ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

“Κυβέρνηση Αττικής” – Περιφερειακές εκλογές 2019

Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος τον Περιφερειάρχη Αττικής σχεδόν πρωθυπουργό, τη στιγμή που διαχειρίζεται τις τύχες 4.000.000 ανθρώπων σε καίριους τομείς όπως έργα, περιβάλλον, απορρίμματα κ.ά, με γιγάντιο προϋπολογισμό στη διάθεσή του. Δυστυχώς οι περισσότεροι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα την… κυβέρνηση Αττικής, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο έχουμε κάθε λόγο να ασχοληθούμε σοβαρά και με αυτή την κάλπη.

Η Μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνει 67 Δήμους! Είναι ένας πραγματικός αυτοδιοικητικός γίγαντας. Η Περιφέρεια έχει ευρύτατες αρμοδιότητες, που καθορίζουν τη ζωή μας.

Με βάση τον “Καλλικράτη”, τη μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση του 2010, τις 57 νομαρχίες της χώρας αντικατέστησαν 13 αιρετές Περιφέρειες. Η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης τις προίκισε με σημαντικές πολιτικές δυνατότητες και πόρους από το κράτος και την Ε.Ε. Ενδεικτικά, η Περιφέρεια ασχολείται με την ανάπτυξη, την ενέργεια, τη βιομηχανία, την απασχόληση, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, το περιβάλλον, την υγεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πολιτική προστασία κ.ά. Ο μέσος πολίτης έρχεται σε επαφή μαζί της κυρίως μέσω της διαχείρισης των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ κτλ) και των έργων υποδομής. Οι πηγές του προϋπολογισμού της είναι πολλές, με κύρια τους κοινοτικούς πόρους, που μεγάλο μέρος τους κατευθύνεται στις Περιφέρειες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική – Πολιτική της Συνοχής.

Ρένα Δούρου – Δύναμη Ζωής

Η Αιγαλιώτισσα Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, καλεί τους πολίτες “να μας κρίνουν αν τηρήσαμε το λόγο μας. Τα έργα είναι εκεί”. Αναφέρεται σε 360 ανοιχτά εργοτάξια, με έργα που έμεναν στο περιθώριο επί δεκαετίες. Για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά της Μάνδρας, τη νέα Παραλιακή, τον υποθαλάσσιο αγωγό Αίγινας, το νέο Πεδίον του Άρεως, το πρόγραμμα Ρεύμα για Όλους.

Ζητάει “μια νέα νίκη στην Περιφέρεια, για τους πολλούς, όχι τους λίγους. Ούτε βήμα πίσω, από όσα ολοκληρώσαμε ήδη για το σήμερα και το αύριο, για την Αττική σε κάθε γωνιά της. ”

Στις δυσκολίες του εγχειρήματός της για επανεκλογή περιλαμβάνεται η γενικότερη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η προσπάθεια των αντιπάλων της να την συνδέσουν άμεσα με δύο μεγάλες καταστροφές: τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας και τη φοβερή πυρκαγιά στο Μάτι με την εκατόμβη νεκρών. Επίσης με την στασιμότητα στο θέμα της τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να κλείσει η Φυλή. Η ίδια ρίχνει ευθύνες στους δημάρχους για απραξία.

Γιώργος Πατούλης – Νέα Αρχή για την Αττική

Ο Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του ΙΣΑ, διεκδικεί ως υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας να είναι ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής. “Θα συγκυβερνήσω με τους 66 δημάρχους της Αττικής”, λέει ο ίδιος.

Δίνει έμφαση στην ανάπτυξη. “Ως νέα διοίκηση στην Περιφέρεια θα δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της ανάπτυξης! Θα δημιουργήσουμε ένα απέραντο εργοτάξιο, ώστε να πετύχουμε τοπική ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και τελικά να φέρουμε και τους νέους μας πίσω!“, δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τον ΧΥΤΑ Φυλής αποκαλεί “υγειονομική βόμβα που απειλεί όλο το Λεκανοπέδιο”. Ρίχνει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στους δύο τελευταίους Περιφερειάρχες: “Οι ευθύνες για την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμο. Κατά κύριο λόγο ευθύνονται η κυρία Δούρου και ο κύριος Σγουρός, που διοίκησαν την Περιφέρεια Αττικής. Έχασαν χρόνο.”

Γιάννης Σγουρός – Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής

Ο Γιάννης Σγουρός χρημάτισε περιφερειάρχης την περίοδο 2010 – 2014 και επανέρχεται με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ. “Γιατί υπάρχει αδιαμφισβήτητη εμπειρία, έργο, εντιμότητα. Είμαστε μία Παράταξη 18 χρόνια σταθερή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα”, σημειώνει.

Θέλει να συμβάλει ώστε “η Αττική να είναι ασφαλής, καθαρή, Περιφέρεια της εργώδους ανάπτυξης, του πολιτισμού, της κοινωνικής συνοχής”. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική υποστηρίζει ότι “σήμερα το μοντέλο εξαντλείται στο σύστημα «σκάβουμε τα βουνά μας και θάβουμε τα σκουπίδια μας». Ακυρώθηκαν ώριμοι σχεδιασμοί και αντικαταστάθηκαν με κατά φαντασία σχεδιασμό γι’ αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.” Όσον αφορά τις δηοσκοπήσεις, που τον φέρνουν στην τρίτη θέση, καταγγέλλει ότιεξελίσσεται μια άθλια προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης που βομβαρδίζεται μέσω της διεξαγωγής δημοσκοπήσεων που παραμορφώνουν τους συσχετισμούς”.

Γιάννης Πρωτούλης – Λαϊκή Συσπείρωση

Ο Γιάννης Πρωτούλης σε επίσκεψη – περιοδεία στο Χαϊδάρι, είπε ότι “όπως εδώ στο Χαϊδάρι που έχετε αγωνιστή, κομμουνιστή δήμαρχο και Δημοτική Αρχή, έτσι και σε άλλες περιοχές πρέπει να ισχυροποιηθεί το ΚΚΕ, προκειμένου περισσότεροι κομμουνιστές εκλεγμένοι, μαζί με τη εργατική τάξη και το λαό να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα, για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες”.

Ειδικό βάρος ρίχνει στο “άγος” του ΧΥΤΑ Φυλής: “Ο λαός να τιμωρήσει στις εκλογές όσους συντηρούν το έγκλημα της χωματερής στη Φυλή. Η δικαιολογημένη οργή που νιώθουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου για την κοροϊδία που εισπράττουν μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη στον αγώνα για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής.”

Περιφερειακές εκλογές 2019 – Άλλες υποψηφιότητες 

Ηλίας Παναγιώταρος, με την «Ελληνική Αυγή για την Αττική», που στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή.

Νίκος Παπαδάκης, με το συνδυασμό «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια», με τη στήριξη του Πράσινου Κινήματος.

Μαριάννα Τσίχλη, «Ανυπότακτη Αττική», με τη στήριξη της Λαϊκής Ενότητας.

Κώστας Τουλγαρίδη, επικεφαλής της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική», στηριζόμενη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Θάνος Τζήμερος, με το συνδυασμό«Δημιουργία», την οποία στηρίζει η Δημιουργία Ξανά.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button