ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Εργαζόμενοι στο Δαφνί: SOS, κινδυνεύουμε από ακαταλόγιστους εγκληματίες

Οι ακαταλόγιστοι ασθενείς  μετά τη δίκη τους νοσηλεύονται στα δημόσια ψυχιατρεία, χωρίς όμως να υπάρχει το  προσωπικό φύλαξης και οι ειδικοί χώροι νοσηλείας.

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ακεραιότητα και η ζωή προσωπικού και ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ), καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτών των ψυχιατρικών νοσοκομείων, λόγω της μη φύλαξης των περίπου 90 ακαταλόγιστων ασθενών που νοσηλεύονται στο Δαφνί – πρόκειται για άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα και έχει κριθεί ότι χρειάζονται νοσηλεία και όχι κράτηση.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά την πρόσφατη λήξη της σύμβασης που είχε συνάψει το ΨΝΑ  με ιδιωτική εταιρία για τη φύλαξη ενός εκ των ακαταλόγιστων ασθενών, ο οποίος  φέρεται να είχε προκαλέσει την πυρκαγιά τον περασμένο Σεπτέμβριο που είχε κοστίσει τη ζωή σε άλλους δυο ασθενείς.

«Η σύμβαση με την εταιρία φύλαξης που δεν ανανεώθηκε αφορούσε τη φύλαξη ασθενούς επικίνδυνου, νοσηλευόμενου στο  7ο  Ψυχιατρικό Τμήμα, καταδικασθέντος για ειδεχθή ανθρωποκτονία στενού συγγενικού του προσώπου και υπεύθυνου για πολλές επιθέσεις κατά του νοσηλευτικού προσωπικού. Την επικινδυνότητα του ασθενούς αυτού κατανόησε και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία μετά και τη θανατηφόρα πυρκαγιά της 5ης/9/2015, προχώρησε στη σύναψη της σύμβασης, για τη φύλαξή του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής (ΣΥΝΟΨΥΝΟ Αττικής) και ζητεί την οριστική λύση αυτού του μείζονος θέματος για το ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών παραμένει κενό γράμμα στα ψυχιατρεία, διότι δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη το άρθρο 18 του Σωφρονιστικού Κώδικα. Έτσι, στην πράξη οι ακαταλόγιστοι ασθενείς  μετά τη δίκη τους νοσηλεύονται στα δημόσια ψυχιατρεία, χωρίς όμως να υπάρχει το  προσωπικό φύλάξης και οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών.

«Βρισκόμαστε ενώπιον του παράδοξου και οξύμωρου φαινομένου ασθενείς – κρατούμενοι, που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις και δη ανθρωποκτονίες, να θεωρούνται εν τοις πράγματι «ακίνδυνοι» για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΥΝΟΨΥΝΟ κ. Γιώργος Αβραμίδης.

Πηγή: protothema.gr

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το θέμα αυτό αρμοδίως έχουν γίνει αλλεπάλληλες έγγραφες παρεμβάσεις και οχλήσεις  των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, πλην  όμως  χωρίς αποτέλεσμα. Ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ ζητεί για μια ακόμη φορά από τα συναρμόδια υπουργεία να εφαρμόσουν τον νόμο πραγματοποιώντας άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση της ζωής ασθενών και εργαζομένων, τονίζοντας ότι απεύχονται  νέο επικίνδυνο ή και μοιραίο περιστατικό, και προειδοποιώντας  ότι σε περίπτωση που συμβεί θα ζητήσουν  την απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button