ΕΛΛΑΔΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 50 – Αγωνία για τις δημόσιες υπηρεσίες

Η εκρηκτική εμφάνιση της “Όμικρον” (αύξηση των κρουσμάτων κατά 290%, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κατά 42% ), απειλεί με άτυπο lockdown τον δημόσιο τομέα, λόγω της νόσησης πολλών υπαλλήλων ταυτόχρονα. Έτσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται plan B για να μείνουν ανοιχτές κρίσιμες υπηρεσίες και πρώτα από όλα τα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα έρχονται στο προσκήνιο νέα μέτρα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού.

Πάντως ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 4%. “Υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε την μαζική διασπορά που προκαλείται από την όμικρον και η οποία μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία κρίσιμων δομών και να αποβεί θανατηφόρα σε μη εμβολιασμένους”, τονίζει ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι και σε αυτό το κύμα αναδεικνύεται η σημασία του εμβολιασμού τόσο για την ατομική μας προστασία αλλά και την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών και επαγγελματικών μας δραστηριοτήτων.

Στο νέο μέτωπο της “Όμικρον”, λοιπόν, η κυβέρνηση εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια. Πιο συγκεκριμένα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δια της επιβολής προστίμου, στους άνω των 50 ετών.

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει τεθεί σε ισχύ και ρύθμιση για 7μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει οριστικά κάθε εισήγηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αστυνομία, καθώς τώρα πλέον μία τέτοια απόφαση σε συνδυασμό με τις αναρρωτικές λόγω Όμικρον θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης. Λέγεται ότι ατύπως η ΕΛΑΣ δεν στέλνει για ελέγχους ανεμβολίαστους αστυνομικούς.

Στην Πυροσβεστική, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην Αστυνομία, νοσεί το 2% των υπηρετούντων και συνεπώς εκτιμάται ότι δεν υπάρχει φόβος για τη λειτουργία της υπηρεσίας.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η έκρηξη της Όμικρον δεν θα δημιουργήσει τελικά πρόβλημα στο Δημόσιο. Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, θα καθορίσει με διάταξη τις κρίσιμες υπηρεσίες όπου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία.

Το κρισιμότερο βέβαια είναι να μη λυγίσει το ήδη βαριά πιεσμένο ΕΣΥ, για αυτό και σήμερα αναμένεται να σταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών. Στην περίπτωση όμως των υγειονομικών, οι πέντε ημέρες καραντίνας που προβλέπονται για την Όμικρον, κρίνονται ιατρικώς επισφαλείς, όπως δήλωσε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Από την άλλη όμως το προσωπικό δεν επαρκεί και αυτό ενώ το διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 κρούσματα και δυστυχώς αύξηση και των νοσηλειών.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button