ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“ΘΕΣγάλα” – Από τις ουρές στα ΑΤΜ γάλακτος, στην πτώχευση

Ο συνεταιρισμός “ΘΕΣγάλα” στα πρώτα του βήματα προκάλεσε τον ενθουσιασμό του καταναλωτικού κοινού, που έκανε ουρές έξω από τα αυτόματα πωλητήριά του. Τα “ATM γάλακτος” έγιναν μόδα των πρώτων χρόνων της κρίσης. Ωστόσο, παρά την ταχύτατη ανάπτυξη, ο συνεταιρισμός δεν κατάφερε να σταθεί στα πόδια του οικονομικά. 

Βουλιμία για επέκταση και αυταπάτες 

Ο θεσσαλικός συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ξεκίνησε το 2011 από περίπου 70 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ήταν ο πρώτος που λάνσαρε στη χώρα την πώληση φρέσκου γάλακτος από αυτόματους πωλητές. Καθημερινά παράγει 100 τόνους στις φάρμες των μελών του. Ανέπτυξε ταχύτατα δίκτυο 59 καταστημάτων σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Έφτασε μάλιστα σε σημείο να παράγει και να διαθέτει το 10% της εγχώριας παραγωγής. 

Ωστόσο το «θαύμα» του ΘΕΣγάλα άρχισε να θαμπώνει εδώ και λίγα χρόνια, ταυτόχρονα με τη δραματική συρρίκνωση της κατανάλωσης γάλακτος. Ο συνεταιρισμός που είχε θορυβήσει τις γαλακτοβιομηχανίες με την πρωτοφανή επιτυχία του, έχασε μέσα σε λίγο διάστημα την αρχική ορμή του.

Η πτώση των πωλήσεων σε συνδυασμό με τον υπερβολικό δανεισμό προσγείωσε απότομα την επιχείρηση, που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Οι τράπεζες δεν δάνειζαν πια, δημιουργήθηκε έλλειψη ρευστότητας και παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις μισθών, μη καταβολή επιδομάτων ακόμη και απολύσεις εργαζομένων.

Έγιναν προσπάθειες για να ανακτηθεί η αρχική δυναμική. Όπως η «μετάλλαξη» των σημείων με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος σε «γωνιές ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων». Η είσοδος στο ηλεκτρονικό εμπόριο και ο εμπλουτισμός της γκάμας με νέους κωδικούς δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Ο «ΘΕΣγάλα» κατέθεσε αίτηση πτώχευσης

Η δίκη στο Πρωτοδικείο της Λάρισας για οριστική υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου με την προαπαιτούμενη συναίνεση των πιστωτών του θα γίνει στις 22 Μαρτίου 2019. 

Σύμφωνα με το thessaliaeconomy.gr, οι τρεις πιστώτριες τράπεζες συμφώνησαν με την προσφυγή στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Οι απανωτές κατασχέσεις που θα ακολουθούσαν θα έβαζαν οριστικό λουκέτο στην επιχείρηση και θα έχαναν το σύνολο των κεφαλαίων που διοχέτευσαν στον συνεταιρισμό. 

Το συνολικό άνοιγμα προς γαλακτοπαραγωγούς, προμηθευτές και εργαζόμενους, μαζί με τα δάνεια, φτάνει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. 

Ο «ΘΕΣγάλα» χρειάζεται άμεσα κεφάλαια κίνησης, τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ το εμπορικό σήμα έχει δεσμευτεί από τον επιχειρηματία Ξενοφώντα Καντώνια, αντί 500.000 ευρώ. Τα έδωσε όταν αρχικά εκδήλωσε ενδιαφέρον εξαγοράς της επιχείρησης, αλλά στην πορεία υπαναχώρησε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button