ΥΓΕΙΑ

Μέθοδοι αντιμετώπισης της ακμής – Τί συμβουλευουν οι δερματολόγοι

Η ακμή https://dermedica.gr/klinikh-dermatologia-pathhseis-dermatos/akmh/ είναι μια πάθηση που επηρεάζει την ψυχολογία του ατόμου και ιδιαίτερα των εφήβων, όπου και συναντάται και περισσότερο. Είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος που χαρακτηριστικό της είναι το κλείσιμο των πόρων του δέρματος, τα σπυράκια με κύστες και η έντονη κοκκινίλα. Πολλοί επαγγελματίες δερματολόγοι, εξειδικευμένοι στη φροντίδα του δέρματος μπορούν να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα θεραπειών για την ακμή. Η επιλογή της θεραπείας έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες όπως η σοβαρότητα και ο τύπος της ακμής, η ηλικία του ασθενούς, ο τρόπος ζωής και η ανταπόκριση σε προηγούμενες θεραπείες.

Μία από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δερματολόγοι είναι οι τοπικές θεραπείες. Πρόκειται για κρέμες, τζελ και λοσιόν που οι ασθενείς εφαρμόζουν απευθείας στο δέρμα τους. Οι μη συνταγογραφούμενες τοπικές θεραπείες συχνά περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, οι οποίες βοηθούν στο άνοιγμα των πόρων και στη μείωση της φλεγμονής. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής, οι δερματολόγοι μπορεί να συνταγογραφήσουν τοπικά ρετινοειδή ή αντιβιοτικά. Τα ρετινοειδή δρουν επιταχύνοντας τον κύκλο της ζωής των κυττάρων του δέρματος, αποτρέποντας την απόφραξη των τριχοθυλακίων.

Μια άλλη κρίσιμη μέθοδος θεραπείας είναι και τα φάρμακα σε μορφή χαπιού. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για πιο σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις ακμής και μόνο όταν οι τοπικές θεραπείες δεν καρποφορήσουν. Αυτά περιλαμβάνουν αντιβιοτικά που ελέγχουν τα βακτήρια και μειώνουν την φλεγμονή. Η ισοτρετινοΐνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο που προέρχεται από τη βιταμίνη Α και μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά την ακμή, αλλά ενέχει επίσης κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών και απαιτεί στενή παρακολούθηση από δερματολόγο. Πολλές φορές οι αγωγές είναι τόσο σοβαρές, που ειδικά στις γυναίκες απαγορεύεται η τεκνοποίηση κατά την περίοδο της θεραπείας.

Υπάρχουν όμως και άλλες διαδικασίες που ακολουθούνται από τους δερματολόγους με διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση. Οι θεραπείες με λέιζερ μπορούν να στοχεύσουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος χωρίς να καταστρέψουν την επιφάνεια. Μειώνουν τα βακτήρια P. acnes και μειώνουν τη λιπαρότητα του δέρματος. Το χημικό πίλινγκ και η μικροδερμοαπόξεση αφαιρούν το ανώτερο στρώμα του δέρματος, βοηθώντας στο καθαρισμό των φραγμένων πόρων. Αυτές οι θεραπείες μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υφή του δέρματος και να περιορίσουν την εμφάνιση των ουλών από  την ακμή.

Για την κυστική ακμή, πολλοί δερματολόγοι ακολουθούν  μια διαδικασία που ονομάζεται “παροχέτευση και εξαγωγή” για την αφαίρεση μεγάλων κύστεων ακμής. Αυτό μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση, αλλά ενέχει και κίνδυνο να δημιουργηθούν ουλές. Ο δερματολόγος https://dermedica.gr/ μπορεί επίσης να κάνει έγχυση κορτικοστεροειδών απευθείας με σκοπό να μειώσει τη φλεγμονή και να αποτρέψει τις ουλές.

Μία άλλη προσέγγιση που βοηθάει στο πρόβλημα της ακμής είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής. Η διαχείριση του άγχους, η σωστή διατροφή και η αποφυγή ορισμένων τροφών μαζί με την σωστή φροντίδα του δέρματος, μπορούν να μειώσουν την λιπαρότητα του δέρματος που τρέφει την ακμή.

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για ορισμένα άτομα. Αυτό συνήθως συνιστάται για γυναίκες που έχουν ορμονικές ανισορροπίες. Η ορμονική θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη χρήση χαμηλών δόσεων οιστρογόνων αντισυλληπτικών χαπιών ή ενός φαρμάκου που ονομάζεται σπιρονολακτόνη, το οποίο μειώνει τις επιδράσεις των ανδρογόνων στους αδένες του δέρματος.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button