ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς λουκέτο διαρκείας τα διαγνωστικά κέντρα – Γιατί απεργούν

της Χαράς Κοντού, Βιοπαθολόγου – Βέροια

Όπως έχετε πληροφορηθεί οι περισσότεροι, από τη Δευτέρα 10/6 οι εργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα ξεκινάμε απεργία. Πολλοί από σας ενδιαφερθήκατε να μάθετε γιατί.
Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω όσο πιο σύντομα μπορώ. Ο εοπυυ δημιουργήθηκε το 2012 και συμπεριέλαβε όλα σχεδόν τα προϋπάρχοντα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κλπ). Με αλλά λόγια το 95% των Ελλήνων πολιτών. Ο προϋπολογισμός του όσο αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν εξ αρχής κλειστός λόγω μνημονιακής δέσμευσης της χώρας.
Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει εγώ σαν κράτος δίνω αυτό το ποσό για διαγνωστικά και δεν υπάρχει περίπτωση να το αυξήσω λόγω μνημονίου! Οκ;
Έλα όμως που ήδη από το 2013 άρχισε να διαφαίνεται πως τα χρήματα που το κράτος διέθετε ήταν απελπιστικά λίγα για όλες αυτές τις εξετάσεις που εκτελούνταν. Κάπου εκεί λοιπόν μπήκε το clawback στη ζωή του εργαστηριακού ιατρού. Το clawback σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αρπάζω πίσω. Ναι καλά καταλάβατε!!!! Την υπέρβαση του προϋπολογισμού τη ζητούσε πίσω από τα εργαστήρια. Ναι αλλά εμείς πληρώσαμε αντιδραστήρια, μπουκαλάκια, προσωπικό, ασφάλειες, ενοίκια, ΔΕΗ, ISO & άλλα πολλά που δε φαντάζεστε, βάλαμε χρόνο και κόπο. Δεν έχει σημασία!! Για τη διετία 2013-2015 όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια κληθήκαμε να πληρώσουμε τεράστια ποσά για claw back. Προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε και τότε, όμως οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών δεν μας ακολούθησαν. Βλέπετε αυτές είχαν «λίπος» να κάψουν. Το κράτος ανένδοτο. Βάλτε πλάτη μας είπαν. Και βάλαμε.
Συνεχίσαμε να σας εξυπηρετούμε με χαμόγελο στα ιατρεία μα . Γιατί στην τελική εσείς δεν μας φταίτε σε τίποτα.
Στη συνέχεια και προκειμένου να μειωθεί το προφανώς άδικο αυτό μέτρο , αποφάσισαν να υποκοστολογήσουν το κρατικό τιμολόγιο που αφορούσε τις εξετάσεις και ίσχυε από το 1991!!!! Μεσοσταθμικά λοιπόν υπό κοστολογήθηκε η αμοιβή μας κατά 46 %!!!!! Ο σκοπός ήταν να μειωθεί το claw back. Εμείς αντιδράσαμε. Είπαμε δεν είναι αυτή η λύση. Αλλά μας είπαν βάλτε πλάτη να σωθεί η χώρα. Και βάλαμε…
Τα χρόνια που ακολούθησαν 2017-2018 άρχισαν στον κλειστό και πενιχρό αυτό προϋπολογισμό να φορτώνουν εξετάσεις υψηλότατου κόστους, που ξεκάθαρα θα ξαναανέβαζαν το claw back στα προηγούμενα επίπεδα. Φωνάξαμε, αντιδράσαμε, αλλά μάταια. Βάλτε πλάτη μας είπαν. Και βάλαμε…
Και ερχόμαστε στο 2019! Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και κάποιοι πανηγυρίζουν . Μιλάνε για υπέρ πλεόνασμα. Βλέπουμε επιδόματα να τάζονται δεξιά και αριστερά. Δέκατες τρίτες συντάξεις, υποσχέσεις για ελαφρύνσεις. Και λέμε, δεν μπορεί κάτι θα γίνει και με μας.
Και λίγο μετά το Πάσχα του 2019 μας έρχονται τα μηνύματα για το claw back του Α εξαμήνου του 2018. Και μας ήρθε κυριολεκτικά ο ουρανός σφοντύλι!!!!! Ούτε λίγο ούτε πολύ από τον καθένα μας ζητάνε ενάμιση μήνα δουλειάς! Το καταλαβαίνετε αυτό;;; Ενάμιση μήνα δουλεύαμε, πληρώναμε μισθούς εισφορές και ένα σωρό αναλώσιμα, για να έρθει το κράτος και να ζητήσει πίσω τις αμοιβές μας. Δεν έχουμε όμως άλλη πλάτη να βάλουμε. Δυστυχώς τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα.
Και να σας πω και κάτι άλλο; Τόσα χρόνια δεν βάλαμε μόνο πλάτη. Βάλαμε δουλειά, βάλαμε επιστήμη, βάλαμε ενδιαφέρον, βάλαμε χαμόγελο, δώσαμε δουλειά και σε άλλους ανθρώπους.
Δεν ζητάμε παραπάνω χρήματα.
Θέλουμε απλά να πληρωνόμαστε για αυτά που δουλεύουμε.

Της Χαράς Κοντού, Βιοπαθολόγου – Βέροια

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button