες για τον ίδιο σκοπό θα συνεχιστούν. Για αυτό το λόγο η κ. Βουτσίνου κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να γεμίσουν μια μεγάλη τσάντα με τα καπάκια από τα νερά που κατανάλωναν στη διάρκεια της εκδήλωσης. Ανακοίνωσε ακόμα πως από τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο, θα λειτουργήσει στο σύλλογο  τους ανταλλακτήριο αγαθών.

Με οικολογική συνείδηση

Για άλλη μια φορά Σύλλογος Θεσσαλών θέλησε να αποδείξει ότι αγαπάει την πόλη μας και θέλει να τη βλέπει πάντα καθαρή. Μετά το πολύ επιτυχημένο γεγονός του Θεσσαλικού Ανταμώματος, ό,τι πανό και αφίσα είχαν κρεμαστεί μαζεύτηκαν άμεσα από τα μέλη τους.  «Αγαπάμε πραγματικά τον τόπο μας και ήταν καθήκον μας να το πράξουμε», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους. Ευχόμαστε το παράδειγμα τους να το ακολουθούσουν και όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι.

Αυτός είναι ο Παντελής Σούλης

Τον γνωρίζουν αρκετοί μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή. Τίτλος της: «Κοντά στην Παράδοση», που φιλοξενείται σχεδόν για περισσότερα από είκοσι χρόνια, στις συχνότητες των τηλεοπτικών σταθμών ΑΡΤ και HIGH TV.

Ο Παντελής Σούλης γεννήθηκε σε ένα φτωχό χωριό των Τρικάλων, την Αηδόνα. Μεγάλωσε κάνοντας αγροτικές δουλειές και είχε φτιάξει μόνος του τη δική του φλογέρα που έπαιζε βοσκώντας πρόβατα. Αυτό όμως δεν έφτανε στον ανήσυχο νέο. Ζητώντας λεφτά από ένα θείο του για τα εισιτήρια έρχεται στην Αθήνα, παρά την αντίθετη γνώμη των γονιών του, και για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές όπως μικροπωλητής, σε ταβέρνα και αργότερα σε εφημερίδα. Το 1970 τραγούδησε για πρώτη φορά σε μια ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

Αν και ξεκίνησε από το λαϊκό τραγούδι, στην πορεία έγινε ερμηνευτής των δημοτικών τραγουδιών,  γιατί μέσα από αυτά εκφράζεται. Υπηρετεί από πολλές πλευρές την παράδοση, την οποία θεωρεί παραγκωνισμένη. Κίνητρο του είναι η αγάπη προς το δημοτικό τραγούδι και η υποχρέωση για αναβίωση και μετάδοσηή του. Δίκαια θεωρείται βετεράνος του Δημοτικού τραγουδιού. Δισκογραφική του εμφάνιση σταθμός θεωρείται η «συνάντηση» του με τον αείμνηστο Αλέκο Κιτσάκη, το επονομαζόμενο «Αηδόνι της Ηπείρου».

“Ο θείος μου, ο ηθοποιός Λουκάς Χρέλιας”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τον Παναγιώτη Χρέλια δεν τον συνάντησα πρώτη φορά στο Χαϊδάρι. Έχει συμμετάσχει και σε άλλες εκδηλώσεις του συλλόγου Θεσσαλών. Αν και ασχολείται λίγα χρόνια επαγγελματικά με το δημοτικό τραγούδι, μας εντυπωσιάζει με τη φωνή του και το πάθος του την ώρα της ερμηνείας. Χρόνια ολόκληρα εργαζόταν ως βιοτέχνης και τραγουδούσε ερασιτεχνικά μόνο για φίλους του. Όταν συνταξιοδοτήθηκε, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο έντονα με το τραγούδι. Έτσι ξεκίνησε δειλά δειλά τις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις. Η καλλιτεχνική του όμως φλέβα δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι ανιψιός του αείμνηστου ηθοποιού Λουκά Χρέλια. Και αν το όνομα του δεν σας θυμίζει κάτι, γιατί δεν γραφόταν πάνω-πάνω σε κάποια κινηματογραφική μαρκίζα, ο θείος του δίδαξε σε όλη την ελληνική επαρχία, ακόμα και στο πιο απόμερο ορεινό χωριό τι σημαίνει θέατρο, με τον περιοδεύοντα θίασο «Αστέρω». Πολλές φορές έδιναν παράσταση για το εισιτήριο επιστροφής και ακόμα καλύτερα για ένα πιάτο φαγητό. Οι χωρικοί τους κοιτούσαν με καχυποψία. Δεν τους νοίκιαζαν εύκολα ένα δωμάτιο για να μείνουν. Το ίδιο και ο καφετζής, που δεν τους νοίκιαζε εύκολα το μαγαζί του για να στήσουν τα αυτοσχέδια πάνινα σκηνικά τους, που φωτιζόταν με κεριά. Στη μνήμη του θιάσου του, η ΕΡΤ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 προέβαλε τη θρυλική σειρά «Μπουλούκι». Ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαράς αποτύπωσε μέσα από το κινηματογραφημένο σήριαλ μερικά αληθινά περιστατικά από αυτό το θίασο. Ο Λουκάς Χρέλιας εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του με τίτλο: «Όλη η Ελλάδα είναι ένα πατάρι»

Στη μνήμη του σας παραθέτω τη βιογραφία του: Ο Λουκάς Χρέλιας γεννήθηκε το Μάιο του 1910 στον Άγιο Ανδρέα Μακρυνείας Μεσολογγίου. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό του και το σχολαρχείο στη γειτονική Γαβαλού. Ασχολήθηκε με το θέατρο ευθύς μετά την αποφοίτησή του από το σχολαρχείο, δημιουργώντας το «μπουλούκι» των Χρέλια, που κυριάρχησε για δεκαετίες στην επαρχιακή Ελλάδα, προσφέροντας ψυχαγωγία στους κατοίκους της. Περιόδευσε, πάντα με το «μπουλούκι» του, σε χώρες του εξωτερικού, φτάνοντας ως τη Λατινική Αμερική. Διετέλεσε για πολλά χρόνια ταμίας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Πέθανε το 1994 σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών. Παιδιά του ήταν οι επίσης ηθοποιοί Μάριος και Γωγώ Χρέλια. Ο Λουκάς Χρέλιας αξιώθηκε να παίξει μικρούς ρόλους όχι μόνο στον κινηματογράφο, αλλά και σε σήριαλ της κρατικής ΕΡΤ.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA