Μια ερώτηση της Ελευθερίας Τοκατλίδη, που χαρακτηρίστηκε σαν υπεράσπιση του Σταύρου Μπαλοδήμα και της διοίκησης Μαραβέλια, προκάλεσε αναστάτωση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 4 Μαΐου 2017.

Συγκεκριμένα, η δικηγόρος κ. Τοκατλίδη ζήτησε να κάνει διορθωτική αναφορά το Δημοτικό Συμβούλιο προς το πρόσωπο του κ. Μπαλοδήμα, όταν θα έρθει η επίσημη απόφαση απαλλαγής του από κατηγορίες σχετικές με την οικονομική διαχείριση Επιτροπής του Δήμου. Εννοούσε την μηνυτήρια αναφορά του Δήμου κατά του Στ. Μπαλοδήμα, προηγούμενου οικονομικού υπολόγου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για έλλειμμα ύψους 7.026,30 ευρώ στη διαχείρισή του.

Ο επίσης δικηγόρος Κώστας Ασπρογέρακας πήρε αμέσως το λόγο, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση δεν ερευνήθηκε από το δικαστήριο, επομένως δεν μπορούν να συνδεθούν και να αποδειχτούν τα υποστηριζόμενα από την Ε. Τοκατλίδου. Σε ερώτηση της εφημερίδας μας απάντησε ότι η περίπτωση Μπαλοδήμα εντάσσεται σε ειδικό νόμο (πρόκειται για διαβόητο “νόμο Παρασκευόπουλου”). Αυτός απαλλάσσει από την βάσανο της δίκης περιπτώσεις αδικημάτων που δεν έχουν ιδιαίτερη ποινική απαξία. Δηλαδή η Εισαγγελία θέτει υποθέσεις στο αρχείο χωρίς το δικαστήριο να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

Ο Σταύρος Μπαλοδήμας υπήρξε στέλεχος της διοίκησης Μαραβέλια, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και νυν σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας “24 ώρες Χαϊδάρι”.

Σε ένα θέμα ρουτίνας…

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν στο 7ο θέμα, «Λήψη απόφασης περί έγκρισης οικονομικού απολογισμού χρήσης 2016 της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας». Όλοι ανέμεναν το θέμα να περάσει ομόφωνα, όμως ζήτησε το λόγο η πρώην αντιδήμαρχος Ελευθερία Τοκατλίδη. Ζήτησε να μάθει αν η πορεία της μηνυτήριας αναφοράς του Δήμου για τον τέως πρόεδρο της συγκεκριμένης επιτροπής, Σταύρο Μπαλοδήμα, έχει πάει στο αρχείο. Ανέφερε πως, αν επαληθευτεί η πληροφορία της, στη συνέχεια θα έκανε μια πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο δήμαρχος Μιχάλης Σελέκος της απάντησε πως δεν έχει επίσημη ενημέρωση, είπε όμως πως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπόθεση αυτή έχει πάει στο αρχείο. Όχι διότι αποδείχτηκε ότι ο συγκεκριμένος δεν έχει διαπράξει το αδίκημα, αλλά βάσει του νόμου 4411/2016. Η δικογραφία σε μια τέτοια περίπτωση τίθεται στο αρχείο με πράξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η κ. Τοκακτλίδη υποστήριξε πως εξ αιτίας της παραπομπής έχει κλονιστεί η υγεία του κ. Μπαλοδήμα και για αυτό το λόγο ζήτησε, όταν θα έρθει η επίσημη απόφαση απαλλαγής του, να γίνει διορθωτική αναφορά.

Στο αυτό το σημείο “ξεσπάθωσε” ο, συνήθως ήπιος, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Μανώλης Τροχίδης. «Το έκανε; Τελείωσε. Τι μας λέτε τώρα;». Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Παντελάρος, θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα, πρότεινε να περιμένουν να έρθει πρώτα η απόφαση του Εισαγγελέα και ύστερα να το συζητήσουν.

Ο νόμος Παρασκευόπουλου

Ο νόμος Παρασκευόπουλου επιδιώκει, πέρα από την αποσυμφόρηση των φυλακών, η οποία επικρίθηκε τόσο πολύ, και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όπου λιμνάζουν υποθέσεις επί χρόνια. Είναι ο νόμος 4411/2016 (ΦΕΚ Α 142/3-8-2016), που προβλέπει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο, υπό όρους, και παύει η δίωξη αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί μέχρι 31-3-2016. Αφορά πταίσματα και πλημμελήματα που προβλέπουν ποινή μέχρι δύο έτη ή χρηματική ποινή ή και τις δύο ποινές.

Το ιστορικό της υπόθεσης της Σχολικής Επιτροπής

Στη συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 2015 του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης του Δήμου, Ελένη Θερμού, ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά κατά πλειοψηφία (7 ναι, 4 όχι) κατά του Σταύρου Μπαλοδήμα.

Όπως είπε, διαπιστώθηκε από έλεγχο πως ο ισολογισμός ήταν ελλειμματικός κατά 7.026 ευρώ. Αναφέρεται συγκεκριμένα στα πρακτικά της συνεδρίασης της Σχολικής Επιτροπής (6/2015): “Την 24/10/2014 ο απερχόμενος Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οικονομικός υπόλογος, με το αριθμ. πρωτ. 154/24-10-2014 έγγραφό του παρέδωσε στην νέα Πρόεδρο τρία βιβλιάρια Τραπέζης και συγκεκριμένα ένα βιβλιάριο της Eurobank με υπόλοιπο 61.096,81 ευρώ, ένα βιβλιάριο της Τράπεζας Πειραιώς με υπόλοιπο 48.235.47 ευρώ και ένα βιβλιάριο Εθνικής Τράπεζας με υπόλοιπο 0,92. Διενεργήθηκε έλεγχος του συνόλου των οικονομικών στοιχείων για τα έτη 2013 και 2014 και προέκυψε η ύπαρξη ελλείμματος ύψους 7.026,30 ευρώ, ποσό το οποίο ούτε είναι κατατεθειμένο σε τραπεζικό λογαριασμό ούτε υπάρχουν παραστατικά/τιμολόγια δαπανών, από τα οποία να προκύπτει ότι το ποσό αυτό δαπανήθηκε για τις ανάγκες της Σχολικής Επιτροπής.”

Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, που συγκλήθηκε με σκοπό να αποφασιστεί ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης, ο κ. Μπαλοδήμας κατάθεσε το ολόκληρο το ποσό σε λογαριασμό της Επιτροπής. 

Τι λέει ο ίδιος ο Σταύρος Μπαλοδήμας

Με κείμενό του στην εφημερίδα “24ώρες Χαϊδάρι”, με τίτλο “Κατώτερος των περιστάσεων για ακόμη μια φορά”, ο Στ. Μπαλοδήμας αναφέρεται στην υπόθεση που εξετάζουμε:

Τελικά κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεις πως είσαι πολύ λίγος. Λίγος σαν οντότητα, λίγος σαν άνθρωπος, λίγος σαν άντρας. Από πού να ξεκινήσω… Από τότε που πριν από δύο χρόνια ένα παιδί άνοιξε το κεφάλι του και παραλίγο να χάσει τη ζωή του; Θες η κακιά η στιγμή, θες η δική σου εγκληματική αμέλεια; Μπα… Η κακιά η στιγμή είπαμε και αντί να σε βγάλουμε στα μανταλάκια και να σε ξεμπροστιάσουμε σε ολόκληρη τη χώρα (το θέμα «πούλαγε» βλέπεις), είπαμε ότι έφταιγε η κακιά στιγμή…

Από τότε που μας διαβεβαίωνες προσωπικά πως δεν θα επιτρέψεις να στηθούν «μαγαζάκια» στην πόλη; Από τότε που μας έλεγες ότι το νόμιμο δεν είναι ηθικό; Μπα… Το ξέχασες και αυτό…

Από τότε που τόλμησες να με κατηγορήσεις και να με στείλεις κατηγορούμενο, ενώ ήξερες ότι τίποτα από όσα έλεγες δεν είναι αλήθεια;

Ενώ ήξερες ότι την ίδια περίοδο έκανα δύο χειρουργεία για τον πρώτο μου καρκίνο;

Που με τους παπαγάλους σου (καλά θα τα πούμε λίαν συντόμως και με αυτούς) προσπαθήσατε να με ξεφτιλίσετε (ανεπιτυχώς) στην πόλη;

Που από τη στενοχώρια μου έβγαλα άλλους δύο καρκίνους, τους οποίους πολεμάω ακόμα;

Α, παρεμπιπτόντως ελπίζω να έχουν φτάσει στα αυτιά σου τα νέα από την εισαγγελία, για την «υπόθεση» που μεθόδευσες.

Αν όχι θα σε ενημερώσω σύντομα…

Και κλείνω με το τελευταίο κατόρθωμα σου, που ενώ άλλες φορές παρεξηγείσαι με το παραμικρό, τώρα τελευταία ενώ σε φτύνουν εσύ μας λες ότι .. «ψιχαλίζει»!!!

Ωραίος είσαι, δεν σου το χα…

Επιλεκτική ευαισθησία τελικά, επιλεκτική ακοή, αμέτρητα τηλεφωνικά ψέματα και όλα αυτά μη τυχόν και χαλάσει το προφίλ του «καλού λαϊκού παιδιού»…

Τελικά εμετρήθεις, εζυγίσθεις και ευρέθης ελλιπής.

Κατώτερος των περιστάσεων, ολίγισκος..

(Τεύχος Μαρτίου 2017, σελίδα 8)

Φωτογραφία εξωφύλλου από το “24 ώρες Χαϊδάρι”