ΕΛΛΑΔΑ

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε

“Φτάσαμε στο ΣΕΦ νωρίς το πρωί. Ένα σχολικό λεωφορείο από κάποιον παιδικό σταθμό ξεφόρτωνε στην είσοδο τη βοήθεια που είχε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες. Περνώντας την πόρτα του χώρου που λειτουργεί σαν μεγάλη αποθήκη, νομίσαμε ότι μπαίναμε σε κάποιο εργοστάσιο. Γραμμή παραγωγής, συσκευασία, φόρτωμα, ξεφόρτωμα. Δεκάδες χέρια – που πλήθαιναν όσο περνούσε η ώρα – να εργάζονται ασταμάτητα.”

Το ertnews, βρέθηκε στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία, όπου κάθε λίγα λεπτά, κάποιο αυτοκίνητο ή βανάκι πλησίαζε να αφήσει τη δική του συμβολή σε αυτό το ψηφιδωτό βοήθειας που ξεκινά από τα σπίτια, τα σχολεία, τις εταιρείες, και ενώνεται από τα χέρια άλλων εθελοντών, σε μεγάλες κούτες που φορτώνονται σε παλέτες και καταλήγουν σε φορτηγά με προορισμό την Ουκρανία. Δεν θα μπορούσε να στεγάζεται αυτή η προσπάθεια σε ένα μέρος με πιο συμβολικό όνομα: Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας!

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 3

Κατά τις 11.00 μπήκε στον χώρο και ένα όχημα του στρατού μαζί με άλλο ένα βαν. Τα συνόδευε ο Ειδικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Νικόλαος Μανούρης, ο οποίος και παρέδωσε στην Πρόξενο της Ουκρανικής Πρεσβείας Αννα Τισένκο, την ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 5

Η Προεδρία της Δημοκρατίας συγκέντρωσε και απέστειλε συνολικά 900 κουτιά γάλακτος εβαπορέ, 9.600 τεμάχια βρεφικές πάνες, 200 κουβέρτες fleece (εκ των οποίων οι 50 για παιδιά) και 50 υπνόσακους για ισχυρό ψύχος.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 7

Σημειώνεται, ότι πριν λίγες μέρες η Προεδρία της Δημοκρατίας με απόφαση της Προέδρου προσέφερε προμήθειες για περίπου 4.000 μερίδες φαγητού στην φιλανθρωπική οργάνωση Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, ο οποίος ταξίδεψε στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας και μαγείρεψε για τους πρόσφυγες του πολέμου.

Το Ουκρανικό Κέντρο Βοήθειας στην Ελλάδα ιδρύθηκε λίγες μέρες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού, με την υποστήριξη της Πρεσβείας και του Προξενείου της Ουκρανίας στην Ελλάδα και εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 9

«Πάρα πολλοί Έλληνες μεμονωμένοι, εταιρείες, φορείς, φέρνουν κάθε μέρα τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας», μας λέει η Άννα Τισένκο, Πρόξενος της Ουκρανίας στην Ελλάδα. «Μας παραχώρησαν τον χώρο εδώ στο ΣΕΦ από τη διοίκηση του σταδίου, αλλά ξεκινάνε κάποιες εκδηλώσεις και για κάποιο χρονικό διάστημα θα χρειαστούμε να βρούμε άλλο μέρος. Αλλά αύριο 25 Μαρτίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα δεχόμαστε οτιδήποτε, ανθρωπιστικά είδη που μπορεί να φέρει κανείς εδώ για να το στείλουμε στην Ουκρανία», δήλωσε.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2022/tv/news-martios/20220324-APOTHIKI.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/20220324-APOTHIKI.jpg

Πυρήνας των εθελοντών που συνδημιούργησαν και συντονίζουν το κέντρο, είναι το ζευγάρι Ιρίνα και Αλεξάντερ Μπόρτνυκ.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 11

«Μας βοήθησε πολύ και το Όλοι Μαζί Μπορούμε, που διέδωσε το μήνυμα με τις ανάγκες που υπάρχουν», μας εξηγεί η Ιρίνα Μπόρτνυκ. «Σχολεία, διαφορετικές εταιρείες, όλοι μας στέλνουν πράγματα. Εμείς εδώ τα ταξινομούμε, τα μοιράζουμε ανά είδος – αλλού τα τρόφιμα, αλλού τα είδη υγιεινής, αλλού τα φάρμακα. Και μετά τα βάζουμε σε παλέτες και τα στέλνουμε με φορτηγά στην Ουκρανία. Σήμερα θα φύγουν από εδώ πέντε φορτηγά την προηγούμενη εβδομάδα είχαν φύγει δέκα».

«Αύριο θα είναι η τελευταία μέρα μας εδώ και από μεθαύριο θα είμαστε σε άλλο μέρος. Στην αρχή ελπίζαμε ότι θα τελείωνε πολύ γρήγορα αυτός ο πόλεμος… Και σήμερα κλείνουμε έναν μήνα», αναφέρει.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 13

Πώς όμως γίνεται ο συντονισμός μιας τόσο μεγάλης προσπάθειας;

Όπως εξηγεί η Ιρίνα: «Εμείς δουλεύουμε μόνο με ασφαλείς πόλεις, γιατί τώρα απαγορεύεται να μετακινούνται οι μεταφορικές σε συγκεκριμένες περιοχές στην Ουκρανία. Είχαμε κάνει μια σύμβαση με τα Ουκρανικά Ταχυδρομεία. Στέλνουμε προϊόντα στις αποθήκες τους, όπου συλλέγεται όλη η ανθρωπιστική βοήθεια. Εκείνοι δέχονται αντίστοιχες αιτήσεις από όπου καταγράφονται ανάγκες και στέλνουν εκεί».

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 15

Στο κέντρο υπάρχει και μια τηλεφωνική γραμμή άμεσης σύνδεσης (210 7009146), που λαμβάνει καθημερινά περίπου 70 κλήσεις από άτομα που είτε βρίσκονται καθοδόν, είτε μόλις έφτασαν στην Ελλάδα. Το κύριο ερώτημά τους είναι το αίτημα βοήθειας ως προς τη διαμονή και την απόκτηση προσωρινής προστασίας, ώστε να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 17

«Πρέπει με τα στοιχεία που έχουμε εδώ να έχουν αποσταλεί 1500 τόνοι τουλάχιστον», υπολογίζει ο κ. Μίλτος Κοτζαγερίδης, συντονιστής εντεταλμένος από τον κύριο πρέσβη για τη συνεργασία και τις επαφές με τις ελληνικές βιομηχανίες και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες βοηθούν το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποστέλλεται στην Ουκρανία. «Τα περισσότερα έχουν φτάσει, κάποια είναι καθοδόν. Σήμερα πάλι θα αναχωρήσουν τουλάχιστον 150-200 τόνοι και οι υπόλοιποι αναχωρούν τη Δευτέρα».

«Αυτά παραδίδονται μέσα στην Ουκρανία, από τα σύνορα της Ρουμανίας, τα οποία τα παραλαμβάνει το Υπουργείο το οποίο διευθετεί την διαλογή και την παράδοση στα σημεία όπου χρειάζεται η ανθρωπιστική βοήθεια, που διανέμεται στους απλούς ανθρώπους», μας εξηγεί.

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 19

Και πώς να ξέρουμε τι ανάγκες υπάρχουν;

«Φαντάζεσαι ένα Κίεβο… Το μισό Κίεβο είναι σε καταφύγια. Κατάστημα δεν υπάρχει, φαρμακείο δεν υπάρχει», μας περιγράφει η Ιρίνα. «Σημαίνει ότι μια μαμά που κάθεται μέσα σε καταφύγιο με τα παιδιά της έχει απλές ανάγκες: Τι να φάει, πάνες για το μωρό, να πλένει τα χέρια ή κάτι τέτοιο… Και αυτά θα τα χρειάζονται για καιρό, οι ανάγκες αυτές δεν θα αλλάξουν. Όσο για τα φάρμακα, μας λένε ότι έχουν πρόβλημα με το διαβήτη, δεν έχουν ινσουλίνη, με ορμόνες κλπ, αλλά πάλι όλα αυτά θέλουν ιατρική συνταγή. Δεν είναι εύκολο κάποιοι που θέλουν να βοηθήσουν να μας τα φέρουν. Είχαμε ανοίξει έναν λογαριασμό στην πρεσβεία που είναι για τέτοια πράγματα και αν παραλαμβάνουμε κάποια ανάγκη από το υπουργείο, ας πούμε για τα φάρμακα και μπορούμε, το αγοράζουμε από μόνοι μας σαν πρεσβεία και το στέλνουμε. Κάτι άλλο που υπάρχει σαν ανάγκη και το αγοράζουμε είναι αλεξίσφαιρα γιλέκα, όχι για τον στρατό, αλλά για όλα τα αγόρια που περιπολούν γύρω από τα σπίτια τους».

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 21

Ένα άλλο είδος προσφοράς βοήθειας που είναι πάντα χρήσιμη είναι η εθελοντική εργασία. «Όλοι εδώ είναι εθελοντές», τονίζει με ενθουσιασμό η Ιρίνα. «Ανοίγεις την πόρτα το πρωί, και δεν ξέρεις πόσοι θα μας έρθουν! Μέχρι 150 άτομα είχα την ημέρα. Οι περισσότεροι είναι Ουκρανοί. Αλλά έρχονται όλο και περισσότερο και Έλληνες. Όμως οι περισσότεροι είναι Ουκρανοί που μένουν χρόνια στην Αθήνα και σε αυτούς προστίθενται και κορίτσια που ήρθαν τώρα από την Ουκρανία».

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 23

Εκτός από την οργάνωση της αποστολής βοήθειας, πλέον προκύπτει και η ανάγκη στήριξης των χιλιάδων γυναικών και παιδιών που έχουν φτάσει στη χώρα μας αναζητώντας καταφύγιο.

«Μέχρι προχθές από την πρεσβεία μας η ενημέρωση ήταν ότι φτάσανε 15.000 γυναίκες και παιδιά εδώ στην Ελλάδα. Και περίπου τεσσεράμισι εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά είχαν φύγει για Πολωνία και Γερμανία», μας εξηγεί η Ιρίνα. «Εδώ στην Αθήνα δύο μοναστήρια είχανε πει ότι θα φιλοξενήσουν γυναίκες κορίτσια από την Ουκρανία, αλλά προς το παρόν όσοι έχουν έρθει μένουν όλοι οι σε γνωστούς και φίλους, ή σε Έλληνες που είναι διατεθειμένοι να παρέχουν ένα διαμέρισμα ή ένα δωμάτιο στο σπίτι τους. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι της φιλοξενίας, μπορεί να επικοινωνήσει στο 210 700 91 46 ή στην πρεσβεία».

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 25

«Υπάρχουν ουκρανικές εθελοντικές οργανώσεις, υπάρχει ιστοσελίδα, υπάρχει κρατική υποστήριξη…», σχολιάζει μιλώντας στο ertnews για το συγκεκριμένο ζήτημα η πρόξενος της Ουκρανίας, Άννα Τισένκο.

«Το υπουργείο μετανάστευσης έφτιαξε μία πλατφόρμα όπου μπορούν όποιοι θέλουν να βοηθήσουν να ενταχθούν στη σελίδα και μετά να αξιοποιηθεί αυτή η βοήθεια πού θα πάει. Χρειάζεται ακόμα λίγο χρόνο για να καταλάβουμε ποιες θα είναι οι δομές που θα φιλοξενούν γυναίκες και παιδιά, εκτός από Προμαχώνα και Σέρρες που δόθηκαν ήδη από το Υπουρείο Μετανάστευσης, αλλά να σας πω την αλήθεια, αυτό που θέλουμε είναι να μην γίνει όλο αυτό. Θέλουμε να πάμε σπίτι. Το 99% θέλουν να πάνε στο σπίτι. Δηλαδή δεν είναι πρόσφυγες. Είναι άτομα που προσωρινά χρειάζονται προστασία. Θέλουν να καταλάβουν την Ελλάδα, να μάθουν λίγα ελληνικά. Θέλουν να έχουν ηρεμία. Γιατί είναι γυναίκες και παιδιά από πόλεις που βομβαρδίστηκαν με πυραύλους, με σύγχρονες βόμβες, αλλά η ουσία είναι ότι όλος αυτός ο λαός μας θέλει να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του».

Στο Κέντρο Συλλογής Βοήθειας για την Ουκρανία – Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε 27

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ουκρανικό Κέντρο Βοήθειας, μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ή στη σελίδα του στο Instagram.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button