γράφει η Σοφία Δημητρίου Ψαρρού                                                                         Εκπαιδευτικός, π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Η πόλη είμαστε Εμείς! Η πόλη δεν είναι μόνο τα κτίρια, οι δρόμοι, οι πλατείες. Είναι πάνω απ’ όλα οι κάτοικοι. Η πόλη με άλλα λόγια είμαστε Εμείς! Ο ενεργός πολίτης.

Οδηγός οι πολίτες

Οι όποιες λύσεις στις σημερινές δυσλειτουργίες και αδιέξοδα πρέπει να αναζητηθούν στις ενεργές συλλογικότητες των κατοίκων. Αυτές που διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ορίζουν την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Τους πολίτες, τις καθημερινές τους ανάγκες, την ποιότητα ζωής σε κάθε απομακρυσμένη γειτονιά οφείλει να έχει ως οδηγό κάθε δημοτική αρχή. Αυτούς να αφουγκραστεί και μαζί τους να σχεδιάσει το μέλλον της πόλης μας.

Δημόσιοι χώροι

Ονειρεύομαι αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, ώστε να γίνουν μικρές εστίες καλλιτεχνικών δρώμενων σε όλες τις συνοικίες του Χαϊδαρίου και όχι μόνον στους κεντρικούς δρόμους. Για παράδειγμα στη γειτονιά μου, τη Γρηγορούσα: Να αξιοποιηθούν οι χώροι των σχολείων και του ΚΑΠΗ, τα οποία  πρέπει να είναι κέντρα δημιουργικότητας για τους ηλικιωμένους. Ένας χώρος ζωντανός, που θα συγκεντρώνονται οι 60+ και θα δημιουργούν, άνδρες και γυναίκες. Αλλά και που θα οργανώνονται δράσεις μεταξύ μικρών και μεγάλων, ώστε να βοηθάνε τους κατοίκους να ξεφεύγουν από την μοναχική τους καθημερινότητα, να δραπετεύσουν από μίζερες καταστάσεις και να κοινωνικοποιηθούν. Οι ηλικιωμένοι να συμμετέχουν σε  δραστηριότητες που θα τους γεμίζουν την καθημερινότητα και θα αναδεικνύουν τα προσόντα τους και τις εμπειρίες τους.

Να αναστήσουμε τα πάρκα

Ονειρεύομαι ένα πάρκο στη γειτονιά μου, όπως όλα τα πάρκα που έχω δει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ανοιχτό στον κόσμο, γεμάτο με φοιτητές, μητέρες με παιδιά, ερωτευμένους, με χώρους αναψυχής, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέατρα, συναυλίες. Εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι γειτονιάς και άνεργοι με μικρή οικονομική βοήθεια του δήμου, με ένα εμπνευσμένο πλάνο, θα μπορούσαν να αναστήσουν κάποιο πάρκο.

Ανοιχτά σχολεία

Ονειρεύομαι Ανοιχτά Σχολεία. Την ανάγκη τα σχολεία να γίνουν ζωντανοί πυρήνες για τη γειτονιά. Καθώς και τη σημασία που έχει η πρόσβαση όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων, στη γνώση, τη δημιουργική έκφραση, το διάλογο και την καινοτομία. Κάθε  σχολείο πρέπει να συμβάλλει στο να γίνει η καθημερινότητα των κατοίκων του Χαϊδαρίου περισσότερο ενεργή, συμμετοχική και ενδιαφέρουσα. Με δράσεις που να γνωστοποιούν και να αναδεικνύουν  την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά και να ενημερώνουν για καθημερινά προβλήματα όπως την προστασία του περιβάλλοντος , την πολιτική προστασία κλπ. 

Σοφία Δημητρίου Ψαρρού- Εκπαιδευτικός, π. Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τους Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου