ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νεολαία και ιστορικά κτήρια: Αναγκαία η μύηση στην κουλτούρα φροντίδας της πόλης

Νεολαία και ιστορικά κτήρια: Αναγκαία η μύηση στην κουλτούρα φροντίδας της πόλης 3

γράφει ο Βαγγέλης Ζεβόλης                                                      MSc Χημικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Το Χαϊδάρι είναι Δήμος με πλούσια ιστορία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούν ιστορικά μνημεία και κτήρια. Η Μονή Δαφνίου, το Παλατάκι, το κτήριο Νικολάου Γύζη και το Μπλοκ 15 είναι μνημεία που έχουν άμεση σύνδεση με διαφορετικές περιόδους της ιστορίας της πόλης μας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι παντός είδους φθορές σε κάποια από αυτά έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Τα ιστορικά μνημεία/κτήρια αξίζουν να προστατευτούν και να αναδειχθούν. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γι’ αυτό είναι μέσω της εκπαίδευσης. Ο Δήμος σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης μας θα μπορούσε να οργανώσει πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της νεολαίας.

Ιστορικά κτήρια παρουσιάζουν εικόνα πρωτοφανούς εγκατάλειψης, παραμένοντας κλειστά και αναξιοποίητα. Έτσι χάνεται η σύνδεσή τους με τη ζωή της τοπικής κοινωνίας, πράγμα απαραίτητο για να δημιουργείται μια σχέση σεβασμού απέναντί τους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα σοβαρότερο στις μικρότερες ηλικίες. Διότι πολλά παιδιά δεν λαμβάνουν από πουθενά ερεθίσματα για την ιστορία της πόλης και των ιστορικών μνημείων της. Έτσι λοιπόν δεν τα σέβονται και πολλές φορές τα καταστρέφουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κτήριο Νικολάου Γύζη, το οποίο έχει καλυφθεί εξωτερικά ολοκληρωτικά από γκράφιτι. Αλήθεια αυτά τα παιδιά, αν είχαν εικόνα για την υπέροχη τοιχογραφία «Τέσσερις Εποχές» του κορυφαίου μας ζωγράφου, που κοσμεί το εσωτερικό του, θα είχαν την ίδια συμπεριφορά;

“                                                                                                                        Στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», με αξιοσημείωτη ανταπόκριση από τους μαθητές.

Πρέπει να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να σταματήσει η παθητικότητα και η αδιαφορία για τα μνημεία του Χαϊδαρίου. Χρειάζεται να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση, την ανάδειξη και την προστασία τους. Τέτοιες που να μην επιβάλλονται στους πολίτες, αλλά να εκφράζουν το γνήσιο ενδιαφέρον τους. Γι’ αυτό δεν αρκούν τα λόγια, αλλά χρειάζονται εκπαιδευτικά βιώματα.

Η μύηση στην κουλτούρα της φροντίδας της πόλης, η οποία αποτελεί δείγμα δημοκρατίας και πολιτισμού, είναι απαραίτητο να ξεκινάει από τα σχολικά χρόνια . Και μάλιστα από νωρίς! Για να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα της πόλης μας, Δήμος και εκπαιδευτική κοινότητα να διοργανώσουν σχετικές εκαπιδευτικές δραστηριότητες. Έτσι τα παιδιά θα αρχίσουν να νοιάζονται έμπρακτα για τα μνημεία, ενώ ταυτόχρονα θα μάθουν να σέβονται το δημόσιο χώρο.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν είναι δύσκολο να αναπτυχθούν. Ενδεικτικά, στον Δήμο Αθηναίων εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία». Έχει αξιοσημείωτη ανταπόκριση στους μαθητές.

Ελπίζω στο μέλλον να υιοθετηθούν παρόμοιες πρωτοβουλίες και στο Χαϊδάρι. Με κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά μας θα διαμορφωθεί μια νέα γενιά ενεργών πολιτών, που θα αγαπούν, θα προστατεύουν την πόλη. Και σεβόμενοι την ιστορία της θα σχεδιάζουν ένα καλύτερο μέλλον.

Παρόμοια Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button