ΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ

“Πώς μπορεί κανείς να μη συγκινηθεί αντικρίζοντας το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης;”

 

Η παρουσία του ιερού σκηνώματος της Αγίας Ελένης στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, δίνει την αφορμή σ’ όσους ενδιαφέρονται, διακατέχονται από ανησυχίες και δεν αρκούνται στις πλαστές και ξενόδουλες υποδείξεις και καθοδηγήσεις για να ψάξουν από που προέρχονται. Είναι μια καλή ευκαιρία για βουτιά στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητέρας του.

γράφει η Μαρία Παλάντζα

Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Flavia Iulia Helena Augusta απαρτίζουν το δίδυμο της παγκόσμιας ιστορικής ανατροπής και ιδιαίτερα της Ευρώπης. Η παρελθούσα, η σύγχρονη και η μέλλουσα ιστορία θα ήταν επηρεασμένες από τις δύο αυτές μορφές, γιατί στα κοσμοϊστορικά  γεγονότα της εποχής εκείνης ήταν πάντα πρωταγωνιστές.

Η καθοριστικής σημασίας θρησκευτική πολιτική του Μέγα Κωνσταντίνου δεν είναι μόνο το Διάταγμα των Μεδιολάνων, που κήρυττε την ανεξιθρησκία, αλλά για το μεγαλόπνοο όραμά του να ενώσει ειρηνικά την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα με την θεοκεντρική διδασκαλία του χριστιανισμού, που την θεωρούσε κινητήριο δύναμη για την ειρήνη στον κόσμο.

Με την σπάνια μεγαλοφυΐα του αντιλήφθηκε πως η σάπια αυτοκρατορία που είχε κληρονομήσει ήταν γεμάτη με διεστραμμένα πρόσωπα, όπου επικρατούσε ο σαδισμός προς τον συνάνθρωπο, η εκμετάλλευση, οι εφήμερες απολαύσεις, τα γνωστά ρωμαϊκά όργια, η σκληρότητα που έφτανε στο σημείο να σταυρώνουν ανθρώπους και να το απολαμβάνουν. Να ρίχνουν στα νύχια και στα δόντια των θηρίων και να διασκεδάζουν.

Όσο υπέροχος υπήρξε στην σύλληψη των ιδεών του άλλο τόσο υπέροχος υπήρξε και στην εκτέλεσή τους. Έτσι αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα σε Ελληνικό έδαφος. Η πορεία που χάραξε είχε σαν σημείο αναφοράς την ανακούφιση του πολίτη από τον πόνο και την πνευματική του ανόρθωση. Από τους πιο μεγάλους προαγωγούς του αληθινού πολιτισμού κατήργησε τη δουλεία, έκανε ευνοϊκές φορολογικές μεταρρυθμίσεις αναδιοργάνωσε πλήρως την οικονομία και τον στρατό. Έκτισε νοσοκομεία πλήρως εξοπλισμένα, εφεύρε φάρμακα, έκτισε πανεπιστήμιο, γέφυρες, άνοιξε δρόμους. Προστάτευσε τη νεολαία και έκοψε νόμισμα που για πολλούς αιώνες ήταν το ισχυρότερο του τότε γνωστού κόσμου.

Ίσως να μην είχε γίνει αυτός που τελικά έγινε, αν η μητέρα του δεν ασκούσε καθοριστική επίδραση στην προσωπικότητά του. Εκείνη ήταν που συνέβαλε στην πορεία του με τον τριαδικό Θεό, ώστε να πράττει απόλυτα σύμφωνα με τις επιταγές της καινούργιας θρησκείας. Μητέρα και υιός υπήρξαν οι απόλυτα συνεπείς και οι ιστορικοί μιλούν για μια γυναίκα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα όπου συντηρούσε ολόκληρες κοινότητες φτωχών και πασχόντων. Ανήγειρε φιλανθρωπικά ιδρύματα, ίδρυσε μονές, ναούς, απέδιδε χάρη σε φυλακισμένους, έδινε εντολές να επιστρέφουν εξόριστοι στις οικογένειες τους. Η μεγαλύτερη προσφορά τους στο χριστιανισμό, είναι η εύρεση του Τίμιου Σταυρού και η ανάδειξη των Αγίων Τόπων σαν χώρο παγκόσμιου προσκυνήματος.

Ανάμεσα σε αυτά τα σπουδαία δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις κατηγορίες που βαραίνουν το πρόσωπό του. Κατηγορίες βαριές  για εγκληματικές πράξεις, για φόνους στο παλάτι που έχουν σχέση με το ίδιο του το αίμα. Είναι αυτό που κάνει τον κάθε καλοπροαίρετο χριστιανό να αναρωτιέται πως η Εκκλησία τον ανακήρυξε άγιο; Ψάχνοντας για πληροφορίες και εξηγήσεις οι πηγές είναι πολλές και διαφορετικές, το τοπίο ομιχλώδες και οι συνθήκες αδιευκρίνιστες. Άλλοι μιλούν για γεγονότα που συνέβησαν πριν γίνει χριστιανός. Κατόπιν μετανόησε και βαπτίστηκε. Άλλοι γράφουν με επιείκεια πως μέλη της οικογένειας του τον εξόργισαν με την συμπεριφορά τους και πως σε θέματα ηθικής και δικαιοσύνης ήταν απόλυτος και υπεράνω προσωπικών συναισθημάτων. Οι πιο εχθρικές προς αυτόν πηγές τού καταλογίζουν όχι αληθινή πίστη, αλλά υποκριτική για πολιτική σκοπιμότητα. Όπως και να είναι, είτε μύθος είτε πραγματικότητα, αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια όσων και σήμερα προσπαθούν να γκρεμίσουν μία από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές πολιτικές και στρατιωτικές φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας και να του προσδώσουν το χαραχτήρα του φονιά, του εγκληματία δίχως να στέκονται στο μεγάλο του έργο.

Ένα έργο που ανοικοδομήθηκε χάρη στις αναζητήσεις του για υψηλά ιδανικά, αναζητήσεις του δικαίου, προσεγγίσεις του Θείου, του μεταφυσικού, της αγάπης για τον συνάνθρωπο και την ανακούφιση του από τον πόνο. Αληθινός Ηγέτης.

Καμία σύγκριση με τους σημερινούς πολιτικάντηδες που ασταμάτητα προκαλούν με την αθεΐα τους. Δεν μας λένε όμως ξεκάθαρα την δική τους σκοπιμότητα. Ναι, είμαστε τα τσιράκια της δαιμονικής Νέας Τάξης που πολεμά και τρομοκρατεί λυσσαλέα τον απλό πολίτη διασαλεύοντας την ύπαρξη του.

Πώς μπορεί κανείς να μη συγκινηθεί αντικρίζοντας το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης; Ντυμένο με την πορφύρα, το στέμμα, τα πολύτιμα πετράδια. Μας μεταφέρει και μας συνδέει με μια ένδοξη εποχή. Η σπάνια της μορφή διδάσκει ακόμα και σήμερα ήθος, ανθρωπιά και πραγματική αρχοντιά. Επίκαιρη ιδιαίτερα στις Ελληνίδες του σήμερα που βρίσκονται χαμένες σ’ ένα  απάνθρωπο και σκληρότατο κόσμο, που έχουν ετοιμάσει μια εποχή που καταστρέφει τα παιδιά τους ποικιλοτρόπως. Μια γονυκλισία στο λείψανο της είναι το λιγότερο που μπορούμε.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button