ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόστιμο σε εκκλησία για τη λειτουργία της Κυριακής – Πληρώνει το Φιλόπτωχο

Στη σύλληψη ενός ιερέα και της νεωκόρου, καθώς και στην επιβολή προστίμου στον Ιερό Ναό Άγιοι Πάντες του Κορωπίου προέβησαν οι αστυνομικοί το πρωί της Κυριακής. Επιβλήθηκε πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, γιατί μέσα στον Ιερό Ναό βρέθηκαν περισσότερα από 9 άτομα, αριθμός ο οποίος ορίζεται από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις καταγράφονται στους κόλπους της Εκκλησίας για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των ενοριών μόνο ανήμερα τα Χριστούγεννα και των Θεοφανείων, με ανώτατο όριο 9 πιστών για σχεδόν όλες τις εκκλησίες και 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς.   

Η θέση της Εκκλησίας όπως αυτή εκφράζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι ότι περιμένει μία βελτιωμένη πρόταση από την κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη και την Τετάρτη, οι ιεράρχες αναμένεται να θέσουν την δική τους πρόταση προς την κυβέρνηση, με στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που θα μπορούν να εισέλθουν στους ναούς και αυτό να συνδεθεί με τα τετραγωνικά μέτρα (πχ 1 πιστός ανά 10 τετραγωνικά μέτρα).

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης για τα πρόστιμα

Πέρα από το ίδιο τα πρόστιμα, αίσθηση προκαλεί και η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, με την οποία ανακοινώνει ότι τα πρόστιμα θα καλυφθούν αποκλειστικά από τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητρόπολης, τονίζοντας πως «εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… εκεί φτάσαμε».

Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυνομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύσουν, Κυριακή μέρα, τον Θεό.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού.

Κατανοούμε την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται να εφαρμόσει τους όποιους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επιβάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξιωτικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα.

Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες.

Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουργούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας, που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβασμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλλόμενα πρόστιμα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα Φιλόπτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητροπόλεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζόμενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί… Εκεί φτάσαμε.

Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!

Πηγή: mesogianews.gr

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button