ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πρόσφυγα μάθε γράμματα” – Αναστολή των κινητοποιήσεων στον Σκαραμαγκά

Μια άτυπη ανακωχή «υπογράφτηκε» -προς το παρόν τουλάχιστον-, μεταξύ προσφύγων και διοίκησης της Δομής Σκαραμαγκά. Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε πολύ μεγάλη ένταση από μερίδα προσφύγων, όταν ανακοινώθηκε σε όσους έχουν πάρει άσυλο πως πρέπει να εγκαταλείψουν το χώρο και να αναζητήσουν στέγη και εργασία. Εκείνοι, με δικαιολογία πως δεν θα τα καταφέρουν, κυρίως λόγω γλώσσας, διεκδικούσαν τη συνέχιση της διαμονής τους στη δομή.

Το πρωί της Παρασκευής 12 Ιουνίου αντιπροσωπεία προσφύγων συναντήθηκε για πολλοστή φορά με τη νέα  διοικήτρια της δομής, Μαρία Δήμητρα Νιούτσικου, η οποία τους εξήγησε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει το πρόγραμμα HELIOS, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και απευθύνεται σε αυτούς και στις ανάγκες τους.

Βασικός άξονας η εκμάθηση των ελληνικών

Πρόκειται για πρόγραμμα που στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων διεθνούς προστασίας στην ελληνική κοινωνία, με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη της ανεξάρτητης διαβίωσης σε βάθος χρόνου.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός:

– να ενισχυθούν οι προοπτικές ανεξαρτησίας και αυτονομίας των ωφελούμενων, καθιστώντας τους ενεργά μέλη της ελληνικής κοινωνίας

– να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ένταξης για τους δικαιούχους του προγράμματος.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, πέρα από τη στήριξη στέγασης και απασχόλησης, μαθήματα ένταξης, δηλαδή η διεξαγωγή μαθημάτων και one-to-one καθοδήγησης σε Εκπαιδευτικά Κέντρα Ένταξης σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα. Κάθε κύκλος μαθημάτων θα έχει διάρκεια 6 μηνών και θα περιλαμβάνει ενότητες σχετικές με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας (συμπεριλαμβανομένης της ανάλογης υποστήριξης για την πιστοποίηση γλωσσομάθειας), τον πολιτιστικό προσανατολισμό, το βαθμό ετοιμότητας για εργασία κι άλλες δεξιότητες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφυγες καλούνται να αποχωρήσουν από τη δομή Σκαραμαγκά μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button