Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση (Θεσσαλονίκη, 23 Ιανουαρίου) παραβρέθηκε ο Βαγγέλης Ντηνιακός, για να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα πεδία. Μαζί του ο Βασίλης Καρατζαφέρης, στέλεχος της παράταξης “Ξαϊδάρι Ξανά” και δημοτικός σύμβουλος.

συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο, Βασίλη Καρατζαφέρη.

Οικονομική αυτοδυναμία – Πολιτική αυτοτέλεια

Το πρώτο σκέλος του πολιτικού προβληματισμού του Βαγγέλη Ντηνιακού για το μέλλον των δήμων αφορά στην φορολογική αποκέντρωση. Την θεωρεί βήμα ενδυνάμωσης των ΟΤΑ και βάση για την γενικότερη αποκέντρωση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους, ώστε να ώστε να απαλλαγούν από την κεντρική εξουσία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εξεταστεί θεσμικά και το ενδεχόμενο είσπραξης των φορολογικών εσόδων από τους ίδιους τους δήμους.

Αρχή της ισότητας και αναδιανομή πόρων 

“Ωστόσο μία τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να λάβει υπόψη το ρόλο του Δημάρχου που δεν πρέπει να καταλήξει φοροεισπράκτορας”, λέει στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο Βαγγέλης Ντηνιακός. “Επίσης θα πρέπει να λάβει υπόψη την τήρηση της αρχής της ισότητας. Διότι υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι Δήμοι, φτωχές και πλούσιες γειτονιές μέσα σε Δήμους. Οπότε, με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων, θα πρέπει να αποδίδεται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές ένα ποσό για αναδιανομή.

Όπως μάς είπε ο κ. Ντηνιακός, υπάρχει περιθώριο να τεθούν σε διαβούλευση αυτοί, καθώς και άλλοι αυτοδιοικητικοί προβληματισμοί. Αυτό προέκυψε από την εισήγηση στο Συνέδριο του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, βουλευτή Νίκου Παρασκευόπουλου. Δηλαδή ότι η επόμενη Βουλή θα έχει αρκετή ευχέρεια κινήσεων στη διαμόρφωση των αναθεωρητέων διατάξεων, όποτε «έχουμε ακόμα ψωμί». Ο κ. Παρασκευόπουλος υπογράμμισε συγκεκριμένα πως η ΚΕΔΕ πρέπει και μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Επισήμανε ότι είναι ανοιχτό το πεδίο για αρκετές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.