ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μερικά αιρετικά (;) συμπεράσματα – Τα εντυπωσιακά στατιστικά της αποχής σε Χαϊδάρι και περίγυρο

Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών παρατηρήθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο μεγάλη αποχή. Τολμούμε σήμερα εδώ κάποιες σκέψεις για την αποχή στο Χαϊδάρι, αφού σημειώσουμε ότι δεν στηρίζονται σε στοιχεία στατιστικής έρευνας. Δεν είναι παρά πολιτικές εκτιμήσεις, που φυσικά επιδέχονται (πολύ) διάλογο.

Στη Δυτική Αθήνα η τάση είναι ανάλογη με αυτή της επικράτειας, ωστόσο ένας Δήμος ξεχώρισε σαφώς σε συμμετοχή και αυτός είναι το Χαϊδάρι!

Αποχή στη Δυτική Αθήνα:

Αγία Βαρβάρα, συμμετοχή 46.76% 

Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, συμμετοχή 44,73%

Αιγάλεω, συμμετοχή 42,43%

Ίλιον, συμμετοχή 40,43%

Πετρούπολη, συμμετοχή 50,85%

Χαϊδάρι, συμμετοχή 54,47%  

Μόνο στο Χαϊδάρι λοιπόν η αποχή περιορίστηκε καθαρά κάτω από το 50% (συγκεκριμένα 45,53%). Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 η συμμετοχή στον β΄γύρο στην πόλη μας έφτασε το 70,06% και μάλιστα αυξημένο σε σχέση με την πρώτη (69,14%)! Ήταν εποχή αποκαθήλωσης της ομάδας Μαραβέλια, που έδωσε στον Μ. Σελέκο απλησίαστα νούμερα: 14.701 ψήφους και 68,56%.

Τροφή για προβληματισμό

Επανερχόμαστε στην προχτεσινή εκλογική διαδικασία. Ασφαλής απάντηση σε αυτή την ορατή διαφορά του Χαϊδαρίου σε συμμετοχή στην κάλπη από τον περίγυρο των Δήμων της δυτικής Αθήνας δεν υπάρχει, αλλά υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος.

1. Αντισυσπειρώσεις

– Ενδεχομένως η πιο αυξημένη συμμετοχή να οφείλεται στην ένταση της εκστρατείας των παρατάξεων την τελευταία εβδομάδα. Εδώ ίσως να αποκαλύπτεται ένα πολιτικό λάθος για τη Λαϊκή Συσπείρωση – ΚΚΕ, που με την τακτική της “έβγαλε” από τα σπίτια τους τους “νυκοκυραίους”. Εκ των υστέρων μπορεί κάποιος να πει ότι, αν το πήγαιναν “λάου λάου” και άφηναν όλους να θεωρούν δεδομένο το αποτέλεσμα, ίσως η συμμετοχή να ήταν επιπέδου Αιγάλεω και σήμερα να είχαν τον Δήμο. Οι κραυγάζοντες στο διαδίκτυο έχουν τώρα την ευκαιρία να σκεφτούν ότι είναι άλλη η αξία του νηφάλιου επιχειρήματος και άλλη της αδιάκριτης απόδοσης της ιδιότητας του φασίστα σε κάθε δημοκράτη πολίτη με διαφορετική άποψη, ο οποίος κάποτε αγανακτεί και… απλά πηγαίνει στην κάλπη.

2. Ένστικτο συντήρησης

– Άλλη εκδοχή, πιθανόν παράλληλη, είναι ότι η παράταξη Ντηνιακού πέτυχε ικανοποιητική κινητοποίηση. Μπορεί να φαίνεται οξύμωρο αυτό, καθώς το “Χαϊδάρι Ξανά ανέβηκε μόνο 650 ψήφους στην κάλπη της 2ης Ιουνίου, αλλά ήταν αρκετοί για τη καθαρή νίκη, δεδομένης της διαφοράς του πρώτου γύρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξαν σε διάφορους Δήμους συνδυασμοί που πήραν λιγότερες ψήφους την δεύτερη Κυριακή σε σχέση με την πρώτη. Έχει συμβεί και στο Χαϊδάρι με πολύ εντυπωσιακό τρόπο: Στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010, ο Δημήτρης Μαραβέλιας εξελέγη έναντι του Δημήτρη Τσατσαμπά “με την ψυχή στο στόμα”, αφού την δεύτερη Κυριακή έπεσε 500 σταυρούς (από 7.234 την πρώτη προσγειώθηκε στους 6.740 την δεύτερη!). Συμπέρασμα: Σε μια γενικά πολύ “χαλαρή” δεύτερη Κυριακή, η παράταξη Ντηνιακού έμεινε ζωντανή. 

3. Είμαστε φιλότιμοι πολίτες

– Απλά ο Χαϊδαριώτης μπορεί να είναι πιο συνειδοτοποιημένος πολίτης από τους γείτονες. Αν θέλει κανείς, το πιστεύει.

Πιθανόν να ισχύουν και τα τρία από τα παραπάνω, το καθένα στη δική δόση, ίσως και κάτι άλλο που περιμένουμε να μάς το πείτε εσείς. 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button