ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου

Πρόσφατο δημοσίευμά μας πρόβαλε έργα street art που έχουν γίνει σε δρόμους της Αθήνας, σε μια προσπάθεια να ομορφύνει ο δημόσιος – εξωτερικός χώρος και να μειωθεί το άχρωμο μπετόν και τα γκριζαρισμένα κτίρια που μας περιβάλλουν. Διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως οι αδελφοί Κρέτση έχουν δημιουργήσει όμορφες τοιχογραφίες, με καμβά τους ακάλυπτους τοίχους.

Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 1
3ο Δημοτικό, οδός Κορυτσάς, Κολυμβητήριο
Με αφορμή αυτή την ωραία ιδέα, σκεφτήκαμε να προσπαθήσουμε το ίδιο και στο Χαϊδάρι, σε πρώτη φάση δημιουργώντας εικονικά σχέδια, πάνω σε φωτογραφίες ακάλυπτων τοίχων της πόλης μας. Να όμως που δεν λάβαμε υπόψη μας τις ήδη υπάρχουσες τοιχογραφίες στο Χαϊδάρι, που είναι μάλιστα έργα των αδελφών Κρέτση! 
Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 3
Οι αδελφοί Κρέτση την ώρα της δημιουργίας στο 6ο Δημοτικό, στο Δαφνί.  

Πρόκειται για μεγάλες τοιχογραφίες που έχουν γίνει σε πέντε σχολεία της πόλης μας, στο πλαίσιο της κτηριακής αναβάθμισης που έκανε ο ΟΣΚ (νυν “Κτηριακές Υποδομές ΑΕ”), με πρωτοβουλία του Ηρακλή Δρούλια, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας και δημοτικού συμβούλου Χαϊδαρίου.


Καμβάς τους οι τοίχοι της Αθήνας
Οι αδελφοί Κρέτση ξεκίνησαν πριν 25 χρόνια ως αυτοδίδακτοι να κάνουν τα πρώτα επαγγελματικά – καλλιτεχνικά βήματα. Σήμερα απόφοιτοι της Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών έχουν ένα σπουδαίο έργο να επιδείξουν σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο. Έργα τους κοσμούν πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά έργα τους ως ομάδα είναι οι τοιχογραφίες τεραστίων διαστάσεων στο κέντρο της Αθήνας. Έχουν φιλοτεχνήσει έργα σε πολλά σχολεία στην πρωτεύουσα, αλλά και σε διάφορες πόλης της χώρας. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι τοιχογραφίες στα πέντε σχολεία του Χαϊδαρίου. Τα έργα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας άψογης συνεργασίας της ομάδας των αδερφών Κρέτση και του ΟΣΚ.
Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 5
6ο Δημοτικό.
Η. Δρούλιας: “Σπάστε τη μονοτονία”
Όπως
δήλωσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Ηρακλής Δρούλιας, «ένα ευχάριστο μαθησιακό
περιβάλλον που διασπά τη μονοτονία
προσφέρει σημαντικά οφέλη ως προς τη
βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το
συγκεκριμένο πρόγραμμα απέσπασε και
τα συγχαρητήρια του ΟΟΣΑ».
Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 7
Η Ιωάννα Κουρή, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Χαϊδαρίου, που εργάστηκε για το πρόγραμμα αυτό και συνεργάστηκε με τους αδελφούς Κρέτση, δήλωσε στην εφημερίδα μας: “Η πινελιά με τις τοιχογραφίες των Κρέτση με είχε ενθουσιάσει. Μακάρι να δούμε το Χαϊδάρι ζωγραφισμένο στις τυφλές και άχαρες γωνιές του… Και η πόλη μας, ως λέξη γένους θηλυκού, χρειάζεται το μακιγιάζ της…!”

Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 9
8ο Δημοτικό, Δάσος.

Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 11
11ο Δημοτικό, Δάσος.

Street art στους τοίχους πέντε σχολείων του Χαϊδαρίου 13
Δάσος, 1ο Δημοτικό, σκάλα πρώτου ορόφου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button