ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΓΕΙΑ

Self test: Υποχρεωτική η χρήση για μαθητές και καθηγητές

Την υποχρεωτικότητα διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού (self test) ως βασική παράμετρο για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Τα θετικά τεστ θα πρέπει να επιβεβαιώνονται από rapid test.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, η Κυβέρνηση υλοποιεί αυτή τη νέα δράση που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση δραστηριοτήτων παράλληλα με τους εμβολιασμούς. Στόχος είναι η ανεύρεση ασυμπτωματικών ασθενών με covid, καθώς σύμφωνα με μελέτες 1 στους 3 που έχουν είναι νοσήσει από κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από τη χορήγηση self test από τα φαρμακεία. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για 1 τέτοιο τεστ ανά εβδομάδα για τους επόμενους 2 μήνες. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου. Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα σχολεία, στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, στην εστία, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υποχρεωτική θα είναι η χρήση self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τις λοιπές δραστηριότητες δε θα είναι αναγκαστική η χρήση.

Στις πρώτες μέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα μέχρι 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μα ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρώπη και δε διαφέρουν στις προδιαγραφές από αυτές των rapid. Είναι ρινικά ή σιέλου και η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη. Επίσης έχουν αξιοπιστία 80%.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι για να αποφευχθεί συνωστισμός στα φαρμακεία θα δοθεί προτεραιότητα στους μέχρι 67 ετών, ο οποίοι και έχουν σχέση με την κινητικότητα του πληθυσμού λόγω διαστηριοτήτων.

Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας selftesting.gov.gr. Εκεί θα υπάρχουν και οδηγίες μέσω ενός μικρού βίντεο για την χρήση του τεστ. Η δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα γίνεται στην πλατφόρμα του selftesting.gov.gr.

Τέλος, όλα τα δικαιώματα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ για κάθε πολίτη (π.χ. άδεια από το σχολείο, άδεια από εργασία).

“Επιτέλους σταθεροποίηση”

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τα διαγνωστικά τεστ που θα μπορούν να γίνονται στο σπίτι μία φορά την εβδομάδα θα συμβάλουν σημαντικά ώστε να διαγνωστούν ασυμπτωματικοί φορείς ή προσυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό είπε θα έχει ως αποτέλεσμα να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή της με σωστή ιχνηλάτηση. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και τα τεστ αυτά αφορούν υγιή άτομα που εφόσον βρεθούν θετικά σε αυτά θα πρέπει να κάνουν και το μοριακό τεστ.

Επίσης ανέφερε ότι προς το παρόν το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο αλλά εξήγησε ότι μετά από 7 εβδομάδες, φαίνεται επιτέλους μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα με 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες 7 ημέρες φτάνει τις 2.500 αλλά όπως τόνισε υπάρχει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων σε άτομα άνω των 75 ετών.

Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500 αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ενώ για πρώτη φορά -όπως τόνισε- ο δείκτης θετικότητας έμεινε σταθερός στο 6%, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button