Οι Πολίτες σε Δράση καλούν τους Χαϊδαριώτες στη συγκέντρωση της Δευτέρας κατά “του οικολογικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης”, όπως χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο “Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής Νομοθεσίας” του Κωστή Χατζηδάκη, που “ανοίγει το δρόμο στην καταστροφή της φύσης, που αφήνει απροστάτευτες τις περιοχές NATURA, στο όνομα μιας αβίωτης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος.” 

Συγκεκριμένα ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος, επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, αναφέρει: 
Όλες και όλοι, τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις 18.00, στο Σύνταγμα, ενώνουμε δυνάμεις με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, τους φορείς, τους νέους και τις νέες, τους πολίτες, λέμε ΟΧΙ στο οικολογικό πραξικόπημα της κυβέρνησης.
Να μην επιτρέψουμε την απαράδεκτη επιδείνωση της περιβαλλοντικής προστασίας που αφορά την τροποποίηση βασικών άρθρων του ν. 1650/1986. (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86).
Στην υποτιθέμενη διαβούλευση, που έγινε σε δύσκολες συνθήκες, δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Φανταστείτε ένα τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο που έχει 50 θέματα και την ώρα που ξεκινάει να κατατεθούν 70 έκτακτα θέματα. Ε, αυτό έγινε επί της ουσίας στο νομοσχέδιο για το Περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες φορείς διαβουλεύτηκαν σε δύσκολες συνθήκες στη βάση ενός κειμένου με 50 άρθρα και την ώρα που κατατέθηκε υπήρξαν περίπου άλλες 70 σχεδόν προσθήκες, δηλαδή ανατρέπεται ακόμη και το αρχικό πνεύμα του νομοσχεδίου.
Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου καλούν τη Δημοτική αρχή και τις δημοτικές παρατάξεις να εκφράσουν με το όποιον τρόπο νομίζουν, να δώσουν το παρών στο αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου γιατί το κοινό μας σπίτι, το περιβάλλον, είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια των νεοφιλελεύθερων της επικίνδυνης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Οι Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου, έχουμε στείλει ψήφισμα για να γίνει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς που να εκφράσει την αντίθεση του σώματος, γιατί σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης λόγω κορωναϊού και επιταχυνόμενης φτωχοποίησης, επιχειρείται φαλκίδευση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και «φωτογραφική τακτοποίηση» εκκρεμοτήτων, πράγμα που αφορά και την περιοχή μας και ειδικότερα στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου κατά την γνώμη των ειδικών μελετητών.
Στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τίτλο “ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ” το οποίο «συζητείται» για να ψηφιστεί την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 «περιλαμβάνεται φωτογραφική τροποποίηση» προς το χειρότερο της Ζώνης Α’ του Όρους Αιγάλεω. Με το νέο νόμο, άρθρο 99, σημείο 12, νομιμοποιείται η κατασκευή εκπαιδευτηρίου στην περιοχή Αφαίας Σκαραμαγκά.
Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η υπόθεση θα λήξει με την ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου στη Βουλή, υπάρχει δρόμος μπροστά μας.
Είναι ο δρόμος της αντίστασης στην εφαρμογή του νόμου που καταστρέφει τις ζωές μας. Που πλήττει τους πνεύμονες της κοινωνίας μας ως περιβαλλοντοκτόνος ιός με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η διεθνοποίηση της υπόθεσης, οι προσφυγές σε όλες τις αρχές, εντός κι εκτός Ελλάδας, η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενεργοποίηση, κινητοποίηση των πολιτών, είναι το πεδίο που οφείλουμε να δράσουμε. Να παρέμβουμε σήμερα για να μη χάσουμε αύριο το κοινό μας σπίτι. Να μην επιτρέψουμε στην πιο επικίνδυνη, δήθεν “πράσινη” Δεξιά να απαλλοτριώσει το μέλλον των παιδιών μας.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ορισμένες καταστροφικές επιπτώσεις του νέου νόμου, αν ψηφιστεί:
  • Εξόρυξη πετρελαίου εντός περιοχών Natura.
  • Πενταετής παράταση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δώρο στην Eldorado Gold.
  • Ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Χώροι απόθεσης εξορυκτικών αποβλήτων χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση.
  • Στις καλένδες οι Δασικοί Χάρτες. Κλείνει το μάτι η κυβέρνηση στους οικοπεδοφάγους και στη δασική καταπάτηση και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο λόγω εμπρησμών τα δάση, τις ιδιοκτησίες και την ανθρώπινη ζωή.
  • Κυνήγι και ψάρεμα σε καταφύγια άγριας ζωής.
  • Κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, για να ελέγχει ασφυκτικά η κυβέρνηση την υλοποίηση όλων των αντιπεριβαλλοντικών της σχεδίων.
Για τους Πολίτες σε δράση Χαϊδαρίου
ο επικεφαλής
Θοδωρής Σπηλιόπουλος

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου

Με επιστολή τους στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Πολίτες σε Δράση κατέθεσαν προς ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα:

3/5/2020

Κε Πρόεδρε,

Σας ζητώ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να καλέσετε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να ψηφίσει δια περιφοράς ψήφισμα, με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για το Περιβάλλον και να εκφράσει την συμπαράσταση στους κοινωνικούς αγώνες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου

Καλεί τους Χαϊδαριώτες  στη συγκέντρωση της Δευτέρας, κατά του οικολογικού πραξικοπήματος της κυβέρνησης.

Όλες και όλοι, τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, στις 18.00, στο Σύνταγμα, ενώνουμε δυνάμεις με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, τους φορείς, τους νέους και τις νέες, τους πολίτες, λέμε ΟΧΙ στο οικολογικό πραξικόπημα της κυβέρνησης.

Λέμε “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Χατζηδάκη που καταργεί το νομικό πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος, που ανοίγει το δρόμο στην καταστροφή της φύσης, που αφήνει απροστάτευτες τις περιοχές NATURA, στο όνομα μιας αβίωτης ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των πολλών και του περιβάλλοντος.

Να μην επιτρέψουμε αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα.

Γιατί σε συνθήκες πολύπλευρης κρίσης λόγω κορωναϊού και επιταχυνόμενης φτωχοποίησης, επιχειρείται φαλκίδευση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και «φωτογραφική τακτοποίηση» εκκρεμοτήτων, πράγμα που αφορά και την περιοχή μας και ειδικότερα στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου κατά την γνώμη των ειδικών μελετητών.