ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντράγκι “πήρε το όπλο του”: Μείωση φόρων στα καύσιμα χάρη στη φορολόγηση εταιριών ενέργειας

Η ιταλική κυβέρνηση έκανε τη δική της κίνηση στο μέτωπο των τιμών ενέργειας, εγκρίνοντας νέα δέσμη μέτρων ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, οι φόροι πάνω στα καύσιμα θα μειωθούν κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο για ένα μήνα, ενώ στην συνέχεια θα επανεξεταστεί η πορεία των τιμών και θα ληφθούν ανάλογες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις για μεγάλο διάστημα θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και μπούμερανγκ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικολογικής μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι.

Η στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα επεκτείνεται: από 4 εκατομμύρια πολίτες, εγκρίνεται κρατική παρέμβαση για την συγκράτηση των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, η οποία θα αφορά 5.200.000 κατοίκους της χώρας. Επίσης, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού και αερίου σε δόσεις σε διάστημα μέχρι και 24 μήνες.  

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των μέτρων αυτών θα στηριχθεί στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Ο στόχος είναι να επιβληθεί φόρος του 10% επί του τζίρου των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου τομέα. Οι εισαγωγείς καυσίμων δεν πρέπει να βγουν χαμένοι, αλλά ούτε και να υπάρξουν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται, λέει ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της Ρώμης θα προσπαθήσει να εξακριβώσει πόσα συμβόλαια είχαν υπογραφεί εδώ και καιρό με σταθερές τιμές και πόσα επηρεάστηκαν-πρόσφατα- από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Τέλος, ο Ντράγκι αναμένει την απάντηση και την κινητοποίηση της Ευρώπης. Διότι και στην χθεσινή, τετραμερή σύνοδο Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ισπανίας που οργανώθηκε στην Ρώμη, αυτό που προέκυψε με σαφήνεια είναι ότι η Ε.Ε., πρέπει να αντιμετωπίσει, ενωμένη, τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης.

Πηγή: Dewtse Welle

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button