ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Περί τοξικότητας, “πολέμου” και κλακαδόρων στην προεκλογική σκηνή του Χαϊδαρίου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΟΣ
υποψήφιος δήμαρχος
Πολίτες σε Δράση Χαϊδαρίου

Αν σας ενοχλεί -πραγματικά- η τοξικότητα, για την οποία γίνεται λόγος από συνυποψηφίους μου, εμείς έχουμε τις προτάσεις μας και τις καταθέτουμε.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά: Τι σημαίνει τοξικότητα;

Κυριολεκτικά είναι η δηλητηριώδης ιδιότητα μιας ουσίας και ο βαθμός επίδρασής της. Μεταφορικά σημαίνει τη βλαπτική αντίδραση από ηθική άποψη δηλαδή αυτή που δηλητηριάζει και καταστρέφει (όχι κτίριο, αλλά τον πολιτισμό, το δημόσιο διάλογο, για να έρθουμε και λίγο σε αυτά που θέλουμε να αναλύσουμε).

Για να ξέρουμε τι λέμε, τι γράφουμε και κυρίως ποιους αφορά αυτή η ανάλυση, ας δούμε που μπορούμε να έχουμε μια συχνή αλλά διόλου ευχάριστη συνάντηση με την τοξικότητα.

Με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει επάνω στο θέμα οι τοξικές συμπεριφορές είναι αναγνωρίσιμες για τη βλάβη που προκαλούν στους ανθρώπους και είναι δείκτες ενός ανεπίλυτου τραύματος, μιας διαταραχής ή απλά μιας προσωπικότητας που απομυζεί την ενεργειακή κατάσταση των άλλων ανθρώπων με σκοπό μια προσωπική ικανοποίηση.

Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός τοξικού ανθρώπου, είναι η αρνητική ενέργεια, είτε αυτή αφορά διαρκή δραματοποίηση καταστάσεων, είτε απλά μπλοκάρισμα της θετικής ενέργειας ενός άλλου ανθρώπου με συνεχή υπενθύμιση δυσάρεστων γεγονότων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2018 το λεξικό της Οξφόρδης έκρινε τη λέξη «τοξικός» ως την πλέον χρησιμοποιημένη μέσα στο έτος.

Πολλοί μελετητές επιθετικής και αγενούς συμπεριφοράς στα social media έχουν καταλήξει στο ότι μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό σημαντικά επιζήμια η τοξικότητα για τη δημοκρατία και έχουν συνδεθεί με μια σειρά από αρνητικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η τόνωση της επιθετικότητας, η πολιτική πόλωση, η κλιμάκωση των προσβλητικών επιθέσεων σε συζητήσεις, αλλά και η περιθωριοποίηση και ο εκφοβισμός μειονοτήτων.

Αυτά που αναφέρουμε είναι απόρροια ερευνών κάποιων ψυχολόγων και σίγουρα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Για να είμαστε ειλικρινείς δε χρειάζεται να είμαστε εμείς αυτοί που θα κοιταχτούμε στον καθρέπτη αλλά αφού «φοριέται» τόσο πολύ αυτή η λέξη («τοξικότητα») αφενός μεν οφείλουμε να γνωρίζουμε τη σημασία της, αφετέρου δε να την εξαφανίσουμε.

Η προεκλογική περίοδος δεν είναι «πόλεμος» και είναι τεράστιο λάθος να τη συνδέουμε έστω και μεταφορικά με ένα καταστροφικό γεγονός που αφήνει μόνο θλίψη και πένθος.

Η προεκλογική περίοδος θα πρέπει να διακρίνεται από πολιτισμό, από ειλικρινείς συμπεριφορές γιατί δεν αφορά ΕΜΑΣ αλλά τους ΠΟΛΙΤΕΣ στους οποίους απευθυνόμαστε. Ας μην τους υποτιμούμε κι ας μην τους «τυφλώνουμε» με φανατισμό (κυρίως αυτό).

Κι επειδή ως ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ δεν έχουμε καυτηριάσει απλώς αλλά είμαστε σταθερά ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε κάθε πράξη ή λόγο που οδηγεί σε πόλωση και χάος…

Έχουμε δύο προτάσεις να καταθέσουμε προς τις άλλες παρατάξεις:

  1. Συνάντηση των επικεφαλής που θα γίνει ΑΜΕΣΑ ώστε να συμφωνήσουμε και να δεσμευτούμε σε συγκεκριμένους όρους που θα έχουν κι επιπτώσεις αν δεν τηρηθούν (από επικεφαλής ή υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους) σε ό,τι αφορά στην προεκλογική περίοδο ώστε να διαφυλάξουμε τον πολιτισμό. Αυτό δεν αφορά ΣΙΓΟΥΡΑ τη δική μας παράταξη αλλά το θέλουμε απ’ όλους και γι’ αυτό πρωτοστατούμε.
  2. Στην ίδια συνάντηση να καθοριστεί η ημέρα, το μέρος, οι συνθήκες και να συμφωνήσουμε στα πρόσωπα που θα κάνουν συντονισμό, για ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, χωρίς «κλακαδόρους», χωρίς επιλεγμένο ακροατήριο ώστε να απαντούμε στους πολίτες.

Αυτά είναι ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Όχι ο μονόλογος.

Περιμένουμε με ανυπομονησία την ανταπόκριση στο δίκαιο αίτημά μας το οποίο συμμερίζεται το σύνολο των πολιτών του Χαϊδαρίου.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button