Με το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας της καθημερινότητας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους ανεμβολίαστους.

Οι επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις είναι προ των πυλών και θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα ανέφερε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους είναι στο τραπέζι, εφόσον το υποδείξει η επιτροπή.

«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία» ανέφερε στον ΣΚΑΪ o Γ. Οικονόμου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αν και το σενάριο που φαίνεται να κερδίζει πόντους θέλει τη λειτουργία των κλειστών χώρων στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας μόνο για εμβολιασμένους.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν θα ζήσουμε lockdown με τη μορφή που είχε τους προηγούμενες μήνες, καθώς «δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία» και απευθυνόμενος στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας τόνισε: «Ή θα εμβολιαστούν ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο και όσους έχουν εμβολιαστεί», εκτιμώντας πως «αυτό είναι άδικο».

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος των ανεμβολίαστων εργαζομένων (με δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα που έχει ήδη ανακοινωθεί για τους εκπαιδευτικούς) και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων ενώ όπως προανήγγειλε ο κ. Οικονόμου «θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας» και πως «οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις».

Το αναμενόμενο γενικό πλαίσιο λειτουργίας κλειστών χώρων:

  • Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς χώρους.
  • Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και στη συγκεκριμένου τύπου διασκέδαση.
  • Θέατρα-Σινεμά: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα και τους κινηματογράφους.
  • Αθλητικοί χώροι: Οι αγώνες (και) στα κλειστά γήπεδα θα διεξάγονται μπροστά σε εμβολιασμένο κοινό κάτι που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε ανοικτές εγκαταστάσεις.