Σοφία Πουρνάρα: Για την σωστή και ισόρροπη ανάπτυξη του Χαϊδαρίου

Η κ. Σοφία Πουρνάρα, γεωπόνος περιβαλλοντολόγος, με εμπειρία στα προγράμματα ΕΣΠΑ και αναπτυξιακές στρατηγικές, είναι υποψήφια στις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό “Χαϊδάρι Ψηλά” του Αποστόλη Θεοφίλη. Μιλάει στο Χαϊδάρι Σήμερα και την Μαρία Λευκοπούλου για την σχέση της με την πόλη και τα κοινά, τις γνωστικές και επαγγελματικές της δεξιότητες που θέτει στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και τις δυνατόητες ανάπτυξης του Χαϊδαρίου.
Πόσα χρόνια κατοικείτε στο Χαϊδάρι, έχετε γεννηθεί εδώ;
Ζω με την οικογένειά μου 18 χρόνια στο Χαϊδάρι, είμαι παντρεμένη με τον Δημήτριο Δελλή και έχουμε δύο παιδιά ηλικίας 14 και 10 ετών, τα οποία φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Χαϊδαρίου. Δεν γεννήθηκα στο συγκεκριμένο Δήμο, αλλά ήταν δική μου επιλογή καθώς θεωρώ ότι έχει ένα ωραίο και ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον, ενώ κρύβει πολλές εκπλήξεις και θησαυρούς που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε
Το Χαϊδάρι το γνωρίζω πολλά χρόνια πριν, καθώς επισκεπτόμουν ως φοιτήτρια του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, ενώ ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια εκπόνησα διπλωματική εργασία για πρόταση ανάπλασης του Βοτανικού Κήπου και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής.
Ποια είναι η εργασιακή σας εμπειρία;
Έχω εμπειρία στην εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και στο σχεδιασμό και υλοποίηση τοπικών στρατηγικών στον αγροτικό και αστικό τομέα, ως στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αντίστοιχα. Επιπλέον για πολλά έτη, συντόνιζα και διαπραγματευόμουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την προστασία και ανάπτυξη των δασών.
Για πόσο χρονικό διάστημα ασχολείστε με τα Κοινά;
Επίσημα πρώτη φορά έβαλα υποψηφιότητα ως Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη του κ. Ηρακλή Δρούλια, αλλά αρκετό καιρό πριν ενημερωνόμουν σχετικά με τις εξελίξεις του τόπου μας, μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσης, επαφής με τους τοπικούς φορείς, συλλόγους σχολείων, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.λ.π. Επίσης τόσο εγώ όσο και ο σύζυγος μετέχουμε εδώ και χρόνια στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου αλλά και του Γυμνασίου, όπου φοιτούν τα παιδιά μας.
Αυτήν την περίοδο, αποφάσισα να ενταχθώ στο πλευρό του κ. Αποστόλου Θεοφίλη, τον οποίο θεωρώ δραστήριο, αποφασιστικό, γνώστη της κατάστασης και ρεαλιστή.
Γιατί αποφασίσατε να συνεργασθείτε με τον κ. Απόστολο Θεοφίλη;
Βλέπω έναν άνθρωπο με πολλές ικανότητες και μεράκι για το δήμο, αληθινό, ρεαλιστή, συνεπή στα λόγια του και όχι επαγγελματία πολιτικό.
Διαθέτει ανοιχτό μυαλό, ενώ αξιοποιεί σωστά το κάθε στέλεχος του συνδυασμού, συνδυάζοντας τις ικανότητές του με τους στόχους του συνδυασμού.
Επιπλέον είμαι σε μία παράταξη όπου κάνουμε χρήση νέων τεχνολογιών, περιορίζουμε τις εκτυπώσεις, προστατεύουμε το περιβάλλον, διαχειριζόμαστε έξυπνα και αποδοτικά το χρόνο μας, χρησιμοποιούμε πολύ τις νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σεβόμαστε, εκτιμούμε και αξιοποιούμε την μοναδικότητα των μελών της παράταξης, έχουμε μάθει να εργαζόμαστε σκληρά καθημερινά, χωρίς όμως να είμαστε μισθοφόροι στην παράταξη.
Τι άποψη έχει ο συνδυασμός σας για την ανάπτυξη στο Χαϊδάρι;
Προχωράμε άμεσα στην ικανοποίηση των αυτονόητων και απλών αναγκών των πολιτών, όπως είναι η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ασφάλεια, η συγκοινωνία, οι κοινωνικές δράσεις, ο εξοπλισμός και η αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, ενώ παράλληλα δημιουργούμε προϋποθέσεις και διεκδικούμε την υλοποίηση μεγαλύτερων και πιο σύνθετων παρεμβάσεων τις οποίες θα αναλάβουμε είτε ως δήμος είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, δημοσίου ή και ιδιωτικού τομέα.
Εντάσσουμε την έννοια της διαβούλευσης για συγκεκριμένους τύπους έργων σεβόμενοι την κουλτούρα της περιοχής και εκτιμώντας πιθανές επιπτώσεις.
Έχετε ασχοληθεί με ανάπτυξη περιοχών.
Έχω μεταπτυχιακό τίτλο σχετικά με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων, που αφορά τον σχεδιασμό και τη βελτίωση περιοχών αστικού, περιαστικού και αγροτικού χώρου με σεβασμό στο περιβάλλον και στο κλίμα και επιπλέον, όπως ανέφερα, η εργασία μου μεταξύ των άλλων έχει ως αντικείμενο την τοπική ανάπτυξη περιοχών.
Πόσο εύκολο είναι να γίνει ανάπτυξη και αναβάθμιση μίας περιοχής;
Θεωρητικά και επιστημονικά είναι εύκολο και δημιουργικό να σχεδιάσουμε την αναβάθμιση μίας περιοχής προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να την κάνουμε πιο ελκυστική.
Η σωστή και ισόρροπη ανάπτυξη μίας περιοχής περιλαμβάνει μία σειρά παρεμβάσεων (υποδομές, κοινωνικές δράσεις, δράσεις επιχειρηματικότητας), οι οποίες θα πρέπει να έχουν συνέργειες μεταξύ τους και να εφαρμοσθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει συγκεκριμένη επικαιροποιημένη και ευέλικτη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών διαβούλευσης, αλλά και υπηρεσίες οι οποίες θα είναι σε θέση από άποψη οργάνωσης και τεχνογνωσίας του προσωπικού να εφαρμόσουν τα έργα.
Όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε πολλές περιπτώσεις προκύπτουν διοικητικές και νομικές διαδικασίες που υπερβαίνουν τα όρια του Δήμου, δυσχεραίνουν την υλοποίηση των έργων, ενώ υπάρχει περίπτωση οι συνέπειες των δράσεων να είναι τελικά αρνητικές.
Επικρατεί η αντίληψη ότι ο Δήμος δεν έχει λεφτά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες
Είναι αλήθεια ότι οι αμιγώς Εθνικές Πιστώσεις είναι περιορισμένες, όμως συχνά προκηρύσσονται προγράμματα από το ΕΣΠΑ αλλά και από άλλες πηγές χρηματοδότησης της Ε.Ε., που αφορούν Δήμους, οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να χρηματοδοτήσουν διάφορες παρεμβάσεις.
Φυσικά πρέπει να τηρηθούν κάποιες διοικητικές διαδικασίες γεγονός απαιτητικό αλλά εφικτό όταν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.
Εργάζεστε και είστε μητέρα δύο παιδιών, πιστεύετε ότι μπορείτε να διαθέσετε χρόνο για το Δήμο;
Η αλήθεια είναι ότι έχω ένα πολύ απαιτητικό πρόγραμμα, όμως μεγάλο μέρος των καθηκόντων μου αφορούν έργα και στρατηγικές αστικής ανάπτυξης, στον εθνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Αξιοποιώντας τις γνώσεις μου και τις νέες τεχνολογίες είμαι σε θέση να συνεισφέρω στο δήμο με αποτελεσματικό τρόπο. Εξάλλου αν δεν ασχοληθούν οι δημότες με τα κοινά τους προβλήματα πως μπορούν να περιμένουν για όλα να τους τα «προσφέρει» η Πολιτεία