Προάσπιση Σκαραμαγκά

Γράφει ο Κίμων Ε. Φουντούλης
Τεκμηριωμένες διαπιστώσεις και στοιχεία προς ενίσχυση της νομικής θέσης του Δ.Χ. και της πολιτικής διεκδίκησης για πρόσβαση στην ακτή Σκαραμαγκά.
1) Οι στάσεις των παρατάξεων, τα πεπραγμένα και οι διατυπωθείσες θέσεις
α) Δημοτική Αρχή Ντηνιακού:
- Πρόβαλε ανεδαφική θέση παρουσιάζοντας σχετικές «μακέτες» -«σχέδια ανάπλασης» με κατάληψη και κατασκευή επί του λιμενοβραχίονα- βόρειας πλευράς μεγάλης δεξαμενής ναυπηγείου, συγχέοντάς την με την προβλήτα 4, την μπαζωμένη δηλαδή ακτή στην προβολή της απαλλοτριωμένης έκτασης αρχικής ιδιοκτησίας Δ. Χαϊδαρίου, έκτασης 100+100 στρεμμάτων που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό που απαλλοτριώθηκε.
Προσοχή: Παρότι επισημάνθηκε δια δημοσιεύματος του γράφοντος, η παραπάνω επικίνδυνη θέση διορθώθηκε από την παράταξη Ντηνιακού μόλις προ της νομικής προσφυγής. Συνεπώς, η ενσωμάτωση του λιμενοβραχίονα στα «σχέδιά» της και η συνεπαγόμενη ακύρωση της μεγάλης δεξαμενής, δέον όπως εξετάζεται ως πρόθεση.
- Υποστήριξε πρόταση επέκτασης μετρό προς Σκαραμαγκά, δηλαδή με τερματική θέση στη μόνη αδόμητη, δίχως νόμιμη χρήση, «άδεια» έκταση της περιοχής που ήταν και είναι η προβλήτα 4.
Εδώ να θυμίσουμε πως ανατολικά του ναυπηγείου υπάρχει οικισμός και προστατευμένο φυσικό περιβάλλον (Ζώνη Α’ όρους Αιγάλεω, Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους).
Βόρεια περνά η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών Κορίνθου, προστατεύεται ως «τόπος Ιστορικού Ενδιαφέροντος» (ΦΕΚ 237/Δ/90, χάρτης Π4), Αρχαιολογικός Χώρος Ιεράς Οδού, Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, Ζώνη Ζ1 όρους Αιγάλεω.
Δυτικά απαντάται… θάλασσα.
β) Λαϊκή Συσπείρωση – παράταξη Σελέκου:
- Ουδέποτε επεξεργάστηκε λύσεις πρόσβασης στην ακτή, δεν τροφοδότησε την καθετοποιημένη κοινοβουλευτική της ομάδα (ΚΚΕ) με ερωτήσεις για την προσπάθεια αυτή.
- Κινητοποιήθηκε ως δημοτική αρχή με καθυστέρηση μετά από δύο (2) χρόνια στη δημοτική αρχή, παρότι υπήρχε δέσμευση Τσίπρα υπέρ της πρόσβασης στην ακτή. Ο κρίσιμος χρόνος ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2015.
- Δεν άσκησε θεμελιωμένη κριτική στις πρόδηλα υπονομευτικές θέσεις Ντηνιακού (Χαϊδάρι Ξανά) και Σπηλιόπουλου – Αλεξάκη (Πολίτες σε Δράση, μετά το 2013 – αναλυτικά αμέσως παρακάτω).
- Υιοθέτησε θετική στάση και λόγο μετά το 2017.
γ) Πολίτες σε Δράση, μετά το 2013.
Σπηλιόπουλος, πρότεινε μετρό στο Σκαραμαγκά!
Αλεξάκης, 2021, εν μέσω διαγωνισμού πρότεινε «Σχολές», δηλαδή βαριά δόμηση στην προβλήτα. Επί της ουσίας με το νεολογισμό «τεχνολογικό χοτ σποτ» ήλθε να συμπλεύσει αλληλέγγυα με τη παλαιότερη θέση Μαραβέλια- Νέας Δημοκρατίας!
δ) Η Δημοτική Αρχή Μαραβέλια (Ν.Δ.), 2010.
Παρότι υιοθέτησε πρόταση Πολίτες σε Δράση 2009 – επεξεργασία Γ. Τερζάκη για επιστροφή έκτασης στο Δήμο Χαϊδαρίου, πρόβαλε θέση για δημιουργία βιομηχανικού Πάρκου – «Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας».
Η θέση αυτή παραμένει και στους συνεχιστές της τότε ενιαίας παράταξης.
Όπως προαναφέρθηκε τη θέση αυτή υιοθετούν με άλλα λόγια οι τρέχοντες «Πολίτες σε Δράση», ο τοπικός συριζα Χαϊδαρίου.
Κοινή στάση όλων των παρατάξεων υπήρξε και συνεχίζεται, ο μηδενικός διάλογος με το χειμαζόμενο προσωπικό των ναυπηγείων, ώστε να εξηγηθεί και τεκμηριωθεί περαιτέρω η δυνατότητα συνύπαρξης βιομηχανικής δραστηριότητας και επισκεπτών ακτής Σκαραμαγκά.
2) Σημεία Καμπής:
ΘΕΤΙΚΑ: 1) Πρόταση Κ. Φουντούλη για χρήση προβλήτας 4 για ψυχαγωγικές δραστηριότητες (2 Μαρτίου 2006, συνεδρίαση Δ. Συμβουλίου Δ. Χαϊδαρίου).
2) Ανάλυση, τεκμηρίωση, πρόταση Γ. Τερζάκη (βλέπε www.politessedrasi.wordpress.com).
3) Συστηματική διερεύνηση και επιχειρηματολογία ακύρωσης του λιμανιού επί της προβλήτας 4 (Γ. Τερζάκη, Κ. Φουντούλη, Δ. Βίτσα, Πολίτες σε Δράση – Κοινοβουλευτική ομάδα ΣΥΡΙΖΑ 2008).
ΑΡΝΗΤΙΚΑ: 4) Διαδικασίες και ένταξη της έκτασης στην αγορά γης επί διακυβέρνησης συ.ρι.ζα-αν.ελ, με συμμετοχή του πρώτου και τρίτου των αναφερόμενων στο 3, παρά την δέσμευση Τσίπρα ως αντιπολίτευση.
Τα παραπάνω είναι δημοσιευμένα και προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο, ενδέχεται δε να χρησιμοποιηθούν και δικαστικά για λόγους ουσίας ή/και εντυπωσιασμού.
Δεδομένων των επικίνδυνων θέσεων και στάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων σε πλείστα περιβαλλοντικά ζητήματα ή/και θέματα ποιότητας ζωής, η θέση του Δ. Χαϊδαρίου φερόμενου ως διεκδικητή φιλοπεριβαλλοντικής λύσης στο Σκαραμαγκά, ενδέχεται να καταστεί δυσχερής στα δημόσια βήματα.
Να θυμηθούμε ενδεικτικά:
- Αμφισβήτηση δάσους Πάρκου Νεολαίας δάσους νυν γηπέδου αντισφαίρισης- πρώην οικισμού σεισμόπληκτων.
- Ανοχή και στήριξη παρανόμως ανεγερθέντος εκπαιδευτηρίου στο ρέμα Αφαίας – Ζώνη Α΄ όρους Αιγάλεω.
- Υποστήριξη ή/και ελάχιστη αντίδραση στο Water Park εντός πολλαπλών καθεστώτων προστασίας.
- Θεώρηση στρατοπέδου ως … «οικοδομικό τετράγωνο – Γ451».
- Δασικός δρόμος Δάσος – Δαφνί.
- Παράνομες πεζοδρομήσεις – υπόθαλψη κατάληψης δημόσιου χώρου από ιδιωτικά συμφέροντα.
- Αμφισβήτηση δασικού χαρακτήρα τμήματος Διομήδειου Κήπου.
- Επίκληση χρησικτησίας σε βάρος Δημοσίου για δημόσιες δασικές εκτάσεις.
- Αντισυνταγματική και παράνομη οικοδόμηση πλατειών και αλσών ή/και τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.
3) Για πληρέστερη ενημέρωση και προετοιμασία επισυνάπτονται σύνδεσμοι δημοσιευμάτων σε τοπικά και αθηναϊκά μέσα κατά την περίοδο που η απουσία – έλλειψη υποστήριξης των συμφερόντων της Δυτικής Αθήνας από το χαϊδαριώτικο πολιτικό σύστημα είναι κραυγαλέα:
- Το δημοσίευμα του ανώνυμου στελέχους του Δ. Χαϊδαρίου ήταν εκκωφαντική υπονόμευση. Δεν ακούστηκε κιχ από το Δημοτικό Συμβούλιο.
- Το επιθετικό άρθρο στην ΕΦΣΥΝ (Χατζηϊωσήφ) αλλά και στην Ναυτεμπορική κ.α. έμειναν επίσης δίχως αντίδραση από το Δήμο μας Μόνη απάντηση το κείμενο του γράφοντος στην ΕΦΣΥΝ.
- Η αποδοχή δωρεάς φορητών υπολογιστών από τον εκ των διεκδικητών όμιλο Πυροβόλου, δίχως αναφορά στην ιδιότητα του δωρητή αλλά και χωρίς σχολιασμό από την αντιπολίτευση, ήταν λαλίστατη έκφραση συναίνεσης. Σπάνιας στον τόπο μας…
Το καθήκον των νομικών αντιπροσώπων της πόλης βαρύ και δύσκολο.
Η εντολή τους έχει δοθεί από τη δημοτική αρχή που όπως προαναφέρθηκε έχει υπονομεύσει τη πολιτική θέση του Δ. Χαϊδαρίου. Υπηρετώντας τα συμφέροντα των δημοτών, οι νομικοί εκπρόσωποι μας πρέπει να είναι ενήμεροι για όλες τις διαστάσεις και τη πλήρη πορεία του εγχειρήματος.
Όσο οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν προβαίνουν σε αυτοκριτική και αποκήρυξη όλων των ενδεικτικά προαναφερθέντων καταστροφικών για το περιβάλλον πολιτικών, τόσο η θέση της πόλης αδυνατίζει στις δίκαιες διεκδικήσεις της για την ακτή Σκαραμαγκά.
Ακόμη και σήμερα υπάρχει χρόνος αλλαγής πορείας.