Στα ύψη έχει φτάσει η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου, καθώς σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης, στις 13 Ιουνίου η πανελλαδική μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ανερχόταν σε 2,408 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης είχε σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ και βρισκόταν στα 2,035 ευρώ ανά λίτρο!

Αντιδράσεις

Η αντίδραση καταναλωτών, από τους πρατηριούχων και επιχειρήσεων είναι πλέον ηχηρή. Παρόλα αυτά και παρά το ότι η αύξηση των τιμών σημαίνει για το κράτος αυξημένα έσοδα ανά λίτρο, λόγω ΦΠΑ, η κυβέρνηση επιμένει ότι μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας δεν θα υπάρξει.

Ωστόσο ο πρώτος γύρος του fuel pass έδειξε ότι αρκετοί μπήκαν στη διαδικασία να το λάβουν, όμως οι περισσότεροι γύρισαν την πλάτη στην ψηφιακή κάρτα βενζίνης και επέλεξαν την καταβολή της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να καλύψουν πιθανόν άλλες ανάγκες. Αρκετοί δεν έκαναν καθόλου αίτηση.

“Μπροστά” ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ υποστήριξε σχετικά ότι θα υπάρξει παρέμβαση και στη βενζίνη «και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο με τον οποίο θα παρέμβουμε». Τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σας δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο. Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μια ανακούφιση των πολιτών ειδικά εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών. «Για να υπάρχει μια ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», είπε ο πρωθυπουργός και ανέφερε πως η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες.

Τα σενάρια για το επόμενο διάστημα

Έτσι, την επόμενη εβδομάδα αναμένονται νέα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το μεγάλο στοίχημα είναι η συγκράτηση των τιμών, ωστόσο, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, εάν δεν υπάρχει πραγματική διάθεση από το κυβερνητικό επιτελείο, το τσουνάμι ακρίβειας δεν θα ανασχεθεί.

Σύμφωνα με πηγές από το κυβερνητικό επιτελείο, συζητείται η επέκταση και διεύρυνση του fuel pass για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο. Αναμένεται, επίσης, να ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων και ίσως να αυξηθεί ελάχιστα το ποσό της επιδότησης.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η εφαρμογή μοντέλου ντίζελ για τη βενζίνη. Δηλαδή να υπάρξει απευθείας επιδότηση στα διυλιστήρια ώστε να πέσει κοντά στο όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο. Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πολύ πιθανό, αφού μπαίνει ως εμπόδιο το δημοσιονομικό κόστος.

Τέλος, η παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία, λόγω του ράλι ανόδου στην τιμή του.