ΕΙΔΗΣΕΙΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μείωση ενοικίου της καφετέριας στον Προφήτη Ηλία: «Είναι άσκοπο ακόμα και να το συζητάμε».

Μείωση ενοικίου ζήτησε από τον Δήμο Χαϊδαρίου η εταιρεία που νοικιάζει την καφετέρια – μπαρ στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Ανάλογα αιτήματα είχαν υποβληθεί από άλλες επιχειρήσεις και στο παρελθόν και αφορούσαν μισθώματα που είχαν συναφθεί πριν την έναρξη της κρίσης το 2010, που έγιναν δεκτά με ειδικό νόμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει πια, καθώς ο νόμος 4071/2012 είναι ξεκάθαρος και επιτρέπει μείωση της τάξης μέχρι του 20% για συμφωνητικά μίσθωσης που είχαν συναφθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

«Είναι άσκοπο ακόμα και να το συζητάμε»

Η επιχείρηση που λειτουργεί το “Telescope” με γραπτό αίτημά της, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 5ης Ιουλίου 2017, ζήτησε μείωση του μισθώματος. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής εξ αρχής ήταν αρνητική.

Ο Ηρακλής Δρούλιας ρώτησε αν έγινε  διαπραγμάτευση με την εταιρεία για μείωση του ενοικίου, όμως ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος τον ενημέρωσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει. «Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Ό,τι άλλο είναι παράνομο», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Θεοδωρακόπουλος έκρινε πως, εφόσον κάτι τέτοιο απαγορεύεται, είναι άσκοπο ακόμα και να συζητιέται το θέμα.

Η Αθηνά Σκαμπά υπενθύμισε κάποιες πολεοδομικές παραβάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν, σε αυτό το ακίνητο. Ο δήμαρχος της ανέφερε, εκτός μικροφώνου, πως το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο τις είχε νομιμοποιήσει, κάνοντας χρήση του νόμου περί αυθαιρέτων. Τις παραβάσεις αυτές τις πλήρωσε τότε ο Δήμος! Όπως είπε, στο χώρο υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τα τραπεζοκαθίσματα και κάποιες άλλες παραβάσεις.

Τελικά το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει το αίτημα της επιχείρησης. Αξιοσημείωτο είναι πως στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της εταιρείας προκειμένου να πάρει το λόγο και να υποστηρίξει το αίτημα.

Ενοίκιο 11.500 ευρώ

Το σημερινό μίσθωμα για το συγκεκριμένο ακίνητο είναι 11.131,53 ευρώ, συν χαρτόσημο του 3%. Το συμβόλαιο που υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 2012, επί διοίκησης Μαραβέλια, ισχύει μέχρι το 2021, με δυνατότητα παράτασης για τρία χρόνια ακόμα, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας και εφόσον είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από παρελθούσες χρήσεις του ίδιου καταστήματος, από άλλη εταιρεία, οφείλονται από μισθώματα στον Δήμο περίπου 1.00.000 ευρώ, γεγονός που αποτελεί πεδίο έρευνας του διαχειριστικού ελέγχου που γίνεται αυτό τον καιρό. Τότε το μηνιαίο ενοίκιο υπερέβαινε τις 30.000 ευρώ. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ίδιο κατάστημα νοίκιαζε ο γνωστός επιχειρηματίας Βλάσης Σταθοκωστόπουλος, που διατηρούσε πολλές ανάλογες επιχειρήσεις στην Αθήνα, ο οποίος θεωρούσε ότι ενοίκιο άνω των 10.000 ευρώ καθιστά μη συμφέρουσα τη λειτουργία του μαγαζιού και αυτά σε καλύτερες εποχές. Οι επόμενοι ενοικιαστές δεν είχαν την ίδια συντηρητικά άποψη και έδωσαν στις διαγωνιστικές διαδικασίες μεγαλύτερα μισθώματα.

Το χρέος που αναφέρθηκε δεν είναι το μοναδικό, καθώς από μισθώματα ο Δήμος “έχει λαμβάνειν” σχεδόν 3.500.000 ευρώ! Επειδή όμως έχουν περάσει πολλά χρόνια από την γέννηση αυτών των χρεών, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα λάβει…

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button