ΥΓΕΙΑ

Ανοίγει από αύριο η πλατφόρμα για τα αντιικά χάπια, πώς θα δίνονται

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημία, η υφυπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δήλωσε στην αρχική της τοποθέτηση ότι “παρατηρείται σταθερή πορεία στα κρούσματα, που παραμένουν ψηλά”.

Σε ερώτηση για τα αντιικά φάρμακα, η κ. Γκάγκα είπε: «Έχουμε τελειώσει με τα μονοκλωνικά. Ξεκινάμε τη χορήγηση αντιικών χαπιών, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο και θα δίνεται με τα ίδια χαρακτηριστικά με τα μονοκλωνικά. Θα δίνονται από τα νοσοκομεία ή από φαρμακεία μέσω συνταγογράφησης από ιατρεία του ΕΟΠΥΥ».

«Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που φέραμε, έχουν όλα δοθεί και η πλατφόρμα έχει κλείσει και ξεκινάμε την χορήγηση των χαπιών, των αντιικών. Η πλατφόρμα ανοίγει έως αύριο, νομίζω, και θα μπορεί να δίδεται με τα ίδια χαρακτηριστικά στους ασθενείς. Πάλι με συνταγογράφησh από τους γιατρούς. Εδώ, δεν έχει δοθεί άδεια, άρα ο ασθενής θα πρέπει να υπογράφει για να πάρει τα φάρμακα. Είναι αντιικα φάρμακα που έχουν λάβει την πρώτη θετική γνωμοδότηση αλλά όχι έγκριση», είπε η κα Γκάγκα.

«Φαίνεται ότι δουλεύουν, ότι είναι αποτελεσματικά, αλλά θέλουμε να το δούμε. Άρα οι γιατροί τα συνταγογραφούν στις ίδιες ομάδες ασθενών, που είχαν μέχρι τώρα. Τα ελέγχει η ίδια η επιτροπή και δίνει έγκριση και τα φάρμακα θα μπορούν να δίνονται είτε από τα νοσοκομεία για τους νοσηλευόμενους, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για τους ανθρώπους που είναι εξωτερικοί ασθενείς», πρόσθεσε.

«Οι γιατροί που θα κάνουν την συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν την 7η ημέρα μετά την χορήγηση και την 28η ημέρα την πορεία της νόσου για να ξέρουμε πώς είμαστε. Άρα δίνεται έγκριση από τον άρρωστο και παρακολουθείται και η πορεία του ασθενούς», εξήγησε.

Ερωτηθείσα για το εάν θα ξαναδοθούν μονοκλωνικά ή αν περιμένουμε νέα παρτίδα, η κα Γκάγκα απάντησε: «Αυτή τη στιγμή, κρίθηκε ότι είναι καλύτερο να συνεχίσουμε με χάπια».

Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει περίπου 6.000 από τις συνολικά 10.000 συσκευασίες χαπιών Μολνουπιραβίρης που της αναλογούν, από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την πανδημία.

Πρόκειται για τα αντιικά χάπια της εταιρίας Merck). Η έγκρισή τους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ώσπου να υπάρξει η έγκριση  από τον ΕΜΑ, οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν έχοντας  προηγουμένως υπογράψει για τη συναίνεση τους. 

Για τη χορήγησή τους θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Δηλαδή η θεραπεία θα χορηγείται για 5 ημέρες και θα πρέπει να ξεκινά μέσα στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και τη διάγνωση της νόσου, η οποία θα πιστοποιείται υποχρεωτικά με μοριακό τεστ.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ανέφερε από την πλευρά της: 

«Σήμερα πάνω από 230.000 πολίτες αποτελούν ενεργά κρούσματα. Ο κυλιόμενος μ.ο. υπολογίζεται στις 31.000 τις τελευταίες επτά μέρες. Παρατηρούμε σταθεροποιήση θετικότητας στο 9%. Δυο είναι τα χαρακτηριστικά της πανδημίας στη χώρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά μια δεκαετία, στα 39 έτη και αυτό σημαίνει σοβαρότερη νόσο. Το 1 στα 2 κρούσματα είναι μεταξύ 35 και 54 ετών. Το άλλο χαρακτηριστικό είναι η διασπορά εκτός των μεγάλων πόλεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε πολλά κρούσματα σε νησιά, Ξάνθη, Φθιώτιδα. Περισσότεροι από 5.000 νοσηλεύονται στην επικράτεια και την τελευταία εβδομάδα έχουμε αύξηση 40% στις εισαγωγές. Οι 7 στους 10 νοσηλευόμενοι, είναι άνω των 50 και οι 6 στους 10 ανεμβολίαστοι. Κοζάνη, Ημαθία, Κιλκίς, Άρτα και Φλώρινα, έχουν επιβάρυνση. Η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι στο 88%. Τα μαθηματικά μοντέλα προβλέπουν πως θα παραμείνουν οι διασωληνωμένοι στους 600 τις επόμενες δυο εβδομάδες. Για την Omicron, έρευνα τις Καλιφόρνια επιβεβαιώνει ηπιότερη νόσο. Οι ασθενείς είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο και 91% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν, αν και η ηλικία τους είναι μικρότερη. Την προηγούμενη εβδομάδα, 1 στους 2 ασθενείς που έκανε εισαγωγή στην Αττική, είχε μολυνθεί με τη Δέλτα. Για την επαναλειτουργία των σχολείων, η ομάδα των μαθητών αποτελεί τη μοναδική στο σύνολο του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολό της. Από Κυριακή ως Τρίτη, ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά ήταν μόλις 2% σε 2.000.000 τεστ ».

Ο καηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Είχαμε αύξηση 21% στις διαγνώσεις και μείωση 7% στους θανάτους. Η διασπορά είναι μαζική, αν και ελαφρώς μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα έδειξε βελτίωση 20%, αν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 10% και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 5%. Βλέπουμε επιτάχυνση 30% στα εξιτήρια λόγω της Omicron. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 94 εκατ. self test, έχουν γίνει 70 εκατ. Για τα εργαστηριακά τεστ, πρέπει να πούμε πωβς κανένα δεν μπορεί να αποκλείσει πως κάποιος δεν έχει κολλήσει τον ιό. Ανιχνεύουν πάντως τον ιό στη μολυσματική του μορφή».

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 20.409 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα, 664 διασωληνώσεις και 80 θανάτους συμπολιτών μας από κορωνοϊό.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button