ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πράξη δικαιοσύνης – χρέος από το παρελθόν: Να επενδύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ακτή Σκαραμαγκά

Στις αρχές Αυγούστου 2019 το “Χαϊδάρι Σήμερα” δημοσίευσε αυτό το άρθρο για την ανάπτυξη της ακτής Σκαραμαγκά με κονδύλια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το έθεσε στη συνέχεια υπόψη της διοίκησής του, ζητώντας να μελετήσει την προοπτική της επένδυσης στη Δυτική Αθήνα, σαν εκπλήρωση ενός “χρέους” από το παρελθόν. Δυστυχώς δεν μάς απάντησαν. Αλλά πιστεύουμε ότι το Χαϊδάρι και η Δυτική Αθήνα πρέπει να επιμείνουν και να επανέλθουν. Ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπορούσε να είναι μια αρχή. Η παρέμβαση του ΑΣΔΑ και άλλων φορέων της Δυτικής Αθήνας θα μπορούσε να αναδείξει ακόμη πιο ζωηρά το θέμα. Αποτελεί όρο και ρεαλιστική ελπίδα εξόδου από την χρόνια υποβάθμιση.

γράφει ο Μενέλαος Χρόνης

Πάντα τα δημοσιεύματά μας για την ακτή Σκαραμαγκά, είτε αφορούν το όμορφο παρελθόν της είτε το ζοφερό παρόν, προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού του Χαϊδαρίου και τής Δυτικής Αθήνας. Δικαιολογημένα, αν λογαριάσει κανείς πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή στην περιοχή μας, αν δεν είχε καταστραφεί όλη η παραλία και η θάλασσα από Παλάσκα μέχρι Ελευσίνα. Μήπως όμως μπορεί η υποβάθμιση να αναστραφεί με τις κατάλληλες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αναπτυξιακές επιλογές; Και πού μπορεί να βρεθεί χρηματοδότηση;

Η σύγκριση του πρώην πανέμορφου Κόλπου της Ελευσίνας με τις νότιες ακτές τής Αττικής, είναι εντελώς απογοητευτική. Και όμως, ενώ εκεί έχει διασωθεί σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση και εκτεταμένα τμήματα είναι προσβάσιμα σε περιπατητές και λουόμενους, όλο το ενδιαφέρον της Πολιτείας για βελτίωση της εικόνας και των υποδομών στρέφεται προς τα εκεί. Δεν είναι μόνο το Ελληνικό. Εκατομμύρια ευρώ, δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, ξοδεύτηκαν ήδη ή σχεδιάζεται να δαπανηθούν: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παραλιακό Μέτωπο στο ΣΕΦ, Αστέρια Γλυφάδας, μαρίνες Φλοίσβου και Αλίμου, Αστέρας Βουλιαγμένης, πλαζ Βούλας και Βάρκιζας κοκ.

Εδώ, απολύτως τίποτα. 

Δυστυχώς, δεν πέρασε από το μυαλό των διαχειριστών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος -ούτε της ελληνικής διοίκησης- να κατασκευάσουν στον Σκαραμαγκά το συγκρότημα Νέα Λυρική Σκηνή – Εθνική Βιβλιοθήκη (συνολικού κόστους 566 εκ. ευρώ). Να επενδύσουν δηλαδή στην περιοχή την οποία στο παρελθόν υποβάθμισε ο Σταύρος Νιάρχος επεκτείνοντας το Ναυπηγείο. Αλλά και όπου ο απαραίτητος χώρος υπάρχει και με το παραπάνω. Πρόκειται για την “ορφανή” έκταση των 220 στρεμμάτων, που διεκδικούν ο Δήμος μας και η Δυτική Αθήνα. Ο τόπος μας θα έμπαινε σε άλλη μορφή ανάπτυξης.

Πράξη δικαιοσύνης - χρέος από το παρελθόν: Να επενδύσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην ακτή Σκαραμαγκά 3
Ακτή Σκαραμαγκά. Η προβλήτα και ο πίσω χερσαίος χώρος, έκτασης 220 στρ., (ή μέρος του) μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας σημαντικής αναπτυξιακής παρέμβασης και ταυτόχρονα αισθητικής αναβάθμισης της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Παρέμβαση στην ακτή Σκαραμαγκά

Ας γίνει τώρα. Αφού το κράτος δεν υπολογίζει καθόλου την περιοχή και δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτό, ας πάρει την πρωτοβουλία το Ίδρυμα, σαν επανόρθωση της καταστροφής του παρελθόντος. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα επιτελέσει έτσι ένα πρωταρχικό καθήκον του. Η οικονομική του ευρωστία τού επιτρέπει να συμμετέχει σε πολλές και σπουδαίες δραστηριότητες της ελληνικής κοινωνίας. Καλές ιδέες με αναπτυξιακή – περιβαλλοντική – πολιτιστική θεματική  μπορούν να βρεθούν και στον Σκαραμαγκά, με δεδομένο ότι ο χώρος υπάρχει. Κι αν κάποιοι, ενώ διαβάζουν αυτά, κουνάνε ειρωνικά το κεφάλι και σκέφτονται “γιατί να έρθουν εδώ στην αθλιότητα”, ας λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ευρωπαϊκών πόλεων, που αναβάθμισαν προβληματικές περιοχές με καλά υπολογισμένα αναπτυξιακά πρότζεκτ. Απλά το ήθελαν και το σχεδίασαν.  

Η προοπτική επαναλειτουργίας του Ναυπηγείου δεν είναι αποτρεπτική ενός τέτοιου εγχειρήματος. Από την άλλη, η κατασκευή του Κόμβου Σκαραμαγκά, θα βοηθήσει την προσβασιμότητα και την συνολική αναβάθμιση της περιοχής. 

Η στροφή του ενδιαφέροντος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στα δυτικά με γενναία χρηματοδότηση αποτελεί πράξη δικαιοσύνης, αλλά και αναπτυξιακού πλουραλισμού. Ζει και εδώ κόσμος… 

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button