ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μάνδρα

Καταγγελία πολιτών για περιβαλλοντικό έγκλημα – παράνομη χωματερή στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας προκάλεσε κινητοποίηση της Περιφέρειας

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στη “Ζούγκλα”, στη Μάνδρα και συγκεκριμένα στη θέση Ρίζα Μπλέτα ο Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας έχει στην ιδιοκτησία του μια έκταση 20 στρεμμάτων περιφραγμένη και εποπτευόμενη, σε απόσταση 500 μ. από την πόλη.

Το τελευταίο διάστημα πολίτες της περιοχής διαπίστωσαν πως στον χώρο λειτουργεί παράνομη χωματερή. Οι φωτογραφίες οι οποίες τραβήχτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και εστάλησαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει εκεί. Tόνοι σκουπιδιών πεταμένα δεξιά και αριστερά της έκτασης, κάδοι του Δήμου και της Περιφέρειας πεταμένοι και αυτοί πίσω από τον όγκο των σκουπιδιών.

Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι η παράνομη χωματερή αυτή βρίσκεται -εν μέσω αντιπυρικής περιόδου- μια ανάσα από το πευκόφυτο δάσος του δήμου. Αλλά και δίπλα στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης από το οποίο πέρασε μεγάλη ποσότητα νερού στην φονική πλημμύρα του 2017.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι που επικοινώνησαν με τη «Ζούγκλα», θα απευθυνθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα περιβάλλοντος προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. 

Περιβαλλοντικό έγκλημα στη Μάνδρα

Άμεση η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής έπειτα από τη δημοσιοποίηση του θέματος. Συγκεκριμένα ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα ανέφερε πως αποστέλλεται στην περιοχή άμεσα κλιμάκιο για να καταγράψει την παράνομη χωματερή και το πρόβλημα που έχει προκύψει, ενώ πρόσθεσε πως θα επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις.

Για τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή ενημερώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Μάστιγα οι παράνομες χωματερές 

Για την ιστορία, τον Δεκέμβριο του 2014 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο για την ύπαρξη 293 παράνομων χωματερών, με συνολικά 363 παραβάσεις.

Παρά το υψηλό πρόστιμο (40.000 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε χωματερή που δεν έχει κλείσει και 40.000 ευρώ για κάθε χωματερή που δεν έχει αποκατασταθεί), η πορεία εγκατάλειψης αυτής της τριτοκοσμικής πρακτικής ήταν πολύ αργή, εξαιτίας της απουσίας εναλλακτικών λύσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στην Ελλάδα απομένουν ακόμα 30 παράνομες χωματερές, για τις οποίες όμως επιβάλλονται 33 πρόστιμα καθώς για τρείς οι ποινές είναι διπλές και για τη λειτουργία και για τη μη αποκατάστασή τους.

Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεκτιμά την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή και στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν μπορεί να αποδείξει που κατευθύνονται τα απόβλητά του, εκτιμά ότι η παράνομη χωματερή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση παραμένει σε λειτουργία. Το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, είναι 2.560.000 ευρώ.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button