Παγκόσμια Ημέρα Υγείας αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου και το προσωπικό των μεγάλων μονάδων υγείας της περιοχής μας την τιμά εν μέσω της πανδημίας που δοκιμάζει σκληρά το σύστημα εδώ και ένα χρόνο, με μια μεγάλη συγκέντρωση στο Παλατάκι, στις 10.30 το πρωί. Ήδη έχουν φτάσει στην εφημερίδα μας δηλώσεις συμμετοχής στην συντονίζεται στην πανελλαδική μέρα δράσης από τα Σωματεία του Αττικού και του ΨΝΑ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικόν.

Την Τετάρτη 7 Απρίλη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα υγείας. Συμπληρώνεται και ένας χρόνος από τότε που το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα έσπασε τη «σιωπή», από τότε που οι υγειονομικοί σε όλη την Ελλάδα και από τις πύλες των νοσοκομείων φωνάξαμε:

  • Ενισχύστε τη δημόσια υγεία. Θωρακίστε το ΕΣΥ.
  • Επιτάξτε τον ιδιωτικό τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση στους κλινικάρχες και εντάξτε τον στον ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Μονιμοποιείστε τους συμβασιούχους. Προχωρήστε χωρίς ναι μεν αλλά σε μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία με βάση τις ανάγκες.
  • Εντάξτε τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ, φέρτε πίσω τον κλεμμένο 13ο και 14ο μισθό μας, αυξήστε τους μισθούς και την αμοιβή των υπερωριών.

Η πολιτική της κυβέρνησης ακολούθησε τον αντίθετο δρόμο. Μείωση των δαπανών για τα νοσοκομεία, εμμονική προσήλωση στην προστασία των ιδιωτικών συμφερόντων και των κερδών των κλινικαρχών, αποτυχημένη επιδημιολογική διαχείριση, αστυνομοκρατία και αυταρχισμός απέναντι στους υγειονομικούς που διεκδικούν και καταγγέλλουν, απολύσεις και ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού αντί για προσλήψεις, σύστημα υγείας «μιας νόσου», αλλοπρόσαλλο σχέδιο για το Αττικό και τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ένα χρόνο μετά και ενώ η πανδημία καλπάζει, δικαιωθήκαμε πλήρως.

Η πολιτική αυτή έχει δυστυχώς οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο. Το μαρτυρούν οι δεκάδες διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, η εργασιακή μας εξόντωση, η διπλή δουλειά με το ίδιο και λιγότερο προσωπικό.

Ένα χρόνο μετά δεν έχουμε προσφέρει και λίγα. Με την ανυστερόβουλη προσπάθεια όλων μας, ανεξάρτητα από κλάδο, κατηγορία και σύμβαση, ταχθήκαμε με αυτοθυσία στο πλευρό του ασθενή, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όρθια τη δημόσια υγεία παρά τις αντίξοες συνθήκες, παρά την εχθρότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αγωνιστήκαμε ταυτόχρονα για τα δικαιώματά μας, δεν σωπάσαμε, δεν αποδεχτήκαμε τη μιζέρια, δεν υποταχτήκαμε στη λογική του κόστους και των «δημοσιονομικών περιορισμών». Με δεκάδες κινητοποιήσεις και απεργίες. Ήρθε η ώρα να τους «ζητήσουμε τα ρέστα», να υψώσουμε το χέρι μας σφιχτά απέναντι στα ψέματα και τα υποκριτικά τους χειροκροτήματα (ή δάκρυα). Με ένταση και κλιμάκωση των αγώνων.

Την Τετάρτη 7 Απρίλη, συμμετέχουμε στην Πανελλαδική μέρα δράσης για τη δημόσια υγεία:

  • ΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 10:00- 1:00μμ
  • Συγκεντρωνόμαστε στην πύλη του νοσοκομείου στις 10 πμ
  • Στη συνέχεια διαδηλώνουμε και συμμετέχουμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παλατάκι με τα σωματεία του ΨΝΑ, Δρομοκαϊτειου και τοπικούς φορείς στις 10.30 πμ
  • Στις 4μμ συμμετέχουμε στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και άλλων υγειονομικών φορέων για περικύκλωση του υπουργείου υγείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: Ένταξη στα ΒΑΕ Μονιμοποίηση συμβασιούχων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού Επίταξη ιδιωτικού τομέα υγείας Αυξήσεις στους μισθούς. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υγειονομικούς ως Δώρο Πάσχα Καμιά απόλυση υγειονομικού.