ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΥΠΟΔΟΜΕΣ

Αυτά είναι τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα που θα κατασκευαστούν στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου

Η κατασκευή των φραγμάτων σε δύο κλάδους του Χαϊδαρορέματος θα περιορίσει την ορμητικότητα των νερών που εισβάλλουν από το βουνό στην πόλη, όταν η βροχόπτωση είναι έντονη. Θα είναι το πρώτο κομμάτι μιας ευρύτερης αντιπλημμυρικής παρέμβασης στο Χαϊδάρι.

Τα νερά της ανατολικής λεκάνης απορροής που Ποικίλου -χοντρικά η επιφάνειά του καταλαμβάνει το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και η γυμνή πλαγιά πάνω από αυτό- προκαλούν κατά καιρούς έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στο Χαϊδάρι και ακολούθως επιβαρύνουν με σημαντικούς όγκους νερού τον Κηφισό.

Η παρέμβαση σε περιπτώσεις πλημμυρικών κινδύνων σαν ταυτόν, αφορά δράσεις εντός της λεκάνης συγκέντρωσης των υδάτων, όπως και κατά τη διαδρομή τους σε χαμηλότερα σημεία.

Όσον αφορά το δεύτερο τμήμα, έχουμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο ότι την περίοδο αυτή εκπονείται μελέτη για την εκτροπή του Χαϊδαρορέματος (διασχίζει το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και το Περιστέρι μέχρι να καταλήξει στον Κηφισό) ώστε η ροή του να στραφεί με σήραγγα προς τη θάλασσα του Σκαραμαγκά (βλέπε αναλυτικά Νέα μελέτη: Το Χαϊδαρόρεμα θα εκτραπεί προς Σκαραμαγκά – Στροφή 180 μοιρών στο μεγάλο αντιπλημμυρικό του Χαϊδαρίου).

Όσον αφορά όμως το ανώτερο τμήμα του έργου, έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη με παραγγελία της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο συνολικής αντιπλημμυρικής παρέμβασης σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα. Για τη μελέτη αυτή αναμένεται περιβαλλοντική έγκριση.

Η καταστροφική πορεία του νερού

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, από τις πλαγιές του Ποικίλου Όρους κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες από τους δύο κλάδους του Χαϊδαρορέματος στο βουνό εισρέουν στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Σήμερα, τα όμβρια αυτά, επειδή δεν τα χωράει το Χαϊδαρόρεμα σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής, κατακλύζουν ανεξέλεγκτα το ρεύμα ανόδου της Λεωφόρου Αθηνών, μέσω των οδών Ιερού Λόχου και Πύλου αντίστοιχα, ενώ ορισμένη ποσότητα εξ αυτών περνάει εγκάρσια προς το κεντρικό Χαϊδάρι (π.χ. οδοί Κορυτσάς και Επαύλεως).

Το Χαϊδάρι γνώρισε καταστροφικές πλημμύρες το 2013 και το 2014, ενώ κάποιες γειτονιές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νερά του Ποικίλου σχεδόν σε κάθε βροχή. Στη θεομηνία του 1977 στα όρια Χαϊδαρίου – Αιγάλεω οι χείμαρροι που κυλούσαν στους δρόμους έπνιξαν ανθρώπους.

Τα αντιπλημμυρικά φράγματα

Το έργο στο οποίο αναφέρεται το παρόν άρθρο έχει σχεδιαστεί “στην καρδιά” του σημείου όπου συγκεντρώνονται τα νερά.

Ειδικότερα, θα γίνει οριοθέτηση και διευθέτηση του Χαϊδαρορέματος εντός της περιοχής Στρατοπέδου Χαϊδαρίου σε μήκος 1.638 μ. για τον κύριο κλάδο και 378 μ. για τον δευτερεύοντα κλάδο ρέματος αντίστοιχα.

Αυτά είναι τα δύο αντιπλημμυρικά φράγματα που θα κατασκευαστούν στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου 3

Επίσης θα κατασκευαστούν δύο έργα ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής, υπό τη μορφή φράγματος, στο πέρας της διευθέτησης του κύριου και του δευτερεύοντα κλάδου του Χαϊδαρορέματος. Δική τους αποστολή θα είναι να καθυστερούν την απορροή για διάστημα λίγων ωρών, ώστε να γίνεται αυτή σταδιακά και να μην κατεβαίνει όλο το νερό ταυτόχρονα προς τους αγωγούς ομβρίων.

Τα δύο φράγματα ανάσχεσης της πλημμυρικής απορροής θα έχουν ωφέλιμο όγκο 21.300 m3 και 50.700m3 αντίστοιχα.

……………………………………………………………..

Τα στοιχεία για το παρόν άρθρο διέθεσε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Στέφανος Μαγκλογιάννης, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, του οποίου η εταιρεία μελετών είναι μέλος της σύμπραξης που συντάσσει τη νέα μελέτη, η οποία θα αντικαταστήσει το αντιπλημμυρικό έργο που έγινε γνωστό σαν “συλλεκτήρας ομβρίων της Λ. Αθηνών”, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018, αλλά σταμάτησε σχεδόν αμέσως επειδή ήταν αδύνατο να υλοποιηθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button