ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νοσοκομεία: Τι αλλάζει στο φάρμακο, πώς επηρεάζονται οι ασθενείς

Αλλάζει μοντέλο προμήθειας φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, με υιοθέτηση της κεντρικής προμήθειας όλων των σκευασμάτων από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Όπως εξηγεί στο “Χαϊδάρι Σήμερα” ο κ. Μπάμπης Καραθάνος, φαρμακοποιός, σύμβουλος του υπουργού Υγείας για το φάρμακο και υποψήφιος βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, μέχρι σήμερα ίσχυε μία δαιδαλώδης διαδικασία, που δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα, τα οποία ορισμένες φορές είχαν αντίκτυπο και στους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, κάθε νοσοκομείο ήταν επιφορτισμένο για την εξασφάλιση των φαρμάκων που χρειαζόταν. Δηλαδή τα 120 νοσοκομεία της χώρας τιμολογούσαν μόνα τους για κάθε παραγγελία.

Αυτή η διαδικασία, υποστηρίζει ο κ. Καραθάνος, προκαλούσε δυσλειτουργίες όταν άδειαζε το ταμείο του νοσοκομείου, οπότε προέκυπταν σοβαρά προβλήματα στις προμήθειές του. Από την άλλη, παρατηρούνταν το φαινόμενο των ελλείψεων σε νοσοκομειακά φάρμακα εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, οι οποίοι με το νέο σύστημα θα εκλείψουν. 

Στο εξής, μέσω του ΕΚΑΠΥ, φορέα του Υπουργείου Υγείας, θα γίνεται κεντρική προμήθεια των φαρμάκων, μειώνοντας έτσι το χρόνο για την εξασφάλιση των απαραίτητων θεραπειών ενώ ταυτόχρονα γίνεται η χαρτογράφηση των αναγκών σε όλη τη χώρα.

Στο εξής, μας λέει ο κ. Καραθάνος, θα “νοικοκυρευτούν” τα οικονομικά των νοσοκομείων και φυσικά θα διευκολυνθεί η προσβασιμότητα των ασθενών σε θεραπείες. Επίσης η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει καλύτερες συνθήκες στη συνεργασία μεταξύ του ΕΣΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Έτσι κάθε φαρμακείο νοσοκομείου θα στέλνει μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΕΚΑΠΥ το αίτημα για τις θεραπείες που χρειάζονται οι ασθενείς του. Με τον τρόπο αυτό, μεταξύ άλλων, το νοσοκομείο θα γνωρίζει με ακρίβεια τον χρόνο και τις ποσότητες παράδοσης και θα υπάρχουν σε κεντρικό επίπεδο αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τα σκευάσματα που διακινούνται στα νοσοκομεία, τα οποία θα αξιοποιούνται για τη λήψη των βέλτιστων αποφάσεων, με κριτήριο το όφελος του ασθενούς, αλλά και του δημόσιου ταμείου.

Παρόμοια Άρθρα

Back to top button