ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΕΙΔΗΣΕΙΣΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο Δήμος σαν «πολιτικό σχολείο» για την διαμόρφωση ενεργών πολιτών

γράφει ο Βαγγέλης Ζεβόλης                                                                                    υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Χαϊδάρι Ξανά”

Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 είναι οι πρώτες που 17χρονοι συμπολίτες μας έχουν δικαίωμα ψήφου. Σε μια περίοδο που η αποπολιτικοποίηση των νέων είναι ένα πρόβλημα που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να εκπληρώσει το ρόλο της: Να λειτουργήσει σαν φορέας υγιούς πολιτικοποίησης και κοινωνικοποίησης.

Οι νέοι νιώθουν μόνοι

Οι νέοι, εξαιτίας του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπου επικρατεί η υποκρισία και η ασυνέπεια, σε συνδυασμό με τα καθημερινά τους προβλήματα και την ανεργία, νιώθουν μόνοι. Νιώθουν θυμωμένοι, χωρίς αίσθηση κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τα κοινά. Ή, από την άλλη, από μικρή ηλικία να κομματικοποιούνται και να γίνονται φερέφωνα των παθογενειών των κομμάτων όπου εντάσσονται.

Η αυτοδιοίκηση να δώσει βήμα να ακουστούν

Για να αλλάξει η στάση των νέων απέναντι στην πολιτική χρειάζεται πρωτίστως να νιώσουν ότι η γνώμη τους ακούγεται. Η σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει βήμα και ενεργό ρόλο στους νέους, ειδικά σε τομείς με τους οποίους ασχολούνται καθημερινά και μπορούν να προσφέρουν. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στην τεχνολογία μέσω της άνθησης των «έξυπνων πόλεων», οι νέοι λόγω των γνώσεων και της εξοικείωσής τους, θα είναι αυτοί που θα προτείνουν εφαρμογές που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών τους.

  • Στον πολιτισμό με προγράμματα οργάνωσης πολιτισμικών δρώμενων από νέους δημιουργούς.

  • Στον αθλητισμό με την συμμετοχή σε ομάδες άθλησης αλλά και με την φροντίδα των χώρων άθλησης.

  • Στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της προώθησης της ανακύκλωσης και άλλων πράσινων πρακτικών.

“Πολιτικό σχολείο”

Έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σαν «πολιτικό σχολείο» για την διαμόρφωση ενεργών πολιτών με ελεύθερη, έντιμη , υπεύθυνη συμπεριφορά, με ισορροπία ανάμεσα στα ατομικά δικαιώματα και το συλλογικό καθήκον.

Η νέα γενιά είναι η ελπίδα για το μέλλον και καλείται σε δύσκολες συγκυρίες να αναλάβει δράση. Ώρα, λοιπόν να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να θεωρήσουμε τη συμμετοχή στα κοινά ιερή υποχρέωση και να αγωνιστούμε για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής και την εδραίωση μιας συμμετοχικής δημοκρατίας.

Βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Ζεβόλης γεννήθηκε το 1989. Μεγάλωσε και κατοικεί στο Χαϊδάρι στη συνοικία «Κουνέλια». Γονείς του είναι ο πρώην πρόεδρος του  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαϊδαρίου, Πέτρος Ζεβόλης,  επί σειρά ετών Δ/ντης στο 1ο ΕΠΑ.Λ Χαϊδαρίου, και η Φανή Κουτσιλιέρη, οικονομολόγος, εν ενεργεία εκπαιδευτικός στο 1ο ΕΠΑ.Λ Χαϊδαρίου. Αποφοίτησε το 2007 από το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έκανε την πρακτική του άσκηση στο Εργαστήριο Χημικής Μετρολογίας του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Science) με τίτλο «Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία» από το τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι υποψήφιος διδάκτωρ Φυσιολογίας με ενεργή ερευνητική δραστηριότητα.  Επιστημονικές εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Ταυτόχρονα με τις σπουδές του ανέπτυξε έντονη κοινωνικοπολιτική δράση. Διατέλεσε μέλος  της  Συγκλήτου του  Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως εκπρόσωπος των φοιτητών του τμήματος  Χημείας.

Είναι μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Χαϊδαρίου ως εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Χαϊδάρι Ξανά».

Ο Βαγγάλης Ζεβόλης, επειδή πιστεύει στην συμβολή του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης για την επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση, διδάσκει στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Χαϊδαρίου, από την έναρξη του θεσμού μέχρι σήμερα, βοηθώντας στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του Δήμου μας.

 

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button