Συμπολίτης εργαζόμενος του ΟΤΕ, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έστειλε στο “Χαϊδάρι Σήμερα” επιστολή με την οποία καταγγέλλει ότι η θυγατρική της Deutsche Telekom ακολουθεί πολιτική υπερβολικής συμπίεσης του μισθολογικού κόστους στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με κάποιες από τις πιο ακριβές υπηρεσίες στην Ευρώπη προς τους καταναλωτές. 

Ανάπτυξη για τα Μπάζα

Τρανταχτή απόδειξη πως αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη η ΝΔ βρίσκεται στην πιο κάτω αποστροφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη  σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγο καιρό στον ραδιοσταθμό «ΘΕΜΑ 104,6 ».

«Εάν η ΔΕΗ θέλει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και εάν λαμβάνουμε τα καλά παραδείγματα στην Ελλάδα, όπως του ΟΤΕ, πρέπει να προχωρήσουμε».

Ας δούμε το “καλό παράδειγμα”. Δηλαδή τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον ΟΤΕ, σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου της Ομοσπονδίας που δόθηκε 19/12/19.

Υπάρχουν περίπου 5.500 εργαζόμενοι στα callcenter που αμείβονται περίπου ως εξής:

–  Για εργασία 4h με 320€ μισθό μεικτά.

–  Για εργασία 6h με 480€  μισθό μεικτά.

–  Για εργασία 8h με 650€  μισθό μεικτά.

Υπάρχουν επίσης περίπου 2.500 εργαζόμενοι, είτε ως τεχνικοί, είτε σε καταστήματα και οι οποίοι αμείβονται:

–  Με 790€  μεικτά αν  είναι ΔΕ.

–  Και 840€  μεικτά αν είναι ΤΕ.

Οι υπόλοιποι περίπου 5.000 εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ έχουν υποστεί μειώσεις που ξεπερνούν το επίπεδο του 40%. 

Αν τώρα  αφαιρέσει κάποιος τις κρατήσεις των μισθώναντιλαμβάνεται το όνειρο του κυρίου Χατζηδάκη για τους εργαζόμενους και το γιατί θεωρεί τον ΟΤΕ των τεράστιων κερδών καλό παράδειγμα για την Ελλάδα.

Στα πιο πάνω πρέπει να προσθέσει κάποιος, σύμφωνα με την συνέντευξη τύπου της OME –OTE, ότι μεταξύ 2012-2018 το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 55%. Ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά 55%!

To 2018 το μισθολογικό κόστος της Deutsche Telekom διεθνώς ήταν 20%. Στον ΟΤΕ όμως ήταν μόνο 15,6%! Ο ΟΤΕ δηλαδή έχει χαμηλότερους μισθούς από παντού, με τη μεγαλύτερη κερδοφορία σαν επιχείρηση.

Η Ομοσπονδία κατήγγειλε επίσης  στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, εργασιακές παρατυπίες, όπως πλήθος απλήρωτων υπερωριών, mobbing κτλ.

Επιπλέον ο ΟΤΕ στην προσπάθεια του να αυξήσει τα ήδη τεράστια κέρδη του, εξουθενώνει τους ήδη χαμηλόμισθους εργαζομένους του, μην προσλαμβάνοντας επιπλέον απαραίτητο προσωπικό. Αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να εκκρεμούν περίπου 116.000 εντολές που αφορούν νέες συνδέσεις η άρσεις βλαβών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακούγονται διαρροές ότι θα γίνουν δύο η τρεις θυγατρικές εταιρείες με αποσχίσεις έργου και ένα τεράστιο κομμάτι των εργαζομένων θα μεταφερθεί σε αυτές, με άγνωστα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς.

Αυτή προφανώς είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται και κάνει περήφανο τον κύριο Χατζηδάκη. Να έχουν υπερκέρδη οι εταιρείες. Να είναι από τις πιο ακριβές σε πολλά προϊόντα τους από όλη Ευρώπη για τον καταναλωτή (τους παρακαλούσε πριν από μέρες ο πρωθυπουργός να κάνουν μειώσεις). Και τέλος να πληρώνουν του χαμηλότερους μισθούς από παντού!!!

Μέσω της χρεωκοπίας της Χώρας, νομιμοποιήθηκαν οι μισθοί πείνας, η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, ελαχιστοποιήθηκε το δικαίωμα στην διαμαρτυρία. Είδαμε πρόσφατα την αστυνομική αντιμετώπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Αλήθεια από πότε είχαμε να δούμε την αστυνομία να κάνει συλλήψεις απεργών;

 Τα αιτήματα της ΟΜΕ ΟΤΕ είναι:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις για όλους.
  • Υπογραφή ΣΣΕ στις θυγατρικές.
  • Ενσωμάτωση των νέων συναδέλφων στα μισθολόγια πριν το 2015.
  • Διασφάλιση από απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους.
  • Τριετής ΣΣΕ.
  • Επαναφορά των μισθολογικών κλιμακίων
  • Κατάργηση του άρθρου 13 του ΕΚΠ.

Η Απεργία στον ΟΤΕ μας αφορά όλους.  Είναι μια μάχη που δίνεται για την επιβίωση τους. Αν τα καταφέρουν θα είναι νίκη όλων μας.

Μόνιμος εργαζόμενος του ΟΤΕ

Τα στοιχεία αντλήθηκαν: