Πανσέληνος Αυγούστου 2021, όπως πάντα, με δωρεάν είσοδο, αρκετές συνοδευτικές εκδηλώσεις και διοργάνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Για μια ακόμη χρονιά, και σε πείσμα των όσων ζοφερών συμβαίνουν γύρω μας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου 2021, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, ώστε να απολαύσουν το φως του φεγγαριού την Κυριακή 22 Αυγούστου.

Για το 2021, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση, ως θέμα της αφίσας των εκδηλώσεων επιλέχθηκε το οχυρωματικό συγκρότημα Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην Καρδαμύλη, όπου ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης είχε καταλύσει στις αρχές του 1821 στο πλαίσιο προετοιμασίας της έναρξης της Eπανάστασης.

Σημειώνουμε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση στη Μονή Δαφνίου ματαιώθηκε λόγω των των μέτρων που ισχύουν για απαγόρευση της μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, για την αποφυγή πυρκαγιών.

Βρείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

Πανσέληνος Αυγούστου 2021 – Πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα

Την Κυριακή που μας έρχεται, λοιπόν, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Μάλιστα, σε 52 απ’ αυτούς θα πραγματοποιηθούν και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Περιλαμβάνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, και πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Πανσέληνος Αυγούστου 2021 σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Ξεχωριστές εκδηλώσεις για την Πανσέληνο Αυγούστου 2021

Σημειώνεται ότι ορισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες ημερομηνίες. Συγκεκριμένα:

  • Παρασκευή 20 Αυγούστου: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών στην Ημαθία
  • Σάββατο 21 Αυγούστου: Κάστρο Αγίου Γεωργίου στην Κεφαλλονιά, Άνω Κάστρο Μυτιλήνης στην Λέσβο, Αρχαίο θέατρο Μίεζας στην Ημαθία, Αρχαιολογικός χώρος Ελέας στην Θεσπρωτία
  • Δευτέρα 23 Αυγούστου: Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού στο Κιλκίς
  • Τετάρτη 25 Αυγούστου: Αρχαιολογικός χώρος Λουτρό Πολυκάστρου στο Κιλκίς

Τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου υπογραμμίζεται ότι “Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.”