ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σε μια γωνιά στο Χαϊδάρι

Του Δημήτρη Αλεξάκη

Καλαθοποιός.
Σε μια γωνιά τον Νοέμβρη στο Χαϊδάρι! Όπου γης και πατρίς!
Στο έργο για την πλοκή καλαθιών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης ή και διακόσμησης!
Αντικείμενο καλλιτεχνικής χειροτεχνίας!
Περάστε κόσμε! Με 5, 10 & 15 ευρώ!

Η πρώτη ύλη από το Αγρίνιο!
Η μεταποίηση επί τόπου! Η προστιθέμενη αξία στον τόπο μας!

Η καλλιτεχνική χειροτεχνία είναι μέρος της εθνικής στρατηγικής της Ιρλανδίας με 13.000 θέσεις εργασίας και 500εκ ευρώ περίπου ετήσιο κύκλο εργασιών, αξιοποιώντας όλα τα πολιτιστικά διαθέσιμα για την ικανοποίηση καθημερινών ή διακοσμητικών οικιακών αναγκών! 

Στη χώρα μας, η οποία δεν έχει ανανήψει από τις μεταπρατικές διαλυτικές στρατηγικές των κομμάτων που διέλυσαν τον κοινωνικοοικονομικό ιστό της χώρας, μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 25% και τα οποία έβαλαν τη χώρα μας στη “γκιλοτίνα” των μνημονίων, η καλλιτεχνική χειροτεχνία τελεί υπό κρατική απαξία! 

Τα “τσολιαδάκια” φτιάχνονται πλέον στην Κίνα!

Εδώ (στην καλλιτεχνική χειροτεχνία) δεν είναι εύκολες ούτε οι “πετσολίστες” ούτε και οι μίζες,  γιατί απαιτείται πραγματική εργασία και χειροπιαστό έργο!

Σε μια γωνιά στο Χαϊδάρι 3

………………………………………………………………………………………….

Μια συνοπτική αναφορά σε δεδομένα της καλλιτεχνικής χειροτεχνίας στην Ιρλανδία (hellinismos.com)

“Στην Ιρλανδία, τη χώρα με πλησιέστερη στην νοοτροπία με την Ελλάδα, υπάρχει το Συμβούλιο Χειροτεχνίας (Crafts Council), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Εμπορίου και Καινοτομίας.

Έχει πάνω από 2.300 εγγεγραμμένα μέλη (οργανώσεις και επιχειρήσεις) από όλους τους τομείς της Χειροτεχνίας. 

Από έρευνα που έγινε το 2010 για λογαριασμό του Crafts Council καταγράφηκαν 5.771 χειροτεχνικές επιχειρήσεις με περίπου 11.415 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών τους υπολογίζεται στα 498 εκ. ευρώ, από τα οποία 373,5 εκ ευρώ είναι από εγχώριες πωλήσεις και 124,5 εκ. ευρώ από εξαγωγές.

Στην ίδια έρευνα γίνεται πρόβλεψη να αυξηθούν οι επιχειρήσεις στις 7.589 και ο κύκλος εργασιών τους στα 703,5 εκ. ευρώ, από τα οποία 527,6 εκ ευρώ από εγχώριες πωλήσεις και 175,8 εκ. ευρώ από εξαγωγές.

Στην Αναφορά για την Καινοτομία (Report of the Innovation Taskforce) δεσπόζουσα θέση κατέχει η Χειροτεχνία, για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Στο εθνικό πρόγραμμα δράσης 2010 – 2012 του Crafts Council της Ιρλανδίας αναφέρεται ότι: 

Μέρος του κλειδιού για την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης είναι η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Χειροτεχνίας.

Το 51% των χειροτεχνικών επιχειρήσεων της χώρας είναι διεσπαρμένες σε όλη την επικράτεια και στα πιο απομακρυσμένα σημεία, με αποτέλεσμα να προσφέρουν εργασία και να προσδίδουν αξία στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία τους.

Ο πολιτισμός της Ιρλανδίας θεωρήθηκε ως τομέας στρατηγικού πλεονεκτήματος, που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω. (Sustainable economic renewal).
Οι χειροτέχνες, εκτός του ότι είναι επιχειρηματίες και καινοτόμοι, είναι τεράστιας σημασίας, γιατί αποτελούν τους θεματοφύλακες της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, προστατεύοντας, διατηρώντας και εμπλουτίζοντας τον πολιτιστικό της πλούτο και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας.

Εάν η Ιρλανδία, λοιπόν, που έχει θεωρήσει τις Χειροτεχνικές της Επιχειρήσεις και τη πολιτισμική της κληρονομιά σαν τομέα στρατηγικού πλεονεκτήματος για τη χώρα της, διέθετε την Πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας, μπορούμε να φανταστούμε, πως θα είχαν οργανώσει και αξιοποιήσει το “Στρατηγικό τους αυτό Πλεονέκτημα”.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button