ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Όταν η κοινωνία “παίρνει μπροστά”, ο ανθρώπινος πόνος μικραίνει

Το δίκτυο της ανθρωπιάς στο Χαϊδάρι συνεχώς απλώνεται και γίνεται πιο δημιουργικό και αποτελεσματικό, θερμαίνοντας πολλές καρδιές, σε έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών. Επειδή οι ψυχροί αριθμοί καμιά φορά λένε καυτές αλήθειες, πρέπει να πούμε ότι πάνω κάτω 100 νοικοκυριά δεν έχουν αυτή τη στιγμή ρεύμα στην πόλη μας! Από την άλλη όμως, εκατοντάδες άτομα ανταποκρίνονται εμπράκτως και με διάφορους τρόπους στον αγώνα της αλληλεγγύης. Αντιθέσεις που διαγράφουν σε αδρές γραμμές την ιστορική εποχή που ζούμε…

Ισχυρός πυρήνας κοινωνικής δράσης είναι η “Αρχή Διαλόγου”, ένα μελίσσι από εθελοντές που τρέχουν, βοηθούν, κουβαλούν, μαγειρεύουν. Σ’ αυτό το γαϊτανάκι της αλληλεγγύης έχουν μπει πάρα πολλοί συμπολίτες που προσφέρουν καθημερινά τρόφιμα -μια σακούλα από το σούπερ μάρκετ μαζί με αυτά που προορίζονται για το δικό τους σπιτικό. Έχουν ακούσει για όσα κάνει η ομάδα, αφού -ευτυχώς- τα καλά νέα μαθαίνονται. Κάπως έτσι, από την αρχή του πρώτου lockdown μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί τρόφιμα σε 1.550 οικογένειες (!) και συνεχίζουν καθημερινά τις διανομές, εκτός από το μαγείρεμα στο οποίο βασικά αναφερόμαστε στο δημοσίευμα αυτό. Παράλληλα βέβαια υπάρχουν και άλλες κοινωνικές πρωτοβουλίες που ενδιαφέρονται και δρουν, θεραπεύοντας ανθρώπινες ανάγκες.

Όπως μας λέει ο Φώτης Δημήτρουλας από την Αρχή Διαλόγου, μια σπουδαία εξέλιξη την περίοδο αυτή είναι ότι καταστήματα εστίασης διαθέτουν την κουζίνα τους για να μαγειρεύεται ωραίο φαγητό, με την επίβλεψη των ίδιων των επαγγελματιών. Στη συνέχεια δεκάδες άνθρωποι βοηθούν στην διανομή του με δικά τους μέσα. Συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες όπως οι φούρνοι Ψυχογιός, Bakery Σπύρος, Στάρι και Μέλι, που προσφέρουν ψωμί.

Αλλά δεν είναι μόνο τα μαγαζιά εστίασης, μια και έχει κινητοποιηθεί όλη η (χειμαζόμενη) τοπική αγορά, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει. Χαρτικά και είδη πρώτης ανάγκης παρέχει το Happy House, ανάγκες που αφορούν παιδιά καλύπτει το βιβλιοπωλείο Εν Πλω και ηλεκτρονικά το Mister Service. Επίσης, ακόμη δέκα μαγαζιά εστίασης είναι σε αναμονή για να προσφέρουν τη βοήθειά τους, αν οι ανάγκες μεγαλώσουν.

Να που αποκτά νόημα ζωής, πέρα από τα τετριμμένα περί “στήριξης της τοπικής αγοράς”, το να είναι ζωντανά τα μαγαζιά της πόλης μας.

Στις φωτογραφίες δράση αλληλεγγύης στο Ρακί και Ψύχραιμοι: μαγείρεμα 100 μερίδων μακαρόνια με κιμά.

Επίσης, στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα τηλεφωνικό κέντρο καταγραφής αναγκών και στήριξης για όλα τα δυτικά προάστια, ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο αλληλεγγύης σε όλες τις γειτονιές. Αυτή τη στιγμή σε Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα και Ελευσίνα, διάφορες συλλογικότητες είναι σε επικοινωνία και αλληλοστήριξη. Θυμίζουμε ότι η “Αρχή Διαλόγου” δεν δέχεται προσφορές σε χρήμα, εκτός από περιπτώσεις όπως η πρόσφατη δράση οικονομικής ενίσχυσης για την ταφή του άστεγου συμπολίτη μας, οι οποίες, φυσικά, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τρόφιμα.

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, ο Φώτης μας είπε: “Καμία ανοχή στη στη μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κανένας μόνος του, το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλο”.

Διανομή μαγειρεμένου φαγητού, πρόγραμμα εβδομάδας:

8/12, Τρίτη 14:30 “Ρακί και ψύχραιμοι”

10/12, Πέμπτη 12:00 “Σπάρος”

12/12, διανομή μαγειρεμένου φαγητού στο Παλατάκι.

Για όσο διαρκέσει το λοκντάουν θα υπάρχει σε μόνιμη βάση μαγείρεμα και διανομή φαγητού. Σκοπός είναι αυτό να επιτευχθεί να γίνεται κάθε μέρα, στην κουζίνα διαφορετικού μαγαζιού.

Μενέλαος Χρόνης

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button