ΕΙΔΗΣΕΙΣΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σεισμός: Προσδοκία για αποζημιώσεις, κινητικότητα για τις επισκευές σχολείων

Στην τελευταία συνεδρίαση της κυβερνητικής του θητείας ο Μιχάλης Σελέκος χρειάστηκε να κάνει μια σημαντική ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του σεισμού. Μίλησε για την αργοπορία στους ελέγχους, για τα ποσά που πρόκειται να λάβουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της πόλης μας, καθώς και το ύψος της κρατικής ενίσχυσης για την επισκευή των σχολείων.

«Στη Βουλή έγιναν τρεις επερωτήσεις, μα η κυβέρνηση κωφεύει»

Σεισμός: Προσδοκία για αποζημιώσεις, κινητικότητα για τις επισκευές σχολείων 1Ο κ. Σελέκος επανέλαβε για πολλοστή φορά, πως ο Δήμος μας έχει πληγεί σοβαρά, ιδιαίτερα το Δάσος και το Δαφνί. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την δημοτική του αρχή να κηρυχτεί ο Δήμος μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αυτό δεν έγινε. Κατά την άποψή του, κάποιοι προσπαθούν να κουκουλώσουν το γεγονός, παρότι στη Βουλή έχουν γίνει τρεις σχετικές επερωτήσεις.

Την ίδια ώρα χιλιάδες συνδημότες μας έχουν ζημιές στα σπίτια και τα καταστήματά τους. Παράλληλα χιλιάδες γονείς ζουν στην αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους.

«Πολύ αργοί οι ρυθμοί ελέγχων των σπιτιών»

Ο απερχόμενος δήμαρχος τόνισε πως από την εικόνα που έχει μέσα από επίσημα στοιχεία, έχουν πληγεί 2.000 σπίτια! Από αυτά έχουν ελεγχθεί περίπου το 40%, μετά από τρομερές προσπάθειες που έκαναν, όπως είπε. Ο έλεγχος γίνεται από επιτροπές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ο Δήμος από την πλευρά του, διαθέτει προσωπικό από την Τεχνική Υπηρεσία, με σκοπό την ενίσχυση των συνεργείων. Κατά τον κ. Σελέκο, με λίγα λόγια, είναι πολύ αργοί οι ρυθμοί ελέγχων των σπιτιών.

Μετά από μία μικρή κάμψη λόγω του Δεκαπενταύγουστου, πιστεύει πως το επόμενο διάστημα θα γίνει ο πλήρης έλεγχος όλων των σπιτιών. Προτεραιότητα έχει δοθεί σε εκείνα που μετά από καταγγελίες κατοίκων πιθανόν να είναι ακατοίκητα. Εκεί έγινε άμεσα ο έλεγχος. Σημείωσε πως στο Χαϊδάρι, έχουμε δεκάδες ακατοίκητα σπίτια (κίτρινα).

Κοντά στις 2.000 οι αιτήσεις για τα επιδόματα

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως επιδίωξαν να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απώτερο σκοπό να δοθούν επιδόματα στους πληγέντες. Ο Δήμος συγκρότησε επιτροπή που θα ελέγξει τα σεισμόπληκτα σπίτια σε δεύτερο βαθμό. Σκοπός είναι να καταγραφούν και να αποσταλούν τα στοιχεία για τα επιδόματα. Συγκεκριμένα προβλέπονται δύο επιδόματα: ένα εφάπαξ βοήθημα της τάξης των 600 ευρώ και μία αποζημίωση για την επισκευή κάθε κτηρίου, που –ανάλογα με την περίπτωση- φτάνει μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ. Υπήρξε μια προθεσμία για κατάθεση αιτήσεων που έληξε στις 19 Αυγούστου. Ο αριθμός των αιτήσεων που συμπληρώθηκαν πλησίασε τις 1.700.

«Έτσι έχει η κατάσταση στα σχολεία»

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που επλήγησαν από τους σεισμούς, από την πρώτη στιγμή ο Δήμος έκανε αίτημα στις Κτηριακές Υποδομές (πρώην Ο.Σ.Κ). Συγκεκριμένα το αίτημα υποβλήθηκε στις 24 Ιουλίου. Μετά από τρομερές πιέσεις, όπως τις χαρακτήρισε ο δήμαρχος, ο συγκεκριμένος οργανισμός, έστειλε συνεργεία ελέγχου. Ελέχθησαν 19 σχολεία, μετά από αιτήσεις των διευθυντών τους, που έκριναν πως υπήρχε λόγος. Σε εκκρεμότητα είναι ο έλεγχος στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο, στο 7ο Γυμνάσιο και στο ΙΕΚ.

Από τα σχολεία που έγιναν έλεγχοι αξιολογήθηκαν τα πέντε στην κλίματα Γ και ένα στην κλίμακα Δ (με «βαθμολογία» από Α έως ΣΤ). Για αυτά τα έξι σχολεία τρέχουν διαδικασίες, έτσι ώστε να συμπιεστεί ο χρόνος των επισκευών και να μπουν τα παιδιά στο σχολείο, το συντομότερο δυνατό.

Και έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο

Για αυτό το σκοπό το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της εκλεγμένης δημοτικής αρχής, αποφάσισε να δώσει στο Δήμο μας έκτακτη χρηματοδότηση 200.000 ευρώ. Για την ολοκλήρωση του σκοπού και την έναρξη των εργασιών, αυτές τις μέρες γίνονται έκτακτες συνεδριάσεις, της απερχόμενης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Γιώργος Παπαπαναγιώτου

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button