ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πρεμιέρα για τη νέα σχολική χρονιά χωρίς υποχρεωτική μάσκα και self test – Όλες οι αλλαγές

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκινά σήμερα Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά, με τους 1.341.985 μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου της Ελλάδας να επιστρέφουν στα θρανία για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας με προαιρετική χρήση μάσκας και χωρίς τεστ.

Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι επίσης προαιρετική ωστόσο οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες θα πρέπει να διενεργούν ένα τεστ, rapid ή μοριακό (pcr) την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Οι γονείς που θέλουν να δώσουν το «παρών» στην πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια από την εργασία τους που δίνεται χωρίς περικοπή αποδοχών με αιτήσεις προς τον εργοδότη, για το ποιος γονέας εκ των δύο θα κάνει χρήση της άδειας και με την προσκόμιση εκ των υστέρων βεβαίωσης από το σχολείο.

Την Τρίτη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα με το Υπουργείο φέτος να υπόσχεται πως δεν θα υπάρχουν κενά σε δασκάλους και καθηγητές, καθώς έγιναν 8.600 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και 32.000 αναπληρωτών.

Στην αρχή του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο για νήπια/προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων να απασχολεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς, με την κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να δηλώνει ότι «πλέον έχουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε εμβόλια, έχουμε αντιικά φάρμακα, έχουμε μια καλύτερη γνώση στον κορονοϊό και αντίστοιχα μπορούμε με προσοχή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Το πρωτόκολλο αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid 19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

-Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

-Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

Οι αλλαγές σε σχέση με πέρσι

“Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο.
Το σχολείο και φέτος θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους” αναφέρει το μήνυμά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με το Υπουργείο υπάρχει σημαντική ενίσχυση σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

  • Θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επέκταση του ωραρίου του Ολοήμερου Σχολείου από τις 16:00 στις 17:30 στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σε όλη τη χώρα, για όσους γονείς το επιθυμούν, εφόσον συμπληρωθούν τα τμήματα.
  • Εισάγονται οι Εκπαιδευτικοί Όμιλοι, οι Παιδαγωγικοί Σύμβουλοι-Μέντορες, οι Ενδοσχολικοί Συντονιστές και
  • τα ενισχυμένα ψηφιακά εργαλεία (διαδραστικοί πίνακες, ρομποτική κά).
  • Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα «Φιλία», το οποίο απευθύνεται σε στελέχη της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Θα συνεχιστούν τα 166 Νέα Προγράμματα Σπουδών, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, η «ελληνική Pisa», η Ενισχυτική Διδασκαλία, η Τράπεζα Θεμάτων, η αξιολόγηση σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ξεκινά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου, ενώ οι εξετάσεις του Γυμνασίου θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουνίου. Στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα για τις 29 Απριλίου.

Τέλος, θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά Πρότυπα ΕΠΑΛ, 24 σε όλη τη χώρα.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button