ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1.352.728 ευρώ για δασοπροστασία στη Νίκαια! – Το Χαϊδάρι έχει δάση;

Πολύτιμοι πράσινοι χώροι του Δήμου μας, όπως το Άλσος Δαφνίου, το δάσος γύρω από τη Μονή Δαφνίου, το Πάρκο Νεολαίας δεν βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από πλευράς ασφάλειας. Κανένας δεν θα ήθελε να δει την καταστροφή εκεί. Απαιτούνται λοιπόν έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών. Η δυνατότητα να προχωρήσουν παρεμβάσεις όπως καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες, ακόμα και αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης δόθηκε από του πρόγραμμα του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων». Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε στο Χαϊδάρι.

Είναι αρκετά απογοητευτικό να βλέπεις στον “Πίνακα εντασσόμενων πράξεων” τον Δήμο Νίκαιας με ποσό 1.352.728 ευρώ για πρόληψη ζημιών και πυροπροστασία στο δάσος του Αγίου Φίλιππα, ενώ η πόλη μας, με τόσα περιαστικά δάση, απουσιάζει εντελώς. Ή τον Δήμο Ωραιοκάστρου της Θεσσαλονίκης να παίρνει 1.488.000 για “προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματης ηλεκτρονικής δασοπροστασίας με τη χρήση καμερών με υπέρυθρους αισθητήρες για την αναγνώριση καπνού και τη χρήση drone”! Επίσης πολλοί Δήμο της Αττικής λαμβάνουν σημαντικά κονδύλια για την προστασία δασών και αλσών τους.

Ας θυμηθούμε τη φωτιά στο Πάρκο Νεολαίας, τον Αύγουστο του 2019, που μας κατατρόμαξε όλους αφού απείλησε έναν πνεύμονα της πόλη μας. Λοιπόν, η απουσία του Δήμου Χαϊδαρίου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μια διόλου ευχάριστη εξέλιξη για μια περιοχή που έχει πολλά δάση και δασικές εκτάσεις. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί συνεργασία με το Δασαρχείο Αιγάλεω, το οποίο λαμβάνει 530.000 ευρώ για έργα στα δάση του Δήμου Μάνδρας. Αν υπάρχει αδυναμία σύνταξης μελετών, γιατί δεν απευθύνεται ο Δήμος σε δασολόγους μελετητές; Ή γιατί, όπως είπαμε, δεν υπέβαλε αίτηση στο Δασαρχείο για να συμπεριληφθούν παρόμοια έργα; Ομοίως μπορούσε να πράξει και για αντιπλημμυρικά στα βουνά, που επίσης χρηματοδοτούνταν.

Χαϊδάρι Σήμερα Πανικός στο Δαφνί - Πυρκαγιά στην Εθνική Οδό 2
Οι φωτιές δεν μας ξεχνούν, ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής -και η καλή μας τύχη- μας έχουν γλιτώσει από τα χειρότερα τα τελευταία χρόνια. Όμως χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις. Στη φωτογραφίας περιστατικό πυρκαγιάς το 2016 στην Εθνική Οδό, στο ύψος του Δαφνιού, δίπλα στη Μονή.

Ειδικότερα, τα έργα που εγκρίθηκαν πρόσφατα αφορούν τις εξής δράσεις:

  1. ΔΡΑΣΗ 8.3.1: «Δασικές Πυρκαγιές». Ένταξη 76 έργων δασικών υπηρεσιών και δήμων, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 32.137.185 ευρώ. (Απόφαση)
  2. ΔΡΑΣΗ 8.3.2.: «Παθογόνοι Οργανισμοί». Ένταξη 5 έργων δασικών υπηρεσιών και δήμων, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 1.963.230 ευρώ. (Απόφαση)
  3. ΔΡΑΣΗ 8.3.3: «Πλημμυρικά φαινόμενα». Ένταξη 15 έργων δασικών υπηρεσιών και δήμων, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 32.193.586 ευρώ. (Απόφαση)
  4. ΔΡΑΣΗ 8.4.1_1: «Αναδασώσεις για την αποκατάσταση του δασικού δυναμικού που έχει πληγεί από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, καθώς και καταστροφικά συμβάντα η υποβάθμιση από άλλες αιτίες όπως η διάβρωση του εδάφους» του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020. Ένταξη 14 έργων δασικών υπηρεσιών, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 10.770.146 ευρώ. (Απόφαση)
  5. ΔΡΑΣΗ 8.4.3_1: «Αποκατάσταση δασικών υποδομών ή δασικών επενδύσεων που έχουν προκύψει από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, καθώς και καταστροφικά συμβάντα». Ένταξη 6 έργων δασικών υπηρεσιών, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 2.303.842 ευρώ. (Απόφαση)

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button