ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

Αττικόν: “Το στολίδι που έγινε σκουπίδι”, ελέω Μνημονίου. Ακτινογραφούμε τις παθογένειες του νοσοκομείου

Με λειτουργική κατάρρευση κινδυνεύει το Νοσοκομείο Αττικόν. Η τεράστια έλλειψη προσωπικού (πάνω από 260 άτομα, σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων), σε συνδυασμό με την υπερπληρότητα (οι διάδρομοι γεμάτοι ράντζα), δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, αλλά και του ίδιου του προσωπικού. Παρόλα αυτά, αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής δεν προβλέπεται, διότι το Μνημόνιο προέχει της υγείας των Ελλήνων…
Το τελευταίο διάστημα η πληρότητα στο Νοσοκομείου του Χαϊδαρίου ξεπερνά σταθερά το 130%, με αποτέλεσμα μετά από κάθε εφημερία να πλημμυρίζει από ράντζα. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο στα υπόλοιπα μεγάλα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας εφημερίας (Τζάνειο Πειραιά, Θριάσιο Ελευσίνας), όπου η κατάσταση είναι πιο ομαλή.

Οι αιτίες της κακοδαιμονίας

Η υπεροχή του Αττικού σε πολλούς ποιοτικούς τομείς αποτελεί τον ένα πυλώνα των προβλημάτων του. Το ότι είναι πανεπιστημιακό ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ακόμη, υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί που καλύπτουν όλες τις ειδικότητες, γεγονός που δεν συμβαίνει στα άλλα νοσοκομεία. Επιπλέον, γίνονται απόλυτα εξειδικευμένες εξετάσεις (χαρακτηριστικά, το Αττικόν διαθέτει τον μοναδικό μαγνητικό τομογράφο σε όλη την δυτική Αττική!).
Ενώ λοιπόν υπάρχει αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου της περιοχής μας, παρατηρείται τραγική έλλειψη προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις, λήξη συμβάσεων), που οδηγεί σε ασφυκτικές καταστάσεις και πτώση του επιπέδου της περίθαλψης.
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Από τα 27 κρεβάτια που μπορεί να λειτουργήσει η ΜΕΘ πρόσφατα έκλεισαν τα 10, λόγω λήξης συμβάσεων εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού. Άμεσο αποτέλεσμα είναι η μείωση των χειρουργείων (υπάρχει έλλειψη και αναισθησιολόγων): από τα 14 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο 5. Αυτό με τη σειρά του κάνει να “λιμνάζουν” περιστατικά στις κλινικές και τους διαδρόμους, καθώς και να αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία, για να γίνουν άλλες επείγουσες επεμβάσεις. 
Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης
Ο ιατρικός εξοπλισμός του Αττικού μένει σε σημαντικό βαθμό αναξιοποίητος, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη τεχνολόγων (συνολικά 15). Ειδικά για τον μαγνητικό τομογράφο έρχονται ασθενείς με ασθενοφόρα και από άλλα νοσοκομεία και το πρόγραμμα δεν “βγαίνει”. Κατά τις ημέρες της εφημερίας το τμήμα αναγκάζεται να κλείσει.
Νοσηλευτικό προσωπικό
Στην Νοσηλευτική υπηρεσία μένουν ακάλυπτες περισσότερες από 150 θέσεις (!), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία της μονάδας. Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα της έλλειψης τραυματιοφορέων (χρειάζονται 30): Τα “περιστατικά” παραμένουν στις κλινικές και τους διαδρόμους, γιατί δεν είναι δυνατή η έγκαιρη διακομιδή τους στα εργαστήρια των εξετάσεων. Αναπόφευκτα, όταν καθυστερούν οι τελικές εξετάσεις δεν εκδίδονται εξιτήρια και επιβαρύνεται η πληρότητα του Νοσοκομείου…
Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού παρατηρείται σε “βαριές” κλινικές όπως ογκολογική, παθολογικές, χειρουργικές, ορθοπαιδική. Αντί να στελεχώνονται με τον κανονικό αριθμό προσωπικού (18 άτομα, ώστε να βγαίνουν ρεπό, άδειες, 12ωρο ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών), αυτή τη στιγμή οι κλινικές στηρίζονται από 9-11 άτομα, μαζί με την προϊσταμένη. Έτσι όμως καταστρατηγούνται ρεπό και άδειες, ενώ είναι αδύνατο να τηρηθεί το νόμιμο ωράριο του προσωπικού.
Πώς είναι δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστοι οι εργαζόμενοι σωματικά και ψυχικά από τόσο πιεστικές συνθήκες; 

Παραϊατρικό – βοηθητικό προσωπικό
Τεράστιο είναι το πρόβλημα στην έγκαιρη διεξαγωγή των εξετάσεων που δημιουργεί η έλλειψη  τεχνολόγων – παρασκευαστών (15 άτομα). 
Ακόμη, η έλλειψη αποθηκάριων, ταξινόμων, φαρμακοποιών κτλ. προκαλεί έμφραγμα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου. 
Φαρμακευτικό υλικό
Το τελευταίο διάστημα λείπουν φάρμακα, από απλά αναλγητικά μέχρι σκευάσματα χημειοθεραπείας, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ασθενείς και οι συνοδοί τους τα φέρνουν μόνοι τους για τις θεραπείες. Λείπει ακόμη και στοιχειώδες χειρουργικό υλικό όπως γάντια, σύριγγες κτλ.
Κλειστές μονάδες
Η ανάγκη για νοσηλευτικό προσωπικό έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία σημαντικών μονάδων, που είτε δεν υπάρχουν καθόλου είτε “φυτοζωούν”:
  • Η ουρολογική κλινική βρίσκεται εκτός λειτουργίας, όπως και η μονάδες ακτινοθεραπείας και νεογνών (γι’  αυτό όλα τα περιστατικά πηγαίνουν στο Παίδων).
  • Στην Καρδιοχειρουργική Κλινική λειτουργούν μόνο 4 από τα 10 κρεβάτια.
Αττικόν: "Το στολίδι που έγινε σκουπίδι", ελέω Μνημονίου. Ακτινογραφούμε τις παθογένειες του νοσοκομείου 1

“Φταίνε οι γιατροί της εφημερίας για τα ράντζα”

Η επέκταση των ράντζων στους διαδρόμους του Αττικού έκανε τον γύρο των Μέσων Ενημέρωσης. Το Υπουργείο Υγείας “απάντησε” με την αποστολή τού Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, οι οποίοι “στοχοποίησαν” τους γιατρούς της εφημερίας, κατηγορώντας τους ότι προβαίνουν σε αθρόες εισαγωγές ασθενών. Αμέσως ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος πήρε την πάσα και κατηγόρησε ανοιχτά το προσωπικό του Νοσοκομείου ότι αυτό ευθύνεται για τα ράντζα – φορεία!
Ποια είναι η αλήθεια; Με βάση τα ισχύοντα, πρέπει με το ξεκίνημα της εφημερίας ενός νοσοκομείου να είναι ελεύθερο το 25% των κρεβατιών του. Κατά παράβαση κάθε λογικής, στο Αττικόν οι εφημερίες ξεκινούν με υπερπληρότητα της τάξης του 120 – 130%! 
Ίσως τελικά ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε μια από τις τελευταίες εφημερίες, μετά τον έλεγχο των Επιθεωρητών Υγείας, οι γιατροί έκριναν εισακτέους μόλις 2 ασθενείς! 


Το Μνημόνιο πάνω από την Υγεία

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τόσο η διοίκηση του Νοσοκομείου όσο και το Σωματείο των Εργαζομένων παρεμβαίνουν προς το Υπουργείο Υγείας, προσπαθώντας να πείσουν την ηγεσία του ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο στο Αττικόν. Η απάντηση είναι ότι η πολιτική της λιτότητας δεν επιτρέπει καμία πρόσληψη ή νέα δαπάνη. Αντίθετα το Μνημόνιο προβλέπει επιπλέον περικοπή νοσηλευτικών κλινών σε όλη τη χώρα κατά 11.000 και συγχώνευση/κλείσιμο 660 τμημάτων και κλινικών.  
Για την πολιτική που θα καταργήσει τα ράντζα στο Αττικόν και θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του… ούτε κουβέντα. Το Σωματείο των Εργαζομένων καταγγέλλει ότι «την ευθύνη για ό,τι συμβεί, καθώς και για το διαρκές εφημεριακό χάος στο νοσοκομείο μας, έχει αποκλειστικά το Υπουργείο Υγείας και οι περιφερειακές υπηρεσίες του, που διαλύουν το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία, κλείνουν νοσοκομεία και τμήματα, απολύουν ή θέτουν σε διαθεσιμότητα εργαζόμενους, αντί να προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αρνούνται ακόμα και το στοιχειώδες, να εντάξουν το ΑΤΤΙΚΟ σε πρόγραμμα συνεφημέρευσης με άλλο ή άλλα νοσοκομεία».   

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button