ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Τι είναι η αδηφαγική διαταραχή;

Ηαδηφαγική διαταραχή εντάσσεται σε μια κατηγορία διατροφικών διαταραχών που ολοένα αναπτύσσεται στις μέρες μας και είναι πιθανόν πολλοί άνθρωποι να την βιώνουν χωρίς να το καταλαβαίνουν. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για μια ψυχική νόσο με επεισόδια υπερφαγίας, το άτομο έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του και έχει προσπαθήσει αρκετά στο παρελθόν να χάσει τα περιττά του κιλά. Η υπέρ προσπάθεια του ατόμου να χάνει τα κιλά συνέχεια, κάνοντας μονίμως δίαιτες το βάζει σε έναν φαύλο κύκλο μεταξύ της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως άτομα με Α.Δ. δεν χρησιμοποιούν αντισταθμιστικές συμπεριφορές πχ υπεργυμναστική, πρόκληση εμετών, ή χρήση καθαρτικών μετά από υπερφαγικό επεισόδιο (όπως στην ψυχογενή βουλιμία).

Τι είναι η αδηφαγική διαταραχή; 1
γράφει η Βασιλεία Φουντουλάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην παχυσαρκία
nlabdiet.blogspot.com

Χαρακτηριστικά ΑΔ:

  • Υπερκατανάλωση φαγητού περισσότερο από το φυσιολογικό σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Το άτομο επιθυμεί να τρώει μόνο του ή κρυφά.
  • Αίσθημα απώλειας ελέγχου κατά την διάρκεια του γεύματος.
  • Αίσθημα αηδίας προς τον ίδιο του τον εαυτό.
  • Τύψεις  μετά από κάθε γεύμα.

Πώς ξεκινάει ένα υπερφαγικό επεισόδιο;

Το άτομο μετά την υπερκατανάλωση ενός γεύματος, επιλέγει από μόνο του να ”κόψει” το επόμενο του γεύμα ώστε να έρθει η ισορροπία μεταξύ των θερμίδων που κατανάλωσε στο προηγούμενο γεύμα. 

Φυσικά αυτή η ενέργεια του συνοδεύετε με τύψεις και ενοχές. Η απώλεια γεύματος και η μεγάλη απόσταση ωρών μεταξύ των γευμάτων στέλνουν το μήνυμα της στέρησης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα το σώμα να στρεσάρεται (αύξηση ορμονών του στρες) και σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης (κύρια πηγή ενέργειας) προκαλείται ασιτία στο άτομο. Η ασιτία οδηγεί στο υπερφαγικό επεισόδιο, γιατί το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά, ωστόσο εξαιτίας της χαμηλής γλυκόζης, το άτομο αναζητά επεξεργασμένα τρόφιμα ώστε να ανέβει άμεσα η γλυκόζη και να παραμείνει στην ζωή. Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται κάθε φορά που το άτομο μπαίνει σε διαδικασία στερητικής δίαιτας με αποτέλεσμα άθελά του να εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος καθίσταται υπεύθυνος για την βιοχημική ανισορροπία και διαιώνιση της διαταραχής. 

Ψυχικές επιπτώσεις:

  • Κατάθλιψη. 
  • Δεν εκφράζει τα συναισθήματά του.
  • Ενοχές, τύψεις.
  • Λανθασμένη σχέση με το φαγητό και μη υγιής 
  • Αίσθημα τιμωρίας του ίδιου του του εαυτού.
  • Αίσθημα στέρησης.

Θεραπεία ΑΔ:

Η θεραπεία της συγκεκριμένης διαταραχής είναι εφικτή ακόμα και αν κάποιος πάσχει χρόνια. 

Καλό θα είναι το άτομο να εμπιστευτεί έναν ειδικό στις διατροφικές διαταραχές, ο οποίος θα τον μάθει να σέβεται το σώμα του και να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες επιλέγοντας περισσότερο θρεπτικά συστατικά χωρίς να τον ενδιαφέρουν τόσο οι θερμίδες.

Τα άτομα με ΑΔ χρειάζεται να μάθουν να ακούν το σώμα τους ως πρώτος στόχος με απώτερο σκοπό την βιοχημική τους ισορροπία.

Οι θεραπείες των διατροφικών διαταραχών εξειδικεύονται ανάλογα με την διαταραχή που έχει απέναντι του ο θεραπευτής.

Αφού εξηγήσουμε στον άνθρωπο πως το σώμα του είναι σοφό και προκειμένου να μείνει στην ζωή οδηγείται σε υπερφαγικό επεισόδιο, στην συνέχεια του τονίζουμε πως δεν υποσχόμαστε καμία απώλεια βάρους, από την αρχή ενημερώνουμε ότι υποτροπές θα υπάρχουν και για κάθε μία υποτροπή είναι ευκαιρία να μάθει και από κάτι. Αναφέρουμε πως την στιγμή που το άτομο καταφεύγει στο φαγητό μια ανάγκη του συναισθηματική δεν έχει καλυφθεί και σε συνεργασία με τον ψυχολόγο προσπαθούμε να βοηθήσουμε το άτομο που παλεύει με τους δαίμονες του.

Πώς αποφεύγουμε ένα υπεργαφικό επεισόδιο;

  • ΟΧΙ στην δίαιτα, ΝΑΙ στην εκμάθηση υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Φροντίστε το σώμα σας και δείξτε του αγάπη ταΐζοντάς το ανά 3 ώρες και κάνοντας 5 γεύματα με θρεπτικούς συνδυασμούς.
  • Απασχολείστε το μυαλό σας με πράγματα που σας αρέσουν και σας γεμίζουν.
  • Συνδέστε το φαγητό με ωραίες εικόνες και θετικά συναισθήματα και καλό θα ήταν να τρώτε μαζί με φίλους.
  • Απαλλαχτείτε από ανθυγιεινές επιλογές που ενδεχομένως έχετε στο ντουλάπι σας.
  • Μάθετε να εξωτερικεύετε τα συναισθήματα σας και να ζητάτε αυτό που θέλετε από τους άλλους ανθρώπους χωρίς τύψει ή ενοχές. 
  • Στόχος σας να είναι η υγιεινή διατροφή και όχι η απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά, άτομα που παλεύουν με τον ίδιο τους τον εαυτό χρειάζονται ειδική μεταχείριση η εκτύπωση ενός απλού χαρτιού μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα, ταΐζοντας τους ακόμα παραπάνω την διαταραχή τους.

Αν έχετε την υποψία πως η σχέση σας με το φαγητό είναι σχέση τιμωρίας ή νιώθετε άσχημα, ζητήστε βοήθεια από έναν έμπειρο θεραπευτή στις διατροφικές διαταραχές.

Περισσότερες πληροφορίες 6986143314.

…………………………………………………………………..

Η Βασιλεία Φουντουλάκη είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του ΑΤΕΙ Λάρισας, παράρτημα Καρδίτσας.

Στα πλαίσια φοίτησής της, έχει εκπαιδευτεί ως κλινικός Διαιτολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο “Αττικό” ως εκπαιδευόμενη διαιτολογικής παρακολούθησης των ασθενών.

Έχει εξειδικευτεί στις διατροφικές διαταραχές και παχυσαρκία του Εθνικού  Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών της Ελλάδας. Η εκπαίδευση τελεί υπό την αιγίδα του British Psychological Society (BPS), του Βρετανικού Συλλόγου Ψυχολόγων. 

Επιπλέον, έχει εργασθεί στο Διαιτολογικό και εργομετρικό κέντρο ”Nutrilab” στην Κηφισιά   παρέχοντας διαιτολογική παρακολούθηση  στους ασθενείς.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων και είναι ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα.

Στόχος της, να μεταφέρει το πάθος της για έναν υγιεινό τρόπο ζωής στους πελάτες της, σκοπός της είναι να κατανοήσει ο κόσμος πως σε ένα πρόγραμμα διατροφής η λέξη στέρηση δεν συνοδεύεται ούτε συνδυάζεται με την λέξη δίαιτα. Έχοντας πάντα ως γνώμονα το επιστημονικό υπόβαθρο η προσέγγιση της είναι εξατομικευμένη και συνυπολογίζονται οι προτιμήσεις, αποστροφές, το ιατρικό ιστορικό αλλά και βιοχημικές παράμετροι του ασθενούς.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button