Φωτό; Ηλίας Σελέκος

“Γνωρίζουμε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης της πεζογέφυρας; Το μποτιλιάρισμα στην είσοδο είναι απίστευτο!” Ένα χαρακτηριστικό μήνυμα από τα πολλά που λαμβάνουμε σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργεί ο περιορισμός κατά δύο των λωρίδων κυκλοφορίας στην άνοδο της Λεωφόρου Αθηνών, μετά το φανάρι της συμβολής με την Ιερά Οδό.

Πράγματι, κατά τις μεσημεριανές ώρες της επιστροφής προς Αθήνα η κατάσταση ήταν πάντα δύσκολη και τώρα έγινε ασφυκτική. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που γράψαμε για την επανέναρξη των εργασιών στην πεζογέφυρα προβλέψαμε ότι για όσο διάστημα κρατήσουν οι εργασίες οι οδηγοί πρέπει να οπλιστούν με υπομονή.

Πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες όμως; Πότε θα ξαναδοθούν όλες οι λωρίδες στην κυκλοφορία, ώστε να ελευθερωθεί η λεωφόρος; Αυτό ρωτούν οι “μποτιλιαρισμένοι του μεσημεριού”.

Λοιπόν, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εξήγγειλε η Τροχαία είναι μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση της σιδερένιας υπερκατασκευής της γέφυρας και θα τοποθετηθεί στα βάθρα. Το πρώτο μεγάλο σιδερένιο κομμάτι, το δάπεδο, μεταφέρθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου ξεφορτώθηκαν οι μεταλλικές ράβδοι από τις οποίες θα κρεμαστεί η γέφυρα. Όλες οι εργασίες γίνονται στο πεζοδρόμιο και τις αποκλεισμένες λωρίδες, με τη βοήθεια μεγάλου γερανού.

Ο ίδιος τρόπος κατασκευής ακολουθήθηκε και στις πανομοιότυπες πεζογέφυρες της Λεωφόρου Ποσειδώνος, που έχουν παραδοθεί. Στο πιο κάτω άρθρο δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο με τις εργασίες κατασκευής του μεταλλικού τμήματος, από τον ίδιο κατασκευαστή, στο Παλαιό Φάληρο: