ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Περιφέρεια Αττικής: Ελικόπτερα και drones στην αντιμετώπιση κουνουπιών

Με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, σύγχρονων μέσων, όπως είναι τα drones συνεχίζεται το ολοκληρωμένο τριετές  πρόγραμμα εφαρμογών προνυμφοκτονιών μέσω των Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής σε συνεργασία με τις ανάδοχες εταιρείες.

Σημαντικός αρωγός της προσπάθειας αυτής είναι  και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) με το οποίο η Περιφέρεια Αττική έχει συνάψει αντίστοιχη προγραμματική Σύμβαση για την «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών της Περιφέρεια Αττικής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, το σχετικό πρόγραμμα έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν στους πληθυσμούς κουνουπιών. Μάλιστα αξίζει να επισημανθεί ότι για το πρόγραμμα και για τις σχετικές δράσεις της Περιφέρειας Αττικής αποδόθηκαν εύσημα από τον ΠΟΥ στο Διεθνές Συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη στην Ιταλία. Κατά την έναρξη του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί και ειδική Ενημερωτική –Επιμορφωτική Ημερίδα με τη συμμετοχή, δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Υπαλλήλων, στελεχών της Περιφέρειας, του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου καθώς και του ΕΟΔΥ.

Για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, ανάλογα με τα αποτελέσματα που συλλέγονται και καταγράφονται, διαμορφώνεται ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης. Έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στον Δυτικό Τομέα 8 κύκλοι εφαρμογών ψεκασμών από εδάφους σε ρέματα και στο Πάρκο Τρίτση.

Παράλληλα με τις εφαρμογές προνυμφοκτονιών, προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται στοχευμένοι υπολειμματικοί ψεκασμοί ακμαίων κουνουπιών όπου κρίνεται αναγκαίο, κατόπιν και των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο,  με τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει τοποθετήσει σε επιλεγμένα σημεία των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής.

Το προηγούμενο διάστημα, μετά από το αίτημα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Αττικής,  εκδόθηκε και  η απόφαση της «Επιτροπής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για την «Κατ’ εξαίρεση τροποποίηση του αριθμού εφαρμογών για το έτος 2022 των εγκεκριμένων βιοκτόνων σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία Bacillus thuringiensis (serotype H-14)» (ΑΔΑ: 6Ρ2Ε4653ΠΓ-ΚΑΕ ) και την επέκταση του αριθμού των ψεκασμών με εγκεκριμένο βιοκτόνο σκεύασμα από  8 σε 16 εφαρμογές, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο για την αντιμετώπιση των κουνουπιών

Οι τεχνικές επιτροπές, ως υπεύθυνες εφαρμογής των έργων, καταρτίζουν τον προγραμματισμό κύκλων εφαρμογών από εδάφους αλλά και αέρος όπου αυτό απαιτείται, με τη χρήση επίγειων και πτητικών  μέσων (ελικόπτερα και drone) και εγκεκριμένων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων βιοκτόνων σκευασμάτων και ενημερώνουν τις ανάδοχες εταιρείες και τους Δήμους αρμοδιότητάς τους. Με τους διαρκείς ελέγχους και αυτοψίες  σε γνωστές αλλά και νέες περιοχές που μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών, έχοντας συνεχή επικοινωνία με τους Δήμους αρμοδιότητάς τους (οι οποίοι εφαρμόζουν και οι ίδιοι προγράμματα στον αστικό ιστό, σε κοιμητήρια κ.α.) και λαμβάνοντας πληροφόρηση  από την εντομολογική επιτήρηση που πραγματοποιούν οι ανάδοχες εταιρείες  αλλά και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (το οποίο συλλέγει στοιχεία από τις παγίδες ακμαίων κουνουπιών που έχει εγκαταστήσει σε διάφορα σημεία του αστικού ιστού), επιτυγχάνεται η έγκαιρη πρόβλεψη και άμεση αντιμετώπιση των κουνουπιών στους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής.

Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ως επιβλέπουσα αρχή του προγράμματος για τη διαχείριση των κουνουπιών 2021–2023, ενημερώνεται για την πορεία του, συντονίζει και κατευθύνει νέες δράσεις και συναντήσεις για την ομαλή εκτέλεση των έργων. Μετά από σχετική προκήρυξη έχουν παραληφθεί φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού (ενήλικος πληθυσμός και παιδιά), τα οποία έχουν αποσταλεί στις Διευθύνσεις αρμοδιότητας όλων των ΠΕ προκειμένου να διατεθούν στους Δήμους, δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία κ.α., για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και την εξάλειψη εστιών κουνουπιών.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button