ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Νόμος να νοσηλεύεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου και όχι η τσέπη του”

«Έπρεπε να χτίσουμε ένα νομοσχέδιο που να αναδείξει την ανάγκη να νοσηλεύεται η αξιοπρέπειά του ανθρώπου και όχι η τσέπη του»

Ομιλία του Βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας και πρώην Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του Υπουργείου Υγείας.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στα προβλήματα που ήδη  αντιμετωπίζει  η ελληνική κοινωνία η οποία ζει την περιθωριοποίηση λόγω της ενεργειακής κρίσης, αφού η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανήμπορη, ανίκανη και χωρίς βούληση να συγκρουστεί με τα μεγάλα καρτέλ στο χώρο της ενέργειας, των καυσίμων αλλά και της διατροφής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μόνο υπερκέρδη και αισχροκέρδεια στους τομείς αυτούς.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως η κυβέρνηση  με το νομοσχέδιο αυτό, κατεδαφίζει ένα σύστημα που θεμελιώθηκε το 1983 και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή ανέφερε: «Είχα την τιμή τότε να είμαι Σύμβουλος του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά. Ήταν απόφασή του Ανδρέα Παπανδρέου και του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος να κάνει τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που είχε γίνει μέχρι τότε, ήταν μια επανάσταση σε εκείνο το άναρχο τοπίο της  ανασφάλειας του πολίτη. Όσοι διαβάσετε το τι ειπώθηκε τότε από την αξιωματική αντιπολίτευση θα δακρύσετε, έπεσαν έξω γιατί η ίδια η ζωή, καμιά φορά, αποδεικνύει αν κάποιες πολιτικές επιλογές αντέχουν στο χρόνο ή όχι. Το σύστημα αυτό, με λάθη και αδυναμίες άντεξε.  Επιχείρησε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να το κατεδαφίσει, όπως διέλυσε και τις δημόσιες συγκοινωνίες και όχι μόνο και τότε, ήρθε πάλι η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1993 –  μπορεί να είναι και σημειολογικό το σημερινό νομοσχέδιο –  με ηγεσία στο Υπουργείο τους αείμνηστους Δημήτρη Κρεμαστινό, Μανώλη Σκουλάκη,  Νίκο Φαρμάκη  και τον ομιλούντα και πήρε πίσω εκείνη την προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε : «Υπήρξαν στη διαδρομή δυσκολίες, ήρθαν τα μνημόνια αλλά κανένας δεν διανοήθηκε, ούτε από τις κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου, να επιχειρήσει να βάλει χέρι σε αυτό το σύστημα» και τόνισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «παραλάβαμε το ΕΣΥ με 750 εκ. ευρώ χρέη των νοσοκομείων, με 200 εκ. ευρώ λιγότερο τον προϋπολογισμό του 2015 από το 2014 και με 1,5 δις ευρώ του ΕΟΠΥΥ. Προκαλώ να μας φέρουν εδώ τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, πώς παραλάβανε  τα νοσοκομεία, τι εκκρεμότητες είχαν τα νοσοκομεία το 2019 και ποια ήταν η στελέχωση του συστήματος το 2015 και το 2019, παρά τους περιορισμούς. Μην συγκρίνουμε, γιατί  τώρα είμαστε σε μια περίοδο που η χώρα – και αυτό είναι καλό – έχει βγει  από τα μνημόνια με την προσπάθειά του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωσε εκείνο το νοικοκύρεμα της οικονομίας. Παραλάβαμε 1,5 δις ευρώ  αποθεματικό και παραδώσαμε 37 δις ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά των υποτιθέμενων νοικοκυραίων  με τους κατσαπλιάδες..»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, εστίασε στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ και στις χαμηλές αμοιβές των γιατρών λέγοντας: «Αν διαβάσει κανείς, όχι τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, αλλά την «Καθημερινή» θα δει ότι μιλάει για χιλιάδες αναμονές, λίστες με 8.000 στο ΚΑΤ, 3.000 στο Αγία Σοφία, 2.000 αλλού, το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.  Πιστεύει κανείς ειλικρινά, και απευθύνομαι στους συναδέλφους της ΝΔ καλοπροαίρετα, πιστεύετε ότι με αυτές τις περίφημες τροποποιήσεις που κατεδαφίζουν τη φιλοσοφία ενός συστήματος που άντεξε τόσα χρόνια, πιστεύει κανείς ότι σήμερα, με το να δώσετε τη δυνατότητα να πηγαίνουν οι γιατροί στα ιδιωτικά νοσοκομεία θα μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση; Το είχατε επιχειρήσει με το μπλοκάκι και δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση, κανείς δεν πάει στο σύστημα με αυτούς τους μισθούς που έχουν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα».

Κλείνοντας, ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, αποδεικνύεται ότι μας κυβερνάει μία ελίτ ακόρεστη για εξουσία, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητο να κυβερνούν την Ελλάδα. Μας κυβερνάει μια οικογένεια, η «Αγία Οικογένεια» που αποδεικνύεται, εν τοις πράγμασι, με αυτό το νομοσχέδιο, ότι στις πολιτικές της φλέβες κυλάει παγωμένο πολιτικό αίμα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας «Είναι ντροπή για όλον αυτόν τον κόσμο που βυθίζεται στην ακρίβεια, στον περιορισμό της αγοραστικής του δύναμης και των εισοδημάτων του, να ζήσει τώρα και το μέγα φαινόμενο της ανασφάλειας της υγείας του. Έπρεπε να χτίσουμε ένα νομοσχέδιο που να αναδείξει την ανάγκη να νοσηλεύεται η αξιοπρέπειά του ανθρώπου και όχι η τσέπη του»

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button