ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζω, πόσους σταυρούς βάζω σε δημοτικές – περιφερειακές – ευρωεκλογές

Αν αναρωτιέστε “σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζω;”, αλλά και για τον αριθμό των σταυρών σε τόσα διαφορετικά ψηφοδέλτια που θα πάρετε στα χέρια σας, έχουμε τις πληροφορίες.

Αύριο λοιπόν θα ζήσουμε μια σύνθετη εκλογική διαδικασία, με τρεις κάλπες: Δήμος, Περιφέρεια Ευρωβουλή. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις  7.00 το απόγευμα.

1. Αριθμός σταυρών

– Για τις δημοτικές εκλογές στο Χαϊδάρι μπορούμε να βάλουμε έως 3 σταυρούς προτίμησης.

– Για τις περιφερειακές εκλογές στον Δυτικό Τομέα Αθηνών έως 4 σταυρούς προτίμησης.

– Για τις ευρωεκλογές έως 4 σταυρούς προτίμησης.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

2. Πού ψηφίζω;

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)

Α Τμήμα

Β Τμήμα

➜ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ➜ Δήμος
➜ Περιφέρεια ➜ Κοινότητα

Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα, οι πολίτες εξυπηρετούνται από 2 δικαστικούς αντιπροσώπους, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι καταμετρούν μόνο 2 κάλπες.

3. Πώς θα μάθω πού ψηφίζω;

Οι εκλογείς μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν:

➜ Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις»

➜ Καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 17:00.

Προσοχή: Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, προτείνεται πρώτα η χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής στο www.ypes.gr «Μάθε που ψηφίζεις» και μόνο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν δυσκολία να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την υπηρεσία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

4. Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

5. Νέοι ψηφοφόροι.

Δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι και 31/12/2002.

➜ Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

6. Με τι έγγραφα ψηφίζω; 

Μπορείτε να ψηφίσετε  με την αστυνομική ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button