ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

Πόσο κοστίζουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό; Όλες οι τιμές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δημοσιοποιεί στοιχεία για τις τιμές στις οποίες θα αγοράσει τα εμβόλια από 6 εταιρείες, με τις οποίες έχει καταλήξει σε συμφωνία, επικαλούμενη ότι πρόκειται για «εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας». Ωστόσο ένα… στιγμιαίο λάθος της υφυπουργού Προϋπολογισμού του Βελγίου, Eva De Bleeker, ήταν αρκετό για να αποκαλυφθούν.  

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, η Υφυπουργός ανήρτησε την Πέμπτη στον λογαριασμό της στο twitter έναν πίνακα με τις τιμές του κάθε εμβολίου που αγόρασε η ΕΕ και τα πόσα που θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον βελγικό ιστότοπο ειδήσεων HLN. Το tweet έχει έκτοτε διαγραφεί, αλλά η σελίδα δημοσίευσε το screenshot.

Ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υποστηρικτές της υγείας ζητούν μήνες από την Επιτροπή να αποκαλύψει πόσα πληρώνει η ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι συμφωνίες που αφορούν την τσέπη των φορολογουμένων πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν υπέγραψε συμφωνίες με έξι παραγωγούς και ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με μια έβδομη χθες και οι χώρες θα υποβάλουν τις παραγγελίες τους ξεχωριστά για κάθε εμβόλιο.

Σύμφωνα λοιπόν με το screenshot, η ΕΕ δαπανά μεταξύ 1,78 € και 14,69 ευρώ για κάθε εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια ήταν η εξής:

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ
Johnson & Johnson,6,94 ευρώ
Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ
BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ
CureVac: 10 ευρώ
Moderna: 14,69 ευρώ

Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια έναντι 279 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Politico

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button